U organizaciji članova udruge Hrabro dijete i novogradiške Kršćanske adventističke crkve Novogradiščanima poklonjen jedinstven glazbeni blagdanski poklon koji je, na žalost malobrojnoj publici, na trenutak zaliječio rane, uputio na one manje sretne i probudio istinski smisao i duh Božića.

Glazbeni znalci elemente gospela mogli su upoznati kroz majstorski soul, glazbenu vrstu koja nas, kako joj i ime kaže, uz pomoć vrhunskih vokala Steviea Wondera ili Marvina Gaya, vodi u najzabačenija mjesta duše. Zaljubljenici Hollywooda, gospel će zauvijek povezivati s čarobnom Spielbergovom „Bojom purpura“. U doslovnom smislu gospel je evanđelje. I ako je veličina Boga vidljiva u ljudskim talentima, gospel je, složit će se vjernici, vrhunsko otjelotvorenje “Njegove” snage. Jedinstveni, iznimno snažan blagdanski dar, poklonili su novogradiščanima večeras (utorak 27. prosinca) u prostoru Doma kulture članovi udruge Hrabro dijete u suradnji s Kršćanskom adventističkom crkvom.

Koncert „THE WAY I SEE IT“, saksofonista Davida Kocijana, novogradiškoj je publici, po prvi  puta, približio duhovnu tradicionalnu glazbu afroamerikanaca u modernim aranžmanima. Događaj iznimne kvalitete na žalost, malobrojnoj publici, ponudio je puno više od 90-ak minuta glazbe. Bio je to interaktivni spoj vizualnog, zvučnog, povijesno-edukativnog putovanja duhovnim i Biblijskim sferama, koji je, istinski, dotaknuo i vjernike i ateiste i još jednom potvrdio kako je glazba iznimna umjetnost koja ima sposobnost slušatelja  jednim zvukom odvesti u eterične, izvantjelesne, ali istovremeno i u najskrivenije prostore duše.

Kada glazbi, koja je ovaj puta, u suton najvećeg kršćanskog  blagdana, bila u slavu Boga, dodate i element humanosti, svrha večeri u potpunosti je ispunjena. Prikupljen iznos od 2.400,00 kuna, namijenjen roditeljima i djeci oboljeloj od malignih bolesti, koliko god bio simboličan, u ovakvim relacijama, itekako je neprocijenjiv. Jer, svi koji su bili dio jedinstvenog glazbeno kulturno-duhovnog događaja, iz dvorane Pučkog otvorenog učilišta Relković su izašli oplemenjeni.

David Kocijan je vrhunski akademskim saksofonist, priznati instrumentalist, stalni član Zagrebačkog kvarteta saksofona. U dosadašnjoj karijeri svirao je sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Big bandom HGZ-a, Josipom Lisac, Big bandom Drage Diklića, skupinom Soulfingers… Godine 1996. nastupa kao solist na reviji “Mlade nade Jazz-a”. Od 1998. živi u Sloveniji gdje radi kao profesor saksofona. U proljeće 2009. izdaje svoj prvi samostalni album “The Way I See It”, koji sadrži instrumentalne obrade kršćanskih pjesama.

Autor: Simonida Tarbuk

 

Komentari
Prethodni članakPovijest Božića i božićni običaji
Sljedeći članakNovogradiške odbojkašice napornim radom do najvećeg gradskog priznanja