Ove godine župa Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije obilježava 250. godišnjicu. Povodom ove obljetnice u Pučkom otvorenom učilištu Matija Antun Relković održano je predavanje o osnutku Nove Gradiške i župe u Novoj Gradiški.

Organizatori događaja, Gradski muzej Nova Gradiška i župa Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije s ponosom mogu istaknuti važnost ovog događaja za naš Grad. Tome u prilog ide i dolazak uvaženih  predavača na sinoćnje predavanje. O povijesnom osnutku Nove Gradiške govorio je dr.sc. Robert Skenderović , viši znanstveni suradnik na Hrvatskom institutu za povijest. Iz predavanja Roberta Skenderića posebno su zanimljive dvije teze o nastanku imena našeg Grada, dok je Zlata Živaković – Kerže govorila o crkvenim i društvenim prilikama od osnutka Grada do danas.

Slobodan Radić, viši restaurator – konzervator, prezentirao je svoj rad na primjeru oltarne pale iz Crkve Sv. Terezije Avilske. Ovom prilikom prikazana je i video projekcija o sakralnoj baštini novogradiške župe u čijoj izradi su sudjelovali Ratko Ivanušeć i ravnateljica Gradskog muzeja Marija Mihaljević.

Velečasni Perica Matanović održao je predavanje o ustroju Župe BZ Blažene Djevice Marije, a posjetitelji su imali priliku poslušati sve o urbanističkom razvoju Grada o čemu je govorio novogradiški arhitekt Miroslav Prpić.

Komentari
Prethodni članakGreiner izabran za potpredsjednika Nacionalnog vijeća Hrvatskih laburista
Sljedeći članakGradonačelniku Bigoviću ni branitelji nisu svetinja da bi ostvario svoj cilj!