Nakon mnogih slikarskih kolonija na kojima smo mogli vidjeti više likovnih izraza članova „Udruge stvaratelja u kulturi grada Nova Gradiška“, večeras (12. prosinca) smo u crkvi sv. Terezije Avilske mogli vidjeti izložbu slika religioznog karaktera.

“Prije slikarstva bješe mrak i poslije njega će biti mrak. Svojim se bojama, umijećem i ljubavlju mi sjećamo božjih nam riječi upućenih“, ovim je riječima popularni turski književnik Orhan Pamuk dao svoj osvrt na slikarstvo. Slikarstvo je kompleksna umjetnost koja uz nadarenost zahtjeva i puno rado i dodatnog obrazovanja, a dar i znanje svake godine sve više i više dokazuju likovnjaci novogradiškog ateljea pri „Udruzi stvaratelja u kulturi“. Budući da su umjetnosti povezane svojom ljepotom, koja se u svakoj od njih prikazuje na svojstven način, tako je večerašnja izložba slika počela glazbenom izvedbom religioznih pjesama Hrvatske pjevačke skupine „Slavča“ koja je popularnim vjerskim skladbama nazočne uvela u vjersku dimenziju događaja koji Novu Gradišku stavlja među mjesta u kojima se njeguje glazbena i pisana riječ te likovni izričaj. Tom je ugođaju doprinijela i sopranistica Antonija Mirat, potvrdivši se kao operna diva bečkog predznaka.

Pri udruzi djeluje i pjesnička grupa „Vladimir Nikolić“ koja je, večeras predvođena poznatom Evicom Kraljić, izvela autorske doživljaje vjere, a potpredsjednica Udruge Katarina Čanić govorila je o radu renomiranih likovnih umjetnika koji su sada već prešli amaterizam zahvaljujući čestim napredovanjima na likovnim kolonijama te suradnji s akademskim slikarima, između kojih se izdvaja Predrag Goll. Postavljanje izložbe potpomognuto je angažmanom župnika Perica Matanovića koji je izrazio veliku radost što u novoobnovljenoj novogradiškoj crkvi možemo vidjeti zaokupljenost religioznim motivima. Izložba je prezentacija raznovrsnih slikarskih tehnika kao što su vodena boja na platnu, tuš, akvarel, suho cvijeće, ulje suhi pastel, a svoje su mjesto pronašli i kiparski radovi u terakoti –  sveukupno 27 radova.

Autor: Mario Trupinić/photo: novagradiška.com

Komentari
Prethodni članakNovogradiške odbojkašice na kraju pete
Sljedeći članakMladi glazbenici Učilišta Relković održali adventski koncert