Draga moja poduzetnička publiko, ovih dana se poprilično stidno govori o kunskoj gotovini kojom našu sugrađani diljem Lijepe naše, a i šire, čuvaju u svojom domovima, madracima, čarapama, sefovima, džepovima starih kaputa, žardinjerama u kojima drže umjetno cvijeće i slično…

Mislite da se šalim? Ne šalim se.

Za nešto više od mjesec dana na snagu stupa službeni prelazak s kune u eure, a prema procijeni Hrvatske narodne banke Hrvati čuvaju u gotovini oko 35 milijardi kuna, a procjenjuje se da je veći dio, oko 25 milijardi kuna – ušteđevina.
E kako sam i ranije pisala, da je vrijeme inflacije – pravo vrijeme za investicije, tako bi i naši sugrađani trebali a) investirati ili b) na vrijeme se pobrinuti da svoju kunsku gotovinsku ušteđevinu i sredstva zamijene u euro valutu.
Što ako na vrijeme ne zamijenite svoje kune u eure?

Zakon o uvođenju eura kaže da su u roku od 12 mjeseci od dana uvođenja eura sve banke dužne svim potrošačima zamijeniti kune u eure, a po fiksnom tečaju konverzije, te prema pravilima o preračunavanju i zaokruživanju. Poznato nam je već da je Vijeće Europske unije definiralo fiksni tečaj i on je 7,53450 kn za 1 euro. Na to se ne računaju nikakve posebne naknade.

A što ako ne uspijete zamijeniti kune niti nakon tih godinu dana?
U tom slučaju moguće je kune zamijeniti jedino u Hrvatskoj narodnoj banci, gdje će se zapravo gotovina moći trajno zamijeniti u eure, ali postoji rok za zamjenu kovanica – on iznosi tri godine.

Što ako ne želite čekati u redovima u banci da biste zamijenili svoje milijune ili milijarde?
Da to bi bilo mudro, jer ipak želite li čekati u redovima s hrpom gotovine kada upadate u oči? Po meni ne. Zato preporučujem da ne čekate zadnji tren već novac položite na svoj kunski račun i automatski će se 1.1. u 0:00:00 konvergirati u euro.

Uz to želim vas upozoriti da je zakonom propisano da banke tijekom transakcijskog razdoblja mogu bez naknade zamijeniti najviše sto novčanica i najviše sto kovanica u jednoj transakciji, a za sve više od toga banka će zaračunati trošak svoje usluge.

Druga opcija je da se što prije najavite u banku i zakažete poseban termin kod svog osobnog bankara. Uz tolike cifre svakako biste trebali imati osobnog bankara.

Treća opcija je da pitate mene u što investirati. Razmislite i o tome.

Mirela

 

 

Komentari
Prethodni članakPredstavljen bogat program ovogodišnjeg Adventa u Novoj Gradiški
Sljedeći članakNastavak stipendiranja studenata na području Slavonije, Baranje i Srijema