Cernik se još jednom dokazao kao mjesto u kojem se njeguje kvalitetan glazbeni izričaj, a tambura je nadaleko pronijela ime Cernika, posebno kroz više od stotinu godina rada Hrvatskog pjevačkog društva Tomislav. Vidjelo se to i kroz još jedne, sinoć održane, 4. susrete tamburaških orkstara (18.2.2012).

Tambura je narodno žičano glazbalo, a od kad su Turci donijeli prvotnu tamburu na naše područje, prošla je dug i bogat razvojni put te postala naš najprepoznatljiviji  instrument. Skladanjem za tamburu bavili su se i Vatroslav Lisinski i Ivan pl .Zajc, a 1847. u Osijeku je ilirac Pajo Kolarić osnovao prvi tamburaški orkestar. Tambura je pratila mnoge narodne pjesme, a danas je posebno značajna i kao orkestralno glazbalo na kojem se izvodi žanrovski najrazličitiji repertoar –  od folklora do klasike. U Cerniku nekoliko godina djeluje i škola tambure, a po četvrti put sinoć je Cernik organizirao četvrte susrete orkestara na kojima se u prvi plan stavlja muziciranje na tamburi, koja inače prati i rad pjevačkog zbora u Tomislavu.

 

Na sinoćnjem susretu prvi su nastupili svirači Kulturno – umjetničkog društva Tamburica iz Starog Petrovog Sela. KUD je osnovan 1971. godine, a već dvije godine u njemu djeluje i „tamburaški zbor“. Svojim su glasovima nastupu doprinijeli i pjevači Vokalnog ansambla Lira koji također  djeluje pri KUD-u. I sinoć je njihov nastup predvodila legenda tamburaške glazbe – dirigent i glazbeni pedagog Ivan Lekić.

 

Cerničani su pod dirigentskim ravnanjem Marijana Paurića izveli niz skladbi, prešavši različit žanrovski repertoar – od “Dunda – kola” do Mozartove sonate. Naglasimo da u cerničkom orkestru HPD Tomislava sviraju mladi članovi – većinom osnovnoškolskog te srednjoškolskog uzrasta, ali zahtjevni glazbeni izazovi nisu im strani, pogotovo kada znamo da pri društvo djeluje i škola tambure.

 

U Požegi djeluje Glazbena škola u kojoj postoji smjer srednjoškolskog glazbenog obrazovanja na tamburi, koje je uz Viroviticu, jedino takve vrste u Slavoniji. Požežani su, predvođeni dirigentom Sašom Botičkim, razveselili publiku obradama folklornih pjesama “Rukavice” i “Todore” te obradama klasičnih skladbi kao što je “Tritsch – tratsch polka” i slične druge, a zanimljivo je bilo čuti i pjesmu „Gdje je nestao čovjek“, hit Gorana Bareta i Plaćenika.


Tambura je danas instrument koji sve više postaje kulturna putovnica Hrvatske. Davno je taj put utro ansambl Lado, a danas to čine mnogi orkestri i sastavi, među njima se ističe orkestar HRT-a – predvođen maasetrom Sinišom Leopoldom, te inicijativa nekoliko dirigenata – orkestar „Sto tamburaša“ koji je nedavno nastupio i u opernoj kući u Budimpešti.

Autor: Mario Trupinić/Foto: Petar Piljić

 

Komentari
Prethodni članakMačkare su stigle u grad
Sljedeći članakPokladni Gradonačelnik u vlasništvu gradskog ključa