Saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović u ime Kluba HSS-a u Hrvatskom saboru je govorio je o problematici poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj s naglaskom na sve veći uvoz, posebice mesa loše kvalitete. Naglasak je stavio na govedarstvo i uvoz zdravstveno neispravnog mesa.

-„Radi hrvatskih građana, potrošača i hrvatskih poljoprivrednika ne smijemo šutjeti o problemu uvoza zdravstveno problematične govedine. Prema izjavama nekih dužnosnika hrvatski građani se ne trebaju brinuti jer na policama hrvatskih dućana nema mesa iz poljskih klaonica. Je li tomu doista tako?
Hrvatska poljoprivreda ostvaruje bruto prihod od 1 milijardu i 800 milijuna €, deficit hrvatske poljoprivrede je 500 milijuna €. Najviše se uvozi meso. Tražio sam podatke od Hrvatske gospodarske komore tko uvozi, što uvozi i od kuda uvozi. Uputili su me na Carinsku upravu i Ministarstvo financija, oni su te podatke proglasili poreznom tajnom. Nisam tražio vlasničku strukturu, plaćeni ili neplaćeni porez, tražio sam podatak tko su uvoznici, iz kojih zemalja se uvozi i koje su to količine.
Ključno pitanje je kakvo meso Hrvati jedu? Oni koji imaju sredstava za kupovinu mesa.“ – kazao je Vlaović i dodao kako hrvatski građani imaju pravo na zdravstveno ispravno meso koje u mesnice dolazi iz poznatih izvora.

Te podatke prema Vlaoviću trebaju utvrditi za to zadužene službe u čiji je rad iskazao sumnju. U raspravi je ukazao na postupak kojim je javnost upoznata s praksom pojedinih poljskih klaonica.

-„Novinar je ušao u sustav dvije klaonice u Poljskoj, rekao je da i ostale klaonice rade na sličan način, kolje se bolesna stoka, tretirana antibioticima i drugim opasnim tvarima. Hrvatski građani su jednom rečenicom, koja kaže da nema takvog mesa u Hrvatskoj, informirani o tom problemu. Pitam je li Državni inspektorat počeo raditi, koliko veterinarskih, tržišnih i carinskih inspektora sudjeluje u obavljanju tih poslova. Je li stvarno utvrđeno da takvog mesa u Hrvatskoj nema.
Želim naglasiti da smo mi u Hrvatskoj ovisni o uvozu. Svaki nam je doručak i veći dio ručka – iz uvoza. Ovisnost Hrvatske o uvozu hrane je 50 posto, dok je EU prehrambeno neovisna!”

U proizvodnji svinjskog mesa dostatnost nam je 40 posto. Stalni je pad grla u tovu goveda 2005. smo imali oko 500 tisuća grla, 2017. 450 tisuća grla u tovu. Izgubljeno je preko 100 tisuća radnih mjesta u poljoprivredi radi smanjenja obima poljoprivredne proizvodnje i industrijske prerade mesa.

-“Zašto to činimo Hrvatskoj i Hrvatima? Zašto ne investiramo u domaću prehrambenu proizvodnju? Očito je da nekima nije interes zaštita građana i domaće proizvodnje hrane nego je cilj zaštititi uvozni lobi. Analitičari govore da je više od 30 posto hrvatskog tržišta sivo tržište i tu se dila na crno.“

Riječima „Očito je Ministru važniji model cipela koje Hrvati nose nego ono što prosječan Hrvat jede!“ zaključio je izlaganje Vlaović.

Komentari
Prethodni članakEvo kako pokušavaju ušutkati novinare
Sljedeći članakLjudi našeg grada: Večeras u Novoj Gradiški promocija zbirke pjesama našeg sugrađanina Zrinka Kapetanića