Nakon što su isti posao uredno odradili članovi Gradskog društva Crvenog križa, svoju su Izbornu Skupštinu društva jučer ( utorak, 29. siječnja ) u našem gradu održali i članovi Županijskog Crvenog križa u društvu istaknutih gostiju, ljudi koji životno i profesionalno dijele ideje humanosti. Posebno drag gost, iako na svom terenu, bio je ugledni brodski liječnik, dugogodišnji predsjednik Hrvatskog Crvenog križa, dr. Josip Jelić.

Za dosadašnju  radnu ekipu jučerašnjom je izbornom skupštinom završeno mandatno razdoblje 2009-2013. godine, a potom su s novoizabranim, ali i aktualnim starim članovima-volonterima, dogovorene smjernice za naredne tri godine, do 2016. Dosadašnju predsjednicu Zdenku Meter na čelnoj poziciji Županijskog društva Crvenog križa zamijenit će Mato Modrić, odlučili su članovi skupštine.

Franjo Pavlović, ravnatelj Županijskog i Gradskog društva Crvenog križa, čovjek koji funkciju obavlja na volonterskoj osnovi, neformalni dio skupštine iskoristio je i za podsjećanje na veliki posao odrađen u prošloj godini. Ono čime se Županijsko društvo Crvenog križa, kao i društva oba grada, uistinu mogu ponositi, svakako je dobro “uhodana” mreža članstva , te iznimno uspješne i aktivne ekipe mladeži Crvenog križa, koje uz življenje univerzalnih načela Crvenog križa, postižu i značajne rezultate na natjecanjima diljem Hrvatske . Brojka od 172 mlada člana,  sa stalnom tendencijom rasta, u trenutku kada smo lakonski spremni sve mlade ljude proglasiti društvenim problemom, nije zanemariva, kao niti brojka od čak 7.845  aktivnih dobrovoljnih darivatelja krvi. Ono što posebno raduje, ali i potvrđuje kontinuitet humanog djelovanja, istaknuo je Franjo Pavlović,  je i uspješno “prebačen” plan prikupljenih doza krvi ( planirano za 2012. godinu- 5.100, prikupljeno 5.289  ). Od prošle godine na području županije prilično je aktivna i Služba traženja, sa značajnim brojem pokrenutih, ali i okončanih zahtjeva, iako s brojkom od trenutno aktivnih 226 slučajeva koji se vode kao nestali ne možemo biti zadovoljni.

Područja u kojima su volonteri Crvenog križa posebno aktivni je stalna distribucija humanitarne pomoći kroz redovne donacije, ali i sabirne akcije u kojima se iz godine u godinu, iskažu i sugrađani. Područje prevencije ovisnosti područje je u kojima su Gradsko društvo Crvenog križa Nova Gradiška, ali i ono županijsko, niz godina  iznimni aktivni, te stručno educirani, obzirom kako smo jedna od rijetkih manjih sredina koja,  po uzoru na velike gradove, ima program besplatne, anonimne zamjene šprica i pribora za intravenozne ovisnike, koji, kako tvrde nepoznavaoci problema, nije podrška ovisnosti niti ovisnika,  nego neophodna mjera kojom se spriječavaju značajnije epidemije među ovisničkom populacijom, ali i onom zdravom. Programi namijenjeni ovisnicima, kao i edukativne radionice, javna predavanja  organizirana u svrhu informiranja roditelja, kao i dostupnost savjetovališta,  programi su koji se kontinuirano provode tijekom cijele godine, a svoj vrhunac dožive u mjesecu borbe protiv ovisnosti, kada je upravo Crveni križ, u  suradnji s  javno zdravstvenim i obrazovnim institucijama, nositelj aktivnosti.

U godinama značajnih egzistencijalnih  problema, globalne ekonomske krize, izazovima poput realnog straha od nezaposlenosti, ovrha, nemogućnosti plaćanja rata kredita, pokrivanja režijskih troškova, ali i beskućništva s kojima se suočava sve veći broj “prosječnih” hrvatskih kućanstava i obitelji, socijalni programi Crvenog križa posebno su vrijedni. Županijsko društvo protekle je godine provelo čak 3 takva programa, financirana sredstvima resornih ministarstava, ali i kroz program javnih radova. Volonteri Crvenog križa kroz socijalni program kućne njege starijih i nemoćnih ostvarili su 22.800 posjeta i ukupno brinuli o 1.137 osoba. Socijalni programi kućne njege, ali i redovnog obilaska starijih i nemoćnih sugrađana bit će nastavljeni i u novom mandatnom razdoblju, rečeno je jučer na skupštini društva.

Koliko god u vremenu opterećenom materijalnim, imponirale aktivnosti volontera Crvenog križa, kao i prisutnost univerzalnih vrednota koje organizacija afirmira  već stoljeće i pol, društveno i sociološki gledano, itekako zabrinjava sve veća potreba za širenjem djelatnosti Crvenog križa, kao i svakodnevan rast posjeta svim gradskim društvima u potrazi za odjećom, obućom ili toplim obrokom. Ipak, u društvu bremenitom problemima, sklonom općoj apatiji i krajnjem pesimizmu, načela humanosti  Crvenog križa, ali i svih onih koji Crveni križ čine, svakako vraćaju vjeru u ljudski rod. Možda, ipak, još uvijek  nije sve izgubljeno.

Autor: Simonida Tarbuk/ foto:Željko Idžotić
Komentari
Prethodni članakNa mladima Europska unija ostaje, osmišljavat će i provoditi projekte (photo)
Sljedeći članakSvečanost proglašenja najboljih sportskih dostignuća u 2012. godini