Novu Gradišku jučer su posjetili polaznici 27. naraštaja polaznika Zapovjedno stožerne škole „Blago Zadro” iz Zagreba. Kako je istaknuo bojnik Željko Đurković, časnik za izobrazbu u ovoj obrazovnoj ustanovi, Zapovjedno stožerna škola “Blago Zadro” školuje časnike za obnašanje intergranskih zapovjednih, stožernih i drugih funkcionalnih dužnosti na združenoj razini u nacionalnim i multinacionalnim zapovjedništvima, operacijama na bojištu, mirovnim operacijama te za potrebe drugih tijela obrambenog sustava na operativnoj i strategijskoj razini.

Težište u izobrazbi usmjereno je na planiranje, pripremu, organizaciju i provedbu operacija u zemlji te NATO /EU i UN vođenih operacija.

– U Zapovjedno stožernoj školi „Blago Zadro” provode se dva programa izobrazbe, intergranska zapovjedno stožerna izobrazba i Vojno strukovna izobrazba časnika u funkcionalnim područjima.

Na izobrazbi, osim polaznika Oružanih snaga Republike Hrvatske sudjeluju i strani polaznici iz Bosne i Hercegovine, Republike Crne Gore, Republike Francuske, Republike Kosovo, Republike Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država i Republike Ukrajine. Danas su ovdje polaznici iz svih grana, Hrvatskog zrakopolovstva, mornarice i kopnene vojske.

Danas je s nama njih 40, od toga deset iz susjednih zemalja. Sastavni dio naše nastave je studijsko putovanje, ovaj tjedan obilježavamo 25. obljetnicu Zapovjedno stožerne škole „Blago Zadro”, a svake godine 16. listopada prisutni smo i u Vukovaru na obilježavanju obljetnice smrti Blage Zadre. Danas ćemo posjetiti Spomen sobu 121. brigade Hrvatske vojske. Meni osobno to puno znači jer sam i sam bio pripadnik 100. brigade i bio na ovom području. Svaka ovakva prilika da izađemo iz učionica i kontaktiramo živuće sudionike Domovinskog rata nama je izuzetna i nastojimo je iskoristiti – kaže Đurković.

Uz voditelja Spomen sobe 121. brigade Hrvatske vojske Arsena Grandu, predsjednika županijske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Jozu Bungića, domaćin polaznicima 27. naraštaja polaznika Zapovjedno stožerne škole „Blago Zadro” bio je koordinator za branitelje Grada Nova Gradiška Vlatko Greiner:

– Nastavljamo tradiciju od prošle godine i ujedno dogovaramo da se jedan dio terenske nastave odvija na našem području. Ovo je jedno krasno druženje, lijepo je vidjeti puno časnika sa svih strana koji na novogradiškom području mogu puno toga naučiti. Ovdje smo mi koji smo bili neposredni sudionici događanja u Domovinskom ratu i možemo im prezentirati što se sve događalo na ovom području u tim ratnim danima. Danas, sutra kada krene realizacija Sveučilišnog campusa, postoje planovi i ideje da se jedan dio nastave održava ovdje. Vrijeme će pokazati svoje – kaže Greiner.

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakOdržana uvodna konferencija projekta “Centar za edukaciju nezaposlenih osoba Staro Petrovo Selo”
Sljedeći članakObnovljen sporazum o suradnji PPS destinacije “Moja lijepa Slavonija kraj Save”