Članovi Srpskog kulturnog društva Prosvjeta – pododbor Okučani, jučer su u svojim prostorijama proslavili krsnu slavu društva, blagdan sv. Save.

Sveti Sava, narodnog imena Rastko Nemanjić, je bio prvi srpski arhiepiskop, najmlađi sin Stefana Nemanje, brat kraljeva Vukana i Stefana Prvovjenčanog. Izborio se za samostalnost raške arhiepiskopije od Bizanta 1219. godine i postavio temelje današnje Srpske pravoslavne crkve. Kasnije je sa svojim ocem, koji se u međuvremenu zaredio i dobio ime Simeon, podigao manastir Hilandar, prvi i jedini srpski manastir na Svetoj Gori.
Na sinoćnjoj proslavi blagdana sv. Save osim brojnih članova društva, nazočni su bili i članovi Kulturno-umjetničkog društva „Mirkovo kolo“ iz Vrbaške (Općina Bosanska Gradiška, BiH), te ravnateljica Osnovne škole Okučani Anka Posavac. Za poslavu krsne slave pripremljen je bogati kulturno umjetnički program, na početku kojeg je otpjevana svetosavska himna. Oni najmlađi SKD Prosvjete recitirali su prigodne pjesme o sv. Savi, a sa tradicionalnim pjesmama našeg slavonskog kraja predstavila se izvorna skupina SKD Prosvjete, dok je starija skupina KUD-a „Mirkovo kolo“ izvela igre iz Srbije i Gruže (područje Šumadije).
Razgovarali smo s predsjednikom Srpskog kulturnog društva Prosvjeta – pododbor Okučani Nikolom Lončarevićem koji je prilikom svog osvrta na rad u prošloj godini rekao da nije zadovoljan financijskom situacijom u društvu, kao ni dotacijama općina, županije i središnjice u Zagrebu:

Isto tako društvo ima problema s dovođenjem novih mladih članova u društvo, te stoga poziva sve zainteresirane, kako sa šireg okučanskog područja, tako i s novogradiškog područja, za rad u društvu i promicanju kulture okučanskog kraja i općenito podrčja Zapadne Slavonije da se jave u prostorije društva ili osobno kod predsjednika društva Nikole Lončarevića na broj mobitela 091/883-7164.

Na proslavi krsne slave sinoć nije nedostajalo ni tradicionalnih proizvoda, kao što su koljivo, slavski kolač i naši slavonski, nazovimo ih tako, svatovski kolači. Uz pjesmu i ples do kasnih večernjih sati tako je obilježen blagdan sv. Save, a sljedeće druženje zakazuju već za 08. ožujak kada će tradicionalno biti obilježen dan žena. Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta, njihovom radu i obilježavnaju blagdana sv. Save posvetit ćemo se i u emisiji Nacionalne manjine Radija Nova Gradiška sljedećeg četvrtka (02. veljače 2012. godine) od 14 sati.

Autor: Nikola Knežević

 

Komentari
Prethodni članakOdržana revija pasa u Novoj Gradiški
Sljedeći članakNanbudo klub “Slavonija” iz Okučana postigao odlične rezultate