U organizaciji Hrvatske pjevačke skupine Slavča, Turističke zajednice Nova Gradiška, Književno – likovnog društva Rešetari te Učilišta „Matija Antun Reljković“ večeras je u Domu kulture održan 6. susret pjevačkih skupina pod nazivom „Na te mislim“, kao prigodni događaj za nadolazeći Dan grada.

Susreti nose naziv popularne pjesme Vladimira Nikolića, romantičarskog pjesnika rođenog 1829. godine u Novoj Gradiški, a mnogi ju pjevaju ne razmišljajući tko joj je autor. Ta je pjesma jedna od najizvođenijih iz repertoara HPS „Slavča“ koja skoro desetljeće i pol njeguje starogradske, domoljubne i druge pjesme koje podsjećaju na starija i mirnija vremena, a dočaravanje tih vremena potpomognuto je kostimografijom koju nose članovi, kao što su  ženske haljine i šeširi koje su se nosile tijekom  19. i početkom 20. stoljeća te muška odijela i polucilindri, također iz toga vremena.

Njihova je publika i večeras pokazala veliku brojnost došavši na susrete, potvrdivši se kao ljubitelji pjesme, kako one s instrumentalnom pratnjom tako i one bez pratnje. Susret je pozdravio  gradonačelnik Nove Gradiške Josip Vuković, koji je nazočio u pratnji svojih zamjenika, a na kraju Susreta, Gradu Nova Gradiška je uručena i slika koju je tijekom prošlog koncerta pod nazivom „Lipanjska večer“ naslikao slikar Mladen Funes. Osim krasnih starogradskih melodija, publika je uživala i u nastupu Kulturno – umjetničkog društva „Vedar Osmijeh“ iz Zagreba i  muške pjevačke skupine KUD-a „Krešimir Šimić“ iz Podcrkavlja čiji su članovi predstavili tradicionalne pjesme uz zvuke samice. Čari umirovljeničkih godina kroz pjesmu je predstavio mješoviti pjevački zbor „Prečko 50 +“, nasmijavši publiku duhovitim stihovima o umirovljenicima, a dah Mediterana u Dom kulture donijela je klapa „Levanda“ iz Zagreba, izvodeći „dalmatinske pisme“ čije je melodije popratila i publika. Budući da je ovaj koncert imao humanitarni karakter, publika je tijekom večeri skupila 3200 kuna za kupnju slušnog aparatića za mladog Novogradiščanina Mateja, koji je taj iznos na pozornici prihvatio kroz suze radosnice. Kraj koncerta upriličio je nastup svih sudionika.

Autor: Mario Trupinić/photo: novagra.hr

Komentari
Prethodni članakProslava 10 godina rada Udruge za pomoć osobama s metalnom retardacijom Nova Gradiška
Sljedeći članakOsmijeh Hrabrog djeteta