U domaćinstvu općine Rešetari, u organizaciji članova Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata, pod predsjedanjem pukovnika Adama Tomičića, 5.siječnja bit će obilježena 21.godišnjica Vojno redarstvene akcije ŠIRINCI 92.Početak sadržaja planiran je za 9 sati, skupom uzvanikau Smrtiću. U 10.30 uslijedit će posveta novog spomen obilježja, a potom od 12 sati zajedničko druženje gostiju, suboraca i prijatelja u prostoru Društvenog doma u Rešetarima.

Vojno redarstvena akcija ŠIRINCI 92. bila je od iznimne važnosti za novogradiški kraj, jer je njenim uspješnim završetkom došlo do stabilizacije bojišnice na potezu Širinci-Mašićka Šagovina-Medari-Dragalić-Donji Bogićevci-Pivare-lijeva obala Save.

Akcija Širinci 92.počela je 30.prosinca 1991.godine, a prekinuta je 3.siječnja 1992.godine potpisivanjem Sarajevskog primirja. Akcija je izvedena u okviru iznimno uspješne akcije “ORKAN 91″, koja je predstavljala i prvu veliku pobjedu Hrvatske vojske nad okupatorskom Jugoslavenskom narodnom armijom, neutralizacijom 21 srpskog uporišta na području Zapadne Slavonije.

U akciji su poginula četvorica branitelja, među kojima i jedan od zapovjednika, pukovnik Ivica Atlagović. Nakon završetka akcija Orkan 91 i Širinci 92, pod srpskom okupacijom ostalo je oko 600 kilometara kvadratnih od Pakraca do rijeke Save i između Novske i Nove Gradiške, područje koje je, u konačnici, oslobođeno veličanstvenom Vojno redarstvenom akcijom ” Bljesak ” u svibnju mjesecu 1995.godine.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakPočetak godine iz vizure policije
Sljedeći članakPrevrtanje automobila u Banićevcu, jedna osoba teško ozlijeđena