Manifestacija 5. natjecanje zaprega ”Konji bili, konji vrani” održana je jučer u organizaciji istoimene novogradiške Konjogojske udruge i pod pokroviteljstvom Grada i Brodsko posavske županije, te uz potporu brojnih sponzora i donatora pokazala je svu raskoš i ljepotu autohtone pasmine konja lipicanaca, ali i drugih plemenitih pasmina poput Frizijaca i noniusa. Donijela je i dašak tradicijskih vremena bogato urešenim slavonskim zapregama kojima su se gradom provezle posade i tamburaši odjeveni u nošnje, uz pjesmu i svirku i podsjetili kako su to nekada izgledali slavonski svatovi. 

Kroz grad su se u zapregama i fijakerima provezli i predstavnici grada, zamjenici gradonačelnika, Ivana Trupina i Borislav Vidošić,  te u ime Brodsko-posavske županije pročelnik županijskog upravnog odjela za poljoprivredu,  Željko Burazović.

Ove godine se odazvao rekordan broj svatovskih zaprega, njih 14 i 6 jahača koji su, nakon zajedničkog blagoslova sudionika i okupljenih, koje je obavio vlč. Roko Ivanović, novogradiški kapelan, vodili povorku kroz grad. 

Na čelu povorke su bili mladi barjaktari s državnom i zastavom udruge domaćina, Florian Čumurdžić i Klara Devčić. 

Po povratku iz Grada proglašene su i najljepše zaprege:

Za najizvorniju i najljepšu zapregu proglašena je ona vlasnika Željka Matijevića iz Bodovaljaca, za koju je rekao da je zasluga supruge Josipe, drugo mjesto osvojila je zaprega Patricije Dizdar, a teće mjesto zaprega Maria Kube. 

Za najužareniju zapregu proglašena je zaprega Petra Zdravčevića.

Titulu “najsimpatičnije” ponijela je zaprega, kojom je upravljao Matej Belo, a najveselijom je proglašena zaprega Zdravka Lalića. Nagradu “mali” pehar dobila je i zaprega koju je vozio Zlatko Zajac koji je na manifestaciju stigao iz najudaljenijeg mjesta, Iloka.

Okupljene su pozdravili i zahvalili na dolasku i potpori  Dražen Madžarević, predsjednik Udruge “Konji bili, konji vrani”, Željko Burazović u ime županije i među ostalim zahvalio na manifestaciji kojom se čuva tradicija i baština, kao dio identiteta hrvatskoga naroda. Zadovoljstvo održavanjem ove manifestacije izrazila je i Ivana Trupina, zamjenica gradonačelnika, koja je ujedno i otvorila manifestaciju, te pohvalila rad Udruge “Konji bili, konji vrani” i njihovo nastojanje da se sačuva i s ponosom prezentira baština koju su nam ostavili naši stari. 

Uslijedila je vožnja preciznosti (zaprege) u kojoj je prvo mjesto osvojio  Željko Matijević, drugi je Darko Čeliković-Čaruga i treći Zlatko Zajac. 

I na ovogodišnjoj 5. po redu manifestaciji “Konji bili, konji vrani” vozile su se utakmice jednoprega i dvoprega, kombinirani kup Republike Hrvatske. U vožnji jednoprega prvo mjesto osvojila je Klara Devčić, drugi je Domagoj Grgić, a treće mjesto pripalo je Draženu Madžareviću. U utakmici dvoprega poredak je sljedeći: 1.Adam Dorić  2. Ivan Đurasović 3. Dragan Ivušić.

I na kraju je uslijedilo i tekličko jahanje, prvo mjesto pripalo je Klari Devčić (udruga Konji bili, konji vrani” NG), drugo mjesto osvojio je Luka Terzić i treće mjesto Adam Dorić. 

Svakako treba istaknuti kako su pobjednici svake utakmice prošli parkurom u počasnom krugu uz svečani “Radecky marš”. 

Prekrasnu manifestaciju kojom se Nova Gradiška itekako može ponositi dodatno je obogatila Udruga “Nobiles de Croatia” iz Zagreba. Kako je istaknula predsjednica, Zvjezdana Klarić, nacionalni sudac za dresurni jahački sport, Udruga “Nobiles de Croatia” se bavi promicanjem baroknog umjetničkog jahanja, uzgojem lipicanaca i priče o hrvatskim dvorcima i hrvatskoj plemićkoj baštini kroz povijest. Prezentirali su vrijeme od 16-19 st. uz renesansne plesačice, ljepotu Frizijaca iz srednjeg vijeka, modernog Frizijca, lipicanaca, kao i legende o vilama. Uz njih su nastupili i članovi udruge “Potkalnički plemenitaši” s dvorskim plesovima 19 st., a u odorama, koje su replike originala prve hrvatske primadone, grofice Sidonije Rubido-Erdody.

Na najljepši način Udruga “Konji bili,  konji vrani” proslavila je i 5. rođendan ove vrijedne manifestacije po kojoj postajemo sve prepoznatljiviji i koju svake godine sa zanimanjem očekujemo.

Organizatori su, uz mnoštvo volontera, pripremili za svoje goste i posjetitelje, baš kao što se uvijek u Slavoniji i radi, obilje ića i pića, a za odličnu atmosferu na kraju dana, pobrinuli su se Jocker band i gost Miroslav Škoro koji je odradio uistinu odličan koncert i zaključio jučerašnju manifestaciju.

Organizatori i domaćini manifestacije “Konji bili, konji vrani” su potvrda da, sve dok je ovakvih ljudi, istinskih zaljubljenika u vrijednosti koje su u temeljima nacionalnog identiteta i naše Slavonije, našeg zavičaja, trajat će i tradicija i narod.

no images were found

Komentari
Prethodni članakKata tim mlađih učenika 3. na prvenstvu Hrvatske
Sljedeći članak25. Memorijal “Hrvatski sokoli”: Dva dana sjećanja, sporta, glazbe i druženja zaokružilo četvrt stoljeća sjećanja na sokole iz Laza / Foto