Jučer je na Brezovom polju kod spomenika poginulim braniteljima Psunjske satnije održana prigodna svečanost, uz služenje svete mise koju je služio fra Vjenceslav Janjić iz Vukovara. S dostojanstvom i pijeteteom sjetili su se imena 15-orice poginulih “sokola” pripadnici Psunjske satnije, predstavnici Općine Cernik, gosti iz prijateljske i pobratimljene Općine Čavle kod Rijeke, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, kao i predstavnici Odašiljača i veza, predstavnici Grada Nova Gradiška, ali i učenici Osnovne škole “Matija Gubec” i mnogi drugi.

Samostalna Psunjska satnija u svojim je prvim ratnim danima imala 160 vojnika Hrvatske vojske, a ratni joj je zapovjednik bio Luka Zec, čovjek koji se i jučer, iako ponosan na ratne dane, s emocijama prisjetio i puno toga bolnoga. Posebnost Psunjske satnije je i činjenica kako je u svojim redovima imala čak trojicu maloljetnika, ali i vlastitog dušebrižnika, čovjeka dočekanog jučer s posebnim zadovoljstvom, fra Vjenceslava Janjića. U obrani Psunja i odašiljača poginulo je petnaest, a ranjeno trideset pripadnika Satnije . Prostor na kojem su se jučer okupili gosti i sudionici ratnih događanja, bio je iznimno strateški  važno područje za vođenje rata na čitavom novogradiškom području, a od izuzetnog interesa za obranu grada. Psunj kao kota, kažu poznavatelji terena, ali i ratni dokumentaristi imao je poseban značaj za čitavo zapadnoslavonsko ratište, kao i za  veći dio sjeverozapadne Hrvatske, zbog odašiljača Hrvatske radiotelevizije. Osim televizijskih i radijskih veza, na odašiljaču koji su branili pripadnici Samostalne Psunjske satnije,  bile su instalirane i telefonske veze. Zbog svega toga be čudi podatak kako je zrakoplovstvo bivše JNA u nekoliko navrata bombardiralo i raketiralo odašiljač, s namjerom  da ga sruši, veze  onesposobi, te time područje zapadne Slavonije  dovede u medijsku izoliranost.

Nažalost na ovom domovinskom zadatku 32 dragovoljca Samostalne psunjske satnije je ranjeno, a život su položili Stjepan Škrobić i Ivan Matošević iz Cerničke Šagovine, Robert Petanić iz Nove Gradiške, Zlatko Žajgar iz Nove Gradiške, Tomislav Ordanić iz Cernika, Stanislav Marić i Zlatko Golubić iz Cernika, Ivan ĐakićMilan Cindrić i Nikola Lončar iz Vrbove, Josip Mikolčević iz Gunjavaca, Zvonko Marinović iz Baćindola, Zoran TerzićFranjo Kumić i Milan Kurjaković iz Cernika.

“To je najmanje što možemo napraviti za naše prijatelje, kolege, za one s kojima smo odrasli. Bili su prisiljeni doći u ovu šumu, da čuvaju ovaj odašiljač. Puno njih je dalo svoje živote. Njihova djeca i familija će ih pamtiti čitav život, ali moramo i mi. Najmanje što možemo učiniti je da im odamo počast jednom godišnje. Najveći teret organizacije snose dragovoljci, a logističku potporu tvrtka “Odašiljači i veze” i Općina Cernik. Obljetnice ćemo nastaviti obilježavati i dalje.”, istaknuo je načelik Općine Cernik Nikola Jugović.

Srdačnu dobrodošlicu u ime Grada Nove Gradiške uputio je i gradonačelnik Željko Bigović. Istakao je pri tome da je na Psunju svoj život položio i njegov prijatelj Zlatko Marinović.

“Došli smo ovdje odati počast dragovoljcima koji su dali svoje živote, koji su došli braniti odašiljač. Danas je rečeno što je relej značio za Slavoniju. Tim hrabrim mladićima, veliko hvala. Dragi ljudi, i u smrti  žive s nama. Hrvatska domovina mora biti zahvalna hrvatskim braniteljima jer su oni utkali svoje živote u temelje neovisne Hrvatske. Siguran sam da će se manifestacija održavati i sljedećih godina. Uvijek ćemo doći, dok ima dragovoljaca, dok ima pripadnika Psunjske satnije, dok su živi roditelji poginulih branitelja. Bilo mi je lijepo vidjeti djecu OŠ “Matija Gubec” Cernik koji su svojim nastupom oplemenili ovu manifestaciju i dali poseban pečat obilježavanju ove 23. obljetnice.”, riječi su čelnog čovjeka Grada Nova Gradiška, Željka Bigovića.

 

Sve uzvanike pozdravio je i zapovjednik gardijsko- oklopne mehanizirane brigade general Siniša Jurković koji je naglasio da je mu je izuzetna čast pozdraviti sve okupljene. “Psunjska satnija izvela je čudesan poduhvat braneći odašiljač u teškim vremenima, spriječila je medijsku blokadu, opkoljavanje Nove Gradiške, uništenje releja, prekid  veze ovog dijela Hrvatske i ostatka Hrvatske.”
“Ovo mjesto bilo je uklinjeno u neprijateljske položaje. Psunjska satnija morala je osiguravati razdjelnicu između  sjevernog i južnog Psunja, kao i put kojim smo došli.  Zahvalio bi se svima na odlično izvršenoj vojničkoj zadaći, a svima vama želim puno sreće i dug život.”, riječi su ratnog zapovjednika Josipa Mikšićakojima je obratio okupljenima na Brezovom polju.

Autor: Vanja Tutić

Komentari
Prethodni članakProslavio stoti rođendan
Sljedeći članakCerničani uspješni domaćini Smotre zborova