8. i 9. studenog 2021. godine održana je stručna vinska obuka od strane Pupitres boutiqe koji je u suradnji s Turističkom zajednicom Brodsko-posavske županije organizirao ovu obuku namijenjenu svim dionicima u turizmu od kojih sa zadovoljstvom možemo reći da se odazvao širok spektar ciljne skupine kao što su profesori Ugostiteljskih škola, konobari, voditelji restorana, vinari, direktori hotela i vlasnici ugostiteljskih objekta te svi oni koji su zaposleni u proizvodnji i prodaji alkoholnih pića.
Predavačica je bila Jelena Šimić Valentić.
Jelena Šimić Valentić je sommelierka s četrnaestogodišnjim iskustvom u svijetu vina gdje se profilirala kao vrhunski stručnjak koji djeluje na području regije. Vlasnica je Pupitresa, prvog boutiqua vinske kulture u Hrvatskoj kojeg je osnovala 2014. pod okriljem Pupitresa održala je više od 890 vinskih radionica za građane koji vole vino i žele naučiti više o njemu. Odgovorna je za razvoj i koordiniranje poslovnih usluga, razvoj programa savjetovanja i stručnih treninga te vođenje programa obrazovanja za građanstvo i stručni kadar u ugostiteljskom sektoru. Autorica je knjige – prvog Vodiča kušanja vina zamišljenog kao vinski dnevnik pod nazivom Bilješke o vinu. Vlasnica je vinskog bara u centru Zagreba u Frankopanskoj 1.
Obuka se održala u Hotelu Savus s ciljem da stečeno osnovno znanje o vinu i vinskoj kulturi kandidati kroz sadržaj definiranog programa uzdignu na višu razinu koje se odmah može primijeniti i u praksi po završetku obuke.
Nakon obuke svi polaznici su dobili certifikat o položenom tečaju.
PROGRAM VINSKE OBUKE
Pravilno posluživanje bijelih i crvenih vina
Pravilno posluživanje pjenušaca
Dekantiranje crvenih vina
Tko je sommelier, master sommelier, master of wine
Važnost edukacije u svijetu vina
Preporuka vina ovisno o platežnoj moći i interesu gosta
Regije Hrvatske, vinogorja, najvažniji proizvođači, stilovi vina, naše najznačajnije autohtone sorte grožđa
Vinogradarstvo i vinarstvo u Hrvatskoj i svijetu
Raspoznavanje vina i vinskih stilova
Organoleptička analiza vina kroz stručnu vinsku terminologiju
Organoleptička analiza vina putem vida
Organoleptička analiza vina putem njuha
Organoleptička analiza vina putem okusa
Osjetilna analiza jela s ciljem usklađivanja s vinom – grafički prikaz –vježba
Vinske čaše, temeratura serviranja vina, prodaja vina, odnos s kolegama, uigranost i važnost tima
Kako se ophoditi prema gostu vježbajući i primjenjujući komunikacijske vještine u određenim situacijama
Kako se koristiti vinskom kartom,kako je ažurirati te kako prodavati i preporučiti vina gostu / kupcu
Osnove vinske kulture i bontona stola
Nakon samog predavanja dotaklo se sa problemima sa kojima se kandidati suočavaju svakodnevno kao što je raspoznavanje vina i vinskih stilova te se raspravljalo o idejama o promicanju kulture stola i vina.