Za eksperimentalni program ”Škola za život” odabrane su ukupno 72 škole, odnosno 46 osnovnih i 26 srednjih škola koje polazi oko 8500 učenika i u kojima je zaposleno 1500 učitelja i profesora, a za reformu prijavilo tri puta više škola. 

Prisjetimo se, kada je u pitanju Brodsko-posavska županija, eksperimentalni se program provodi u Osnovnoj školi Markovac Vrbova,  Osnovnoj školi ”Matija Gubec” Cernik, Srednjoj školi Matija Antun Reljković Slavonski Brod, te u Gimnaziji Nova Gradiška koju je povodom sudjelovanja škole u programu jučer posjetio suradnički tim projekta ”Škola za život”, profesorice Žaklin Lukša, Sonja Banić i Tatjana Šoša,  kako bi saznale kako se stručni kadar škole snalazi što se tiče edukacije kroz koju prolaze u sklopu provedbe projekta, a i kako bi odgovorile na brojna pitanja i nedoumice s kojima se profesori susreću, sada kada je projekt već u provedbi. 

Ovo je drugi suradnički posjet Gimnaziji Nova Gradiška u okviru eksperimentalnog programa kurikularne reforme “Škola za život”, gdje su se profesori dodatno educirali. 

– Radi se o Suradničkom timu koji je uključen u izradu novih kurikula, sadržaja i udžbenika i oni su s Nastavničkim vijećem održali tri radionice na kojima se Nastavničko vijeće, a u duhu cjeloživotnog učenja, educiralo za korištenje novih web alata, dakle digitalnih sadržaja koje će koristiti u nastavi kako bi njihova nastava bila suvremena i učenicima zanimljivija. Potom je održan zajednički roditeljski sastanak svih roditelja učenika prvih razreda gdje je Suradnički tim roditeljima pojasnio što to njihova djeca rade, što i na koji način uče, kako koristiti digitalne sadržaje koje dobivaju na svojim tabletima. Na ovaj način vjerujem da će kurikularna reforma biti bliža svima nama – rekla je profesorica Ljiljana Ptačnik, ravnateljica Gimnazije Nova Gradiška.

Što se tiče dosadašnjih iskustava od početka nove nastavne godine u novogradiškoj Gimnaziji ravnateljica Ptačnik rekla je kako je nastava drugačija i uz sadržaj, usmjerena još više na razvoj učeničkih kompetencija i vještina u rješavanju problema.

– Učenik će tako biti “opremljen” svime što mu je potrebno za cjeloživotno učenje što predstoji i svima nama. Što se učenika tiče zadovoljni su, udžbenici su “tanji”, gradivo je lakše i vjerujem da će ga uspješnije svladavati. I roditelji bi trebali biti zadovoljni jer su za ovaj program osigurana sredstva tako da su udžbenici besplatni. Jučer su podijeljeni i tableti i to je značajno olakšanje za roditeljski kućni budžet – dodala je ponosno Ptačnik.

no images were found

 

Komentari
Prethodni članakPRIJELOMNA VIJEST – Eksplodirala rafinerija u Bosanskom Brodu / VIDEO
Sljedeći članakEUROPSKI TJEDAN GRADOVA – Gradonačelnik Vinko Grgić sa suradnicima boravi u Bruxellesu