Svinjski file, pisanica i lungić nazivi su za najfiniji dio ove životinje, koji se još naziva i lažnim biftekom. Naučite ga spremati na najbolji način kako biste uživali u maksimalnom okusu.

Mesoljupci tvrde da je svinjski file najukusniji dio mesa. Riječ je o duguljastom dijelu mišića svinjskog buta uz frikando koji zbog svojeg oblika nosi naziv svinjski biftek. Ovaj komad mesa obično teži oko 400 grama. S obzirom na to da nema mnogo masnoća, treba ga spremati pažljivo i s ljubavlju. 

Prije bilo kakve pripreme važno je file očistiti od žilica, a mesu dodati okus. Začiniti se može suhim trljanjem odabranim začinima, ili marinadom. Najviše okusa meso će primiti ako očišćeni file uronite u začine i ulje, pa stavite u hladnjak preko noći.

Lungić je najskuplji dio svinjetine i traži kratku termičku obradu. Nemojte ga isušiti
Naprotiv, najbolje ga je spremiti na tri sljedeća načina: 

1. Tavica + pećnica
U vrućoj tavici ili na grilu prepecite svinjski lungić sa svih strana dok ne dobije lijepu tamnosmeđu boju. Nakon toga stavite ga u prethodno zagrijanu pećnicu na petnaestak minuta i oko 180 Celzijevih stupnjeva da se ispeče i njegova unutrašnjost. 

Preko mesa stavite aluminijsku foliju i pustite da se sokovi stabiliziraju oko osam minuta (odnosno polovica utrošenog vremena za termičku obradu) prije rezanja i posluživanja. Poslužite s pireom od krumpira ili povrtnom salatom

2. Punjenje lungića 
Moguće je pripremiti i punjeni lungić, iako neki smatraju da je šteta prerezati takav spektakularni komad mesa prije konzumacije. Ako to želite učiniti, koristite se tehnikom butterfly kako bi se dobio odrezak, a potom ga izravnajte batom.

Meso možete napuniti kombinacijom šunke, sira, gljiva i povrća (po želji), zarolati i zatvoriti čačkalicama, pa ispeći na grilu ili u pećnici na već spomenuti način.

3. U lisnatom tijestu

Svinjski lungić karamelizirajte na tavici, pa ga još vruć premažite senfom. Pustite da se meso u potpunosti ohladi. File omotajte blanširanim listovima špinata, kriškama pršuta i sira (po želji), pa sve zajedno omotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena. 

Tako pripremljeni lungić omotajte razvučenim lisnatim tijestom, stavite u hladnjak na hlađenje još barem pola sata. Premažite štrucu “umakom” od žumanjka i vode, pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 45 minuta. Poslužite toplo. Dobar tek!

Izvor:Punkufer/Foto:Ilustracija

Komentari
Prethodni članakJoš jedna knjiga o Crnogovcima predstavljena na vrlo zanimljiv način
Sljedeći članakSutra kreće besplatna akcija “Dani tehničke ispravnosti motocikala”