U Slavoniji sve veći broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja se bave uzgojem crne slavonske svinje
Crna slavonska svinja nekada je bila najbrojnija pasmina u Slavoniji. Proteklih godina, njena se proizvodnja oživljava, i sve je više proizvođača s područja cijele Slavonije, koji se odlučuju upravo za uzgoj ove pasmine. Zašto?
Uzgojem sve popularnije Pfeifferice ili crne slavonske svinje, Andrija Brkić iz Nove Kapele bavi se već gotovo deset godina. Na uzgoj upravo ove pasmine, odlučio se zbog brojnih prednosti. To su prepoznali i drugi poljoprivrednici, pa je broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva u Slavoniji, na kojima se mogu vidjeti Pfeifferice, sve veći. Samo u Požeško-slavonskoj županiji, unatrag nekoliko godina zahvaljujući poticajima za proizvodnju, broj im je udeseterostručen. Broj im raste i na gospodarstvu obitelji Brkić.
Uzgajaju se u slobodnom držanju, što znači da životinje većinu vremena provode na otvorenom. Osim kvalitenijeg mesa, pasminu odlikuju i druge pozitivne karakteristike. Potencijal je već prepoznat. Zato su, primjerice, proizvođači Vukovarsko-srijemske županije prije nešto više od dvije godine krenuli s udruživanjem kako bi poboljšali i ujednačili proizvodnju, ali i brandirali proizvod te ga lakše plasirali na tržište.
Dodatan zamah uzgoju u Brodsko-posavskoj županiji moglo bi dati otvaranje stranih tržišta. Na njima je crna slavonska svinja itekako cijenjena. To potvrđuje i činjenica da su se početkom prošle godine, za ulaganja u uzgoj ove pasmine u Brodsko-posavskoj županiji, raspitivali čak kineski investitori.
Izvor: Brodporal
Foto: Ilustracija/internet