Učenici i nastavnici Osnovne škole Ante Starčevića iz Rešetara jučer su obilježili Dan škole i hvale vrijednu obljetnicu, 190 godina rada i postojanja. Ove godine, zbog situacije s pandemijom koronavirusa, izostala je uobičajena školska akademija, ali je održana svečana sjednica Nastavničkog vijeća na kojoj su zaslužnim učiteljima i učenicima uručena priznanja.

– Na ponos nas žitelja Rešetara, svih bivših generacija, djelatnika, učitelja, učenika ove škole mogu reći da naša škola gaji tradiciju od 1930. godine rada škole u kontinuitetu. Zadovoljstvo mi je radost današnjeg dana podijeliti s učiteljima, učenicima i njihovim roditeljima jer s ponosom možemo reći da nas svih ovih godina krasi zajedništvo i kontinuiran rad. Danas želimo kroz presjek 190 godina rada škole video uradkom naših učenika predstaviti samo neke crtice iz bogate povijesti škole.

S ponosom mogu reći da smo ove godine primili veliko priznanje, oznaku eTwining škole.

Oznaku eTwinning škole ponosno nose 93 predškolske ustanove, osnovne i srednje škole iz Republike Hrvatske. Sretni smo jer se naša škola može pohvaliti ovim prestižnim priznanjem.

Nakon dvodijelnog postupka prijave ukupno je 2935 škola dobilo oznaku eTwinning škole za 2021. i 2022. godinu. Nagrađene su škole pioniri i prepoznati predvodnici u područjima kao što su digitalna praksa; praksa eSigurnosti; inovativni i kreativni pristupi pedagogiji; promicanje stalnog stručnog usavršavanja osoblja te promicanje praksi za suradnju u učenju među osobljem i učenicima.

U našoj školi su se kao eTwinning učiteljice posebno istaknule Blaženka Logožar, Slađana Ninković, Željka Gospočić, Dragana Gorički i Mateja Horvat. Ovo nije priznanje samo za osobni uspjeh pojedinačnih učitelja, nego i za sjajno postignuće cijelih eTwinning timova u nagrađenim školama. Spomenute učiteljice su zajedno sa svojim učenicima provele čak 50 eTwinning projekata – istaknuo je, predstavljajući rad škole, ravnatelj Tihomir Batalo.

Brojni projekti i aktivnosti škole iz Rešetara

Škola iz Rešetara provodi i brojne projekte:

– Prije svega, najdulje provodimo projekt pod ingerencijom Ministarstva znanosti i obrazovanja pod nazivom „Naš zavičajni govor” koji nam financira suradnju s hrvatskom školom koja obrazuje pripadnike hrvatske nacionalne manjine u rumunjskom mjestu Lupak. Tu je i suradnja koju smo ostvarili s prijateljskom školom „Goce Delčev” u Ilindenu. Sve je to bio temelj da smo se priključili u svjetsku mrežu UNESCO Associated Schools Network škola.

ASPNet je mreža pokrenuta 1953. godine s ciljem promicanja načela UNESCO-a, unaprjeđivanja mira i međunarodne suradnje promicanjem obrazovanja, znanosti i kulture u školama.
Povezane škole za cilj imaju ispuniti tu misiju kroz pedagoške inovacije, poboljšanjem procesa učenja i međunarodne suradnje. One doprinose implementaciji ciljeva brazovanja za sve, a posebno unaprjeđivanja kvalitete obrazovanja. Zahvaljujući trudu naših kolega učitelja tu su i brojni školski projekti e škola kojima smo našu ustanovu u potpunosti opremili informatičkom opremom, tu je i edukacija našeg nastavnog osoblja.

Škola danas je energetski obnovljena, ali traži adaptaciju unutarnjeg prostora. Hitna je nužna reorganizacija prostora, uređenje, osuvremenjivanje učionica s kabinetima. Težimo i cjelodnevnoj nastavi s produženim boravkom. Moram napomenuti ovom prigodom dobru suradnju s osnivačem, Brodskom posavskom županijom, Općinom Rešetari, udrugama, roditeljima, mojim kolegama učiteljima koji su doprinijeli da ova naša škola bude jedno lijepo mjesto druženja, susreta, razgovora i dječjih osmijeha – zaključio je ravnatelj Tihomir Batalo.

Načelnik Aga: Želimo isprojektirati dogradnju i adaptaciju postojeće škole

Čestitke učenicima i nastavnicima u povodu Dana škole i vrijedne obljetnice uputio je i načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga:

– Ovo je, zaista, hvale vrijedna obljetnica. Sretan sam zbog tolikog dugog niza godina razvoja školstva i edukacije naše djece na ovim našim prostorima. Želja nam je oduvijek bila napraviti promjene unutar škole i stvoriti uvjete za jednosmjensku nastavu. Ja se nadam da ćemo u sljedećim godinama pred nama uspjeti realizirati ovaj projekt. Škola u Rešetarima je središnja škola u našoj općini i zaslužuje svaku podršku. Općina Rešetari sudjeluje u nizu projekata škole, ne samo u opremanju i edukativnom dijelu, nastojimo pomoći i u drugim dijelovima, stoga želimo isprojektirati dogradnju i adaptaciju postojeće škole. To ćemo nastojati učiniti već tijekom ljeta, a onda ćemo vidjeti na koji će se način iznaći mogućnost da se to i realizira – kaže načelnik Aga.

 

Komentari
Prethodni članakUdruženje obrtnika NG dodijelilo priznanja i zahvalnice
Sljedeći članakNovogradiška Elektrotehnička i ekonomska škola oprostila se s još jednom generacijom maturanata