Okrugli stol na temu “Utjecaj pandemije COVID-19 na obrtništvo, u organizaciji Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova održan je u Velikoj vijećnici županijske uprave čiji je cilj, prema riječima predsjednice Povjerenstva Zdenke Bošnjak, progovoriti o utjecaju pandemije na aktivnosti obrtnika i poduzetnika, ali uz 8.ožujka – Međunarodni dan žena, staviti poseban naglasak na žene u obrtništvu. Tema o kojoj se danas raspravljalo je i mogućnost participacije i utjecaju mjera Vlade RH na obrtnice i obrtnike na području Brodsko-posavske županije, koje su pomogle kako pojedini obrti ne budu zatvoreni, a radna mjesta budu očuvana.

Bošnjak je naglasila kako u obrtništvu na području županije participiraju većinom žene, pošto se one više bave uslužnim djelatnostima koje su pandemijom bile najviše i pogođene. Neki obrti su, nažalost, bili primorani zatvoriti svoja vrata, no s druge strane, zahvaljujući pravovremenim mjerama Vlade RH i Županije mnogi su očuvani, uspješno su prebrodili krizu koja je pogodila cijeli svijet te uspjeli očuvati radna mjesta.
Uz COVID-19 krizu, svijet je pogodila i ona energetska koja je uzrokovala i porast cijene plina o koja se posebno odrazila na obrtnike koji plin koriste u primarnoj djelatnosti poput pekara, stoga se HOK zalaže da buduće mjere Vlade RH idu ka izjednačavanju cijene tzv” industrijske potrošnje” i one u kućanstvima.

Uz Vladu, pomoć pružila i Brodsko-posavska županija
O Pomoći gospodarstvu općenito u vrijeme COVID-19 krize, nešto više kazao je privremeni pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu BPŽ Željko Burazović. Pandemija COVID-19. Započela je početkom 2020. godine, dok je provedba mjera Vlade RH putem Nacionalnog stožera CZ, na području županije započela tijekom ožujka iste godine. Tijekom tog vremena određene djelatnosti bile su djelomično i li potpuno obustavljene, a uvedena su i druga ograničenja koja su za cilj imala suzbijanje širenja epidemije.

Kako je u toj situaciji reagirala Vlada RH i Brodsko-posavska županija može se razgraničiti na to što je svaka od tih institucija učinila u pogledu zaštite gospodarstva i očuvanja radnih mjesta tijekom tog vremena. Država je poslodavcima isplaćivala naknadu za zaposlene čime su ostajali u radnom odnosu i dobivali plaću iako njihove tvrtke i obrti nisu mogli poslovati. Krucijalan pokazatelj pomoći Vlade RH za 2 godine trajanja pandemije iščitava se u brojci da je 2325 poduzetnika s područja BPŽ ostvarilo 205, 5 milijuna kuna, odnosno, 27, 5 milijuna eura potpora čime je sačuvano 15.658 radnih mjesta.

Županija je pomogla u racionalizaciji i smanjenju troškova režija i zakupa poslovnih prostora poduzetnika te je kroz 348 potpora iz Proračuna isplaćeno 3,8 milijuna kuna. Također, Županija je i poljoprivrednicima sa svog područja isplatila 3,2 milijuna kuna, a pokrenut je i projekt “Lokalni2Go” kako bi, obustavom rada tržnica, poljoprivrednici svoje proizvode mogli prodavati putem internetske kupovine.

Zanimljivi su podaci da je tijekom 2020. godine unatoč pandemiji, aktivno djelovalo 2.234 obrta što je u odnosu na godinu prije povećanje za 77 novih obrta, pogotovo privatnih apartmanskih smještaja. Broj aktivnih tvrtki ili poduzetnika 2.151 tvrtka predala je svoj završni račun što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje od 66 tvrtki.

Izvor: BPŽ

Komentari
Prethodni članakOpćina Staro Petrovo Selo – kreće katastarska izmjera i izrada katastra nekretnina
Sljedeći članakOŠ Mato Lovrak: Frano Lovrić i Petar Stipančević županijski prvaci na Natjecanju iz biologije