Danas postoji gomila dijeta, no koje zapravo najbolje funkcioniraju i dobro utječu na vaš organizam? Znanstvenici su tijekom godina, srećom, zaključili da prakticiranje većine razumnih dijeta kod ljudi dovodi do gubitka kilograma, barem u usporedbi s tim da se uopće ne pridržavaju ni jedne dijete. 

No, mnoge studije su pokazale da su dijete s bogatim unosom bilja i niskim unosom procesirane hrane najbolje ako želite izgubiti višak kilograma. No, mnoge popularne dijete nisu bazirane na čvrstim znanstvenim načelima. Evo što znanost kaže o nekoliko najpopularnijih dijeta.

1. SOUTH BEACH DIJETA

Što možete jesti: poneko voće, poneko povrće, cijelovite žitarice, ključne proteine
Što trebate izbjegavati: šećer, škrob

Što trebate raditi: South Beach dijeta je program od tri faze kojeg je razvio kardiolog Arthur Agatston 2003. godine. U prvoj fazi, izbacite sve ugljikohidrate, voće i alkohol. U drugoj i trećoj fazi postpuno vraćate dio te hrane natrag (što se tiče ugljikohidrata, jedino možete jesti cjelovite žitarice). Važno je istaknuti da se radi o komercijalnoj dijeti, zbog čega ćete možda morati kupiti službeni plan dijete i materijale vezane uz nju, iako, realno, danas sve postoji na internetu.

Što znanost tvrdi: Dijeta se fokusira na hrani koja nije procesirana, što je dobro s obzirom da su studije pokazale da je to najbolji pristup gubitku težine. No, izbacivanjem bilo koje vrste hrane može vam nedostajati hranjivih tvari. Neki ljudi koji prakticiraju ovu dijetu naveli su kako imaju problema s ketoacidozom, a radi se o medicinskom stanju sa simptomima koji uključuju loš zadah, suha usta, umor, vrtoglavicu, nesanicu, slabost i konstipaciju.

Studije su otkrile da South Beach dijeta (ili dijete slične njoj) može pomoći ljudima da u kratkom roku izgube višak kilograma, no znanstvenici nisu pratili dugoročne učinke kako bi vidjeli pomaže li dijeta u držanju kilaže pod kontrolom. Problem je što su druga i treća faza dijete razumne, dok je prva faza vrlo ograničavajuća zbog čega bi neki ljudi mogli imati problema s držanjem ove dijete.

2. VEGETARIJANSKA DIJETA

Što možete jesti: voće, povrće, žitarice, orašaste plodove, mliječne proizvode
Što trebate izbjegavati: meso, ribu

Što trebate raditi: Postoje različite vrste vegetarijanaca, no generalno, oni ne jedu meso ili ribu.

Što znanost kaže: U pojedinim studijama, vegetarijanci teže manje od osoba koje konzumiraju meso. Izbacivanjem mesa iz prehrane možete smanjiti vaš utjecaj na okolinu, otkriva istraživanje. No, morate paziti da u tijelo unesete dovoljno hranjivih tvari (pogotovo proteina) iz ostalih izvora hrane, poput lješnjaka, žitarica i mlijeka. No, korist može biti višestruka: studije su otkrile da je vegetarijanstvo povezano s manjim šansama za dobivanje sračnih bolesti i karcinoma, i većim šansama za duži život.

3. MEDITERANSKA DIJETA

Što možete jesti: hranu koja nije procesirana, voće, povrće, orašaste plodove, vino, maslinovo ulje
Što trebate izbjegavati: crveno meso, procesirane žitarice, slatku hranu, maslac

Što trebate raditi: Jesti hranu baziranu na bilju i obroke bogate vlaknima koji se baziraju na cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima i ribi. Ne treba jesti puno, ili uopće konzumirati crveno meso, slatku hranu, jaja ili maslac. Koristite maslinovo ulje kao glavnu masnoću i slobodno konzumirajte čašu crvenog vina na dan.

Što znanost kaže: Znanstvenici su prvo shvatili da su muškarci u Italiji tijekom pedesetih imali manji rizik za dobivanje sračnih bolesti, a kasnije su zaključili da je glavni razlog tome mediteranska prehrana. Od tada, ovo je postala jedna od najistraživanijih dijeta, a znanstvenici su zaključili da ona može pomoći u smanjivanju rizika za srčane bolesti, moždani i srčani udar, visoki krvni tlak i dijabetes tipa 2.

Ona također pomaže ljudima da izgube kilograme, iako su znanstvenici istaknuli da – kao i s bilo kojim drugim dijetama koje prakticirate – ona mora postati dijelom vašeg načina života kako bi od nje dugoročno imali koristi.

4. DIJETA S NISKIM UNOSOM UGLJIKOHIDRATA: ATKINSOVA DIJETA, ZONA DIJETA, KETOGENA DIJETA

Što možete jesti: voće, povrće, proteine, mliječne proizvode
Što treba izbjegavati: ugljikohidrate

Što trebate raditi: Postoji nekoliko verzija dijeta s niskim unosom ugljikohidrata, no sve preporučaju da konzumirate manje, ili ne konzumirate uopće ugljikohidrate. Procesirani, slatki ugljikohidrati obično se zamijenjuju voćem, povrćem i mesom. Ove dijete imaju faze čiji su počeci striktniji da bi se potom postupno tijekom vremena restriktivnost samnjila kako bi naše tijelo prestalo tražiti ugljikohidrate.

Što znanost kaže: Istraživanja dijeta s niskim unosom ugljikohidrata postala su omiljena tijekom posljednjih nekoliko godina. Ketogena dijeta razvijena je kako bi se liječila epilepsija kod djece, no od tada je postala popularna kod mnogih odraslih osoba. Ideja da se smanji unos ugljikohidrata natjerat će tijelo da istopi zalihe masnih nakupina, s čime počinje gubitak kilograma.

Nuspojave ovakve dijete mogu uključivati slabost, glavobolje, loš zadah, konstipaciju i umor. Studije su otkrile da osobe koje prakticiraju dijete s niskim unosom ugljikohidrata gube kilograme, ali i da se oni, barem prema njihovim navodima, osjaćaju manje gladnima.

5. BEZGLUTENSKA DIJETA  

Što možete jesti: Voće, povrće, proteine, mliječne proizvode
Što treba izbjegavati: žitarice

Što trebate raditi: Izbjegavajte sve žitarice, uključujući kruh, pahuljice, pšenicu, ječam i raž. Osobe koje boluju od celijaklije imaju imunosnu reakciju kada konzumiraju gluten koji može uzrokovati proljev, umor, gubitak kilograma, napuhnutost, anemiju i moguće komplikacije tijekom vremena ako se gluten ne izbaci iz prehrane.

Što znanost kaže: Studija iz 2016. godine ukazala je na činjenicu da je broj ljudi koji boluju od celijaklije stalan od 2009. godine. Znanstvenici sumnjaju da se mnogi ljudi osjećaju bolje kada izbace gluten iz prehrane jer to znači da jedu manje slatke i procesirane hrane. Ljudi na bezglutenskoj dijeti mogu riskirati nedostatak glavnih hranjivih tvari koje se nalaze u žitaricama poput željeza, vlakana i Vitamina B2.

Ne postoji dokaz koji bi sugerirao da bi bezglutenska dijeta mogla pomoći u gubitku kilograma, dok su neki ljudi na toj dijeti čak i dobili kilograme. No 1 posto američke populacije koja boluje od celijaklije koristi bezglutensku prehranu koja spriječava želučane probleme uzrokovane konzumiranjem žitarica.

Izvor: Telegram 
Foto: Ilustracija 

 

 

 

 

Komentari
Prethodni članakOdržana redovna skupština Zajednice tehničke kulture grada Nove Gradiške
Sljedeći članakVozačica udarila policijski auto