BOSANSKI BROD – U sinoćnjoj eksploziji do koje je došlo u pogonu IV u bosanskobrodskoj Rafineriji nafte jedna je osoba poginula, a četiri su zadržane u bolnici na liječenju, za SBplus jutros je potvrdio Ilija Jovičić, načelnik općine Bosanski Brod. 

On je trenutno otišao u bolnicu u Doboj kako bi obišao ozlijeđene radnike koji su sinoć nakon eksplozije i ukazane prve pomoći kolima hitno prebačeni u dobojsku bolnicu. – Točno je da je sinoć jedna osoba nažalost izgubila život u tragediji koja se dogodila u rafineriji – kratko je kazao Jovičić u telefonskom razgovoru.

Neslužbeni podaci govore kako je stradali pronađen naknadno, no za sada službenih potvrda o tome nema.

Podsjetimo, eksplozija se dogodila oko 21 sat i 30 minuta, a njen uzrok još uvijek nije poznat. Požar koji je, nakon eksplozije nastao, vatrogasci susjedne države uggasili su oko 23 sata.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara nakon sjednice kriznog stožera, rekao je da za građane Slavonskog Broda nema opasnosti od štetnih plinova.
“Za građane Slavonskog Broda nema opasnosti, pratimo mjerne postaje 1 i 2, štetni plinovi su u granicama normale, odnosno na najnižim mogućim granicama”, rekao je Duspara.

Vrtići i škole danas rade normalno.

 Kako smo čuli eksplodirao je rezervoar firme IZOMAKS  u rafineriji, a  požar je lokaliziran, no prema neslužbenim informacijama ima ranjenih, a i  širi se neugodan miris posebice oko Starog Slatnika i Slobodnice, prema Slavonskom Brodu, kako kaže naš kolega dopisnik. Više o eksploziji uskoro s terena.

23,10 Prema izjavi potpredsjednika  Republike Srpske Josipa Jerkovića, potvrđeno je da je ozljeđeno osam radnika, koji su zbrinuti u Domu zdravlja Bosanski Brod i nisu u životnoj opasnosti, a požar je lokaliziran. Ceste prema Derventi i Doboju su prazne, a na prometnicima su vidljiva brojne policijske snage. Granični prijelaz BIH – RH gotovo da nitko ne prelazi, a posebno su vidljive pojačane policijske snage s Hrvatske strane.  Radnici koji su trebali u treću smjenu nisu pušteni u krug Rafinerije i nalaze se pred ulaznim vratima tvrtke, prema iskazu našeg kolege dopisnika s terena. To su točna izvješća s terena našeg kolege dopisnika ovoga trena s mjesta nesreće.

22.58 sati

Direktor Doma zdravlja u Bosanskom Brodu, Zoran Predojević, izjavio je da su u njihovu ustanovu primili osmero povrijeđenih, čije je zbrinjavanje u toku.

Šef Odsjeka za zaštitu i spašavanje Općine Bosanski Brod, Dragan Nikolić, kazao je kako, prema dosadašnjim saznanjima, nema poginulih.

Kako javlja neslužbeni izvor SBplus-a, vatrogasci su lokalizirali požar. 

22.45 sati

Prema informacijama do kojih je došao SBplus iz bosansko-brodskih neslužbenih izvora, do eksplozije je došlo u pogonu Izomaks, pri čemu je lakše povređeno pet osoba. U istom pogonu dogodila se slična eksplozija i prije zadnjeg rata, pri čemu je jedna osoba poginula.

Pogon je to u kojem Rafinerija prerađuje ostatke sirovine iz drugih proizvodnji. Budući da se cijeli proces odvija pod velikim pritiskom i temperaturom i najmanja neispravnost postrojenja može dovesti do nesreće.

22.25 sati:

Gradonačelnik Slavonskog Broda, dr. Mirko Duspara, u izravnom telefonskom javljanju za Vijesti.rtl, demantirao je informacije koje su se pojavile vezano za navodnu evakuaciju stanovnika Jelasa.

– Nikakve evakuacije nema. Ono što je sigurno u 22.30 imamo zakazanu sjednicu Stožera Civilne zaštite – kazao je.

Prema informacijama s kojima je Duspara izašao u javnost, do eksplozije je došlo u pogonu IV, a iz Rafinerije, zasad nisu tražili pomoć slavonskobrodskih vatrogasaca niti zdravstvenih djelatnika.

22.03. sati:

Nakon što smo kontaktirali policiju u bosanskom Brodu oni su nas upitili na potparola koji je za SBplus portal potvrdio kako je do eksplozije došlo u Rafineriji.

– Ono što u ovom trenutku znamo je da je došlo do eksplozije u jednom od pogona Rafinerije Brod. Podataka o ozlijeđenim osobama nemamo – kazali su u Doboju.

Kako dozanjemo sve žurne službe izašle su na mjesto nesreće

Čini se kako eksplozija, koje je odjeknula oko 21.30 sati dolazi iz smjera susjednog Broda.

SLAVONSKI BROD – Večeras oko 21.30 sati stanovnike Slavonskog Broda uznemirila je jaka eksplozija. Za sada nema točnih informacija o tome što se dogodilo, ali prema onome što se može vidjeti iz brdskih dijelova Slavonskog Broda čini se kako je riječ, najvjerojatnije, o eksploziji koja se dogodila u susjednom Brodu, čini se u samoj Rafineriji. Kako smo čuli eksplodirao je rezervoar firme IZOMAKS  u rafineriji, a  požar je lokaliziran, no prema neslužbenim informacijama ima ranjenih, a i  širi se neugodan miris posebice oko Starog Slatnika i Slobodnice, prema Slavonskom Brodu, kako kaže naš kolega dopisnik. Više o eksploziji uskoro s terena.

Za sada službenih informacija o ovom događaju nema, a Centar 112 Osijek, na koji su, zbog preopterećnosti, preusmjereni pozivi, ispituje o čemu se radi.

U ovom trenutku u smjeru Rafinerije vidi se veliki plamen.

 

 

Gepostet von Milan Mitrović am Dienstag, 9. Oktober 2018

 

Rafinerija u Bosanskom Brodu, BiH.

Gepostet von Kpa Marsonia am Dienstag, 9. Oktober 2018

Komentari