Danas je u Novoj Gradiški održan 2. međunarodni rukometni turnir veteranskih momčadi u uspješnoj organizaciji Udruge rukometnih veterana Nove Gradiške na kojem su nastupile momčadi iz Slavonsog Broda, Kutine, Našica, Starog Petrovog Sela i Nove Gradiške sa dva sastava, te momčad iz Bužima u Bosni i Hercegovini. Najavljena momčad iz Biograda nije došla, pa je Nova Gradiška nastupila sa dva dosta jaka sastava. Turnir je po kvaliteti bio bolji nego prošlogodišnji, a i zastupljeniji po broju sudionika. Odlikovale su ga uzbudljive utakmice, tijesni ishodi susreta i vrlo velika borbenost.

U ime Udruge rukometnih veterana sve postrojene momčadi je pozdravio i turnir otvorio veteran Ivo Petranović. Sve utakmice igrane su po 2×10 minuta.

U prvoj utakmici turnira vodila se velika borba između dvije izjednačene momčadi iz Slavonskog Broda i Starog Petrovog Sela. Brođani su poveli s 4:0, Petrovoselci su izjednačili na 4:4, a poslije se igrao gol za gol uz tri naizmjenična izjednačenja. Tek nakon dramatične i neizvjesne završnice Slavonski Brod je s minimalnih 8:7 pobijedio.

I drugi susret bio je kao i prva utakmica gdje je Kutina tek u zadnjim sekundama s minimalnih 9:8 pobijedila solidnu momčad Nove Gradiške II. Kutina je povela s 2:0, domaći su izjednačili na 2:2, kasnije na 4:4 pa 5.5 i vode sa 7:6,Kutinčani izjednačuju na 8:8 i pobjeđuju s minimalnih 9:8.

U trećoj utakmici Nova Gradiška I pobijedila je Bužim nakon tehnički i igrački nadmoćne igre s velikih 13:6. Novogradiščani su stalno vodili s 4:1, čak s 8:2, 9:3 12:4 i na karju s konačnih 13:6 sigurno pobijedili.

U četvrtoj utakmici Kutina je iznenadila momčad Nexe iz Našica, prošlogodišnjeg finalistu s prilično velikih 12:8, iako je u početku bilo problema (2:2 i 3:3). Kasnije se odvojila na 3 – 4 gola i zadržala prednost do pobjede.

Slavonski Brod je u petom susretu turnira pružio iznenađujuće jak optor prvoj momčadi Nove Gradiške, ali su domaći ipak zasluženo slavili s 9:7. U početku, posebno u prvom poluvremenu rezultat se naizmjenično mijenjao (1:0, 1:1, 1:2, 2:2, 3:2, pa i 4:2, ali Brođani smanjuju na 3:4 i izjednačuju na 4:4. Opet Novogradiščani vode s 6:4, 7:5, ali Brođani izjednačuju na 7:7. U uzbudljivoj završnici Ivanišević i mijatović poentiraju za pobjedu 9:7.

Puno uzbuđenja bilo je u susretu momčadi Starog Petrovog Sela i Bužima jer je Slavija vodila s 6:1, a gosti iz Bosne i Hercegovine su smanjili na 8:7, ali su ipak Petrovoselci pobijedili s 12:10.

Puno uzbuđenja bilo je u utakmici Nove Gradiške II i Nexea. Našičani su stalno vodili do 6:6, ali je uzbuđenje doseglo vrhunac kod novog izjednačenja na 9:9  i 10:10, da bi na kraju iskusniji igrači Nexea u zadnjoj minuti pobijedili s 12:10.

U osmoj utakmici nije bilo osobitih uzbuđenja jer su Brođani poveli s 5:1 i držali distancu do kraja visoko pobijedivši Bužim s 11:5.

Ipak, najviše „vatre“, uzbuđenja, neizvjesnosti i zanimljivosti bilo je u susretu dugogodišnjih rivala momčadi Slavije i Nove Gradiške, prvog sastava. Rezultat se stalno mijenjao u korist jedne ili druge momčadi. Na poluvremenu je bilo izjednačenih 5:5, a zatim obilje izjednačenja: 6:6, 7:7, 8:8, 9:9, 10:10, 11:11, 12:12 i čak 13:13 u zadnjoj minuti. A tada je udarac Ivaniševića presudio i Nova Gradiška je pobijedila s 14:13. Bila je to sigurno najuzbudljivija utakmica, bar do tada. Time je završeno natjecanje po skupinama. U A skupini je pobjednik bila Kutina, a u B skupini Nova Gradiška, pa su se sastali u finalu.

Međutim, prije toga odigrana je utakmica u borbi za 3. mjesto. Sastali su se Nexe i Slavonski Brod. Brođani su poveli s 4:0, imali su i 7:2, a tada su Našičani  smanjili, osobito u drugom poluvremenu na minimalnih 7:8, ali je završnica pripala Brođanima koji su pobjedom od 11:9 osvolili treće mjesto, a Nexe je četvrti.

A nakon toga je došao finale. Igrale su dvije nepobijeđene momčadi i dva pobjednika skupina. Prema očekivanju borba je bila žestoka, momčadi obje izjednačene, Kutinčani odmornijii jer su igrali utakmicu manje, pa su i stalno vodili, ali tek s jednim pogotkom više, sve do 5:5, kada Novogradiščani prvi put dolaze u vodstvo (6:5). Zatim se vodila teška, izjednačena i grčevita borba za svaki gol. Bilo je izjednačenja na 7:7 i nakon dugog vodstva Kutine i na 11:11. U samoj završnici Kutina vodi s 14:13, događaju se burne stvari, gosti žestoko reagiraju na odluke sudaca Bokulića i Špoljarića zbog dosuđenog slobodnog udarca 3 sekunde do kraja na udaljenosti od 10 metara. Novogradiščani izvode sjajnu akciju i sa zvukom sirene izjednačuju na 12:12. Napetost je rasla i u produžetku  kada gosti povisuju na 13:12, sjajni Ivanišević izjednačuje na 13:13 i postiže vodstvo za Novogradiščane (14:13), ali 8 sekundi prije kraja Kutinčani izjednačuju na 14:14.

Prišlo se zatim izvođenju sedmeraca, dogovorom  po 3. Igrači Kutine postižu sva 3 pogotka, a Novogradiščani 2 i pobjeda od konačnih 17:16 pripada Kutini. Tako Nova Gradiška nije obranila naslov kojeg je lani osvojila, ali ne treba žaliti jer su prikazali sjajnu igru, a Kutina je bila za nijansu bolja. Domaći mogu jedino žaliti što nisu imali čvršću obrambenu zonu, jer tu je nastao problem. No, iduća godina je prilika za novi juriš na 1. mjesto. Na zajedničkom domjenku su podijeljene nagrade. Tri pehara za tri najbolje plasirane momčadi: pobjednika Kutinu, drugoplasiranu Novu Gradišku i treći Slavonski Brod. Podijeljene su i pojedinačne nagrade. Primio ju je najbolji strijelac Milanko Čaprić (Kutina), najbolji igrač Bruno Mikuličić (Kutina) i najbolji vratar Robert Ferić (Nova Gradiška). Nismo bili nazočni domjenku, ali vjerujemo da se veterani kao i uvijek znaju opustiti nakon žestokih borbi i da ugodno provode večer dok mi pišemo ovaj tekst.

U cjelini, organizacija je bila vrlo dobra, utakmice na visokoj razini, a opći je dojam da među veteranima ima još sjajnih igrača koji će sigurno doći s radošću u Novu Gradišku i iduće godine. Turnir je počeo u 10 sati prije podne, a završio u kontinuitetu nešto prije 16 sati.

Utamice su sudili: Darko Bokulić iz Nove Gradiške, Josip Špoljarić iz Rešetara, te  Ivan Grubišić iz Starog Petrovog Sela i Miroslav Tomašić iz Slavonskog Broda.

Evo i sastava svih sudionika turnira.

KUTINA: Pipal, Šumar, Jakopović, Zupčić, Lončarić, Čaprić, Mikuličić, Rončević, Koruga, Popović, Šeba,

NOVA GRADIŠKA: Ferić, Mijatović, Šagovac, Ivanišević, V. Grgić, I. Grgić, Janaček, Krizmanić,Samardžija, Ostoić,  Balunović, Blažinović, Latal.

SLAVONSKI BROD: Vranić, Lanc, Celner, Tomašić, Blažević, Garić, Pavičić, Radoš, Smolčić, Šagovac.

NAŠICE : Cili, Pull, Njegovan, Knežević, Kmezić, Uglanac, Mihić, Ladnjak, Dasović, Grbić, Pavić, Njegovanović, Dumbović, Miletić, Horvat, Radmanović

STARO PETROVO SELO: Šamal, Dragić, Z. Mihić, D. Mihić, I. Mihić, Milošević, Unić, Tomić, Jurković, Bjelić, Lekić.

BUŽIM: Kovačević, Dizdarević, Melkić, Begović, Bajrić, Zemdeli, Sijamhodžić, Bunić, Bursać.

NOVA GRADIŠKA II: Krizmanić, Lasović, Sertić, Veselić, Banovčić, Olić, Abramović, Kušenić, Latal, Pejić, Matijević, Tomić.

Autor: Ivo Petranović/Foto:Moca

Komentari
Prethodni članakUdruga Živa zemlja novim snagama i dalje za novi život
Sljedeći članakTrening menadžmenta Industrijskog parka Nova Gradiška