Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća upriličenoj u povodu Dana grada i blagdana Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, najviše gradsko priznanje, Nagrada Grada, uručena je našem sugrađaninu, dugogodišnjem ravnatelju Industrijsko obrtničke škole Miji Matoševiću.

Priznanje mu je dodijeljeno za izniman cjeloživotni doprinos unapređenju i promicanju vrijednosti srednjoškolskog obrazovanja.

Profesor Mijo Matošević rođen je u Cerničkoj Šagovini, diplomirao na Pedagoškom fakultetu u Rijeci, dugogodišnji je ravnatelj Industrijsko obrtničke škole Nova Gradiška. U odgoju i obrazovanju je proveo ukupno 41 godinu.

Skroman je ovo, optimističan čovjek koji je cijeli svoj život posvetio učenicima, prenosio bogato znanje i iskustvo i s profesorima i svim djelatnicima, ovu školu učinio prepoznatljivom, ne samo u županiji i RH, nego i izvan njezinih granica, posebice u Austriji i Njemačkoj. Profesor je to koji je školu uveo u vrijeme novih tehnologija, osuvremenio nastavu, otvorio suradnju s Udruženjem obrtnika grada Nova Gradiška, ali i s kompleksom Valamar hotela u kojima učenici ugostiteljskih zanimanja obavljaju praksu, a ne mali broj njih našao je na taj način i posao.

Industrijsko-obrtnička škola niz godina sudjeluje u Erasmus projektima, tako da su učenicima, budućim majstorima, otvorene mogućnosti stjecanja znanja i vještina zahvaljujući partnerstvu u projektima sa školama u Mađarskoj, Austriji, Njemačkoj, Švedskoj. Škola je osnivač Susreta učenika u pomoćnim zanimanjima, a tradicija obrazovanja u Industrijsko-obrtničkoj školi neprekidna je 130 godina, dok 40 godina obrazuje i učenike u pomoćnim zanimanjima.

Kako naš profesor Matošević voli reći, oni stvarno jesu škola za život, jer obrazuju i odgajaju za tržište rada.

Autor je udžbenika za strojarsku struku te voditelj uvođenja novih zanimanja u obrazovni sustav Republike Hrvatske. Dobitnik je niza nagrada i priznanja; njegov osobni angažman, trud i rad prepoznala je struka, dodijelila mu vrijednu Nagradu za životno djelo „Ivan Filipović“.

Bio je gradski vijećnik, zamjenik gradonačelnika, dugogodišnji djelatnik u sportu, aktivni suradnik s udrugama koje skrbe o djeci bez adekvatne biološke obitelji.

Ipak, vjerujemo, u srcu i duši bio i ostao profesor.

Komentari
Prethodni članak29. karate Grand Prix Croatia: Novogradiški karatisti zauzeli treće mjesto
Sljedeći članakRaste broj oboljelih od virusa gripe u Brodsko posavskoj županiji