Nastavnici Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška Zoran Ivančić, Krunoslav Cvitković, Tibor Čolović, Boris Grgić i Sara Stuburić sudjelovali su na Erasmus+ projektu DEMETER.

Kroz brojne online sastanke i posjet Švedskoj projekt je odlično napredovao usprkos situaciji s koronavirusom. Projekt je uspješno završen a gosti na završnoj prezentaciji bili su profesori iz IOŠ Nova Gradiška, OŠ Ljudevita Gaja, OŠ Mato Lovrak, kao i profesori ETEŠ Nova Gradiška.

-” Izradili smo rover za razminiranje, provlačili smo različite predmete kroz tu zajedničku temu; programiranje, mehaniku i 3d modeliranje. Zajedno sa školama partnerima napravili smo fizički rover. Temu smo dobili jer su kolege iz Švedske smatrali da je tema aktualna, obzirom da postoje prostori u Europi koji nisu razminirani, tražili su partnere koji na svom području imaju takvu situaciju,” – kaže Zoran Ivančić, prof. računalnih predmeta ETEŠ Nova Gradiška.

-” Na današnjoj prezentaciji objašnjavamo cilj našeg projekta, pozvali smo nastavnike drugih škola s našeg područja kako bi vidjeli što se događalo u našoj školi. Napravljen je kompletan rover, funkcionira jako lijepo a učenici su jako dobro prihvatili projekt i bili su izuzetno marljivi. Cilj je bio razviti metodologiju vezanu za tematsko učenje, a to su u našem slučaju bile mine. Rover služi za razminiravanje mina no i dalje treba osoba koja će ih fizički iskopati. Mi bi upravljali rukom odnosno zavojnicom i označavali mjesta na kojima su te mine. Nije to ništa novo ali za naše učenike je, ovo je primjenjivo u stvarnom životu,” – kaže prof Ivančić.

Učenici su ostajali i nakon nastave ukoliko nisu stigli dijelove izraditi na određenim satima poput sata povijesti, robotike..

Kako ističe prof. Ivančić zahvaljuje svima na suradnji, a zadovoljan je na sudjelovanju i čenika i profesora koji su dobili nove materijale i uklopili ih u nastavu. Učenici svake godine žele nešto novo izrađivati, ovaj robot koji smo izrađivali star je već tri godine, za mlađe generacije to je već stara stvar.

-” Možda smo neke učenike uspjeli zainteresirati jer se jako puno novih stvari kod inžinjerstva moglo naučiti. Ravnateljica je uvijek zadovoljna kad nešto novo napravimo posebice kada učenici sudjeluju u ovakvom omjeru. Zadovoljni smo odličnom suradnjom sa školama iz Švedske, Francuske i Španjolske, nadam se daljnjoj suradnji jer smo aktivni u potrazi za novim projektima,” – zaključio je prof. Ivančić.

Komentari
Prethodni članakSvečano obilježena 31. obljetnica osnutka slavne 121. brigade
Sljedeći članakPosavac iz Davora upisao novu pobjedu i nova tri boda