Učenici 5.C razreda OŠ Mato Lovrak započeli su projekt s učenicima 5.B razreda OŠ  Eugena Kvaternika iz Velike Gorice. Zajedno će istraživati Božićne i Uskrsne običaje svoga kraja te predstaviti jedni drugima načine obilježavanja tih velikih blagdana u obitelji i mjestu u kojem žive. Projekt koordiniraju vjeroučiteljice Andrijana Petrović i Nataša Čurić. Prvi susret i upoznavanje učenika dvaju škola održan je virtualno, putem Microsoft Teams platforme. Učenici su se predstavili prezentirajući jedni drugima informacije i zanimljivosti o svom gradu, školi i župama u kojima žive. Vjeroučiteljice su ih uputile u svrhu projekta te potaknule na angažman roditelja, baka i djedova prilikom istraživanja o Adventskim i Božićnim običajima.

Zadatak je istražiti kako su se kršćanske obitelji nekada pripremale za slavlje velikih blagdana Božića i Uskrsa te otkriti običaje specifične za svoj kraj. Učenici su potaknuti koristiti različite izvore informacija a poseban naglasak je stavljen na uključivanje obitelji u istraživanje.

Nakon prikupljanja informacija, učenici će prezentirati rezultate svoga istraživanja putem prezentacija, plakata i izložbi. Cilj nije samo edukacija nego i dijeljenje bogatstva kulturne baštine i tradicije svoga kraja.

Tekst i foto: Andrijana Petrović, vjeroučiteljica

Komentari
Prethodni članakDruštvo Naša djeca vas poziva: Budite dio donacijske kampanje projekta “Niti koje spajaju”
Sljedeći članakOvako se to radi: „Advent u Novoj Kapeli“ i ove godine okupio brojne posjetitelje