Prvi dio današnje 17. sjednice Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška protekao je relativno mirno i uz, manje, više, pomirljive uobičajene teme koje se tiču svakodnevnog funkcioniranja Grada i gradske vlasti. Ova se konstatacija ne bi mogla primijeniti na točku dnevnoga reda u kojoj je predstavljen nacrt Proračuna Grada Nove Gradiške za 2016. godinu s projekcijama za 2017. i 2018. godinu gdje su aktualne stranke u Gradskom vijeću iznijele svoje viđenje vođenja Grada i oblikovanja najznačajnijeg akta Grada, Proračuna.

U “Aktualnom satu” stare teme: komunalno uređenje centra grada, izmještanje kontejnera za smeće zbog uređenja klizališta pod prozore stanara na Cvjetnom trgu, uređenje parkirališta u naselju Urije, osiguravanje prostora za invalide, uređenje pristupnih puteva u župi Jug, neučinkovito funkcioniranje rasvjete u prigradskom naselju Ljupina, problem pasa lutalica u Prognaničkom naselju u Kovačevcu. Ponovno je apostrofirano pitanje početka rada gradske blagajne kako bi se građanima omogućilo plaćanje gradskih pristojbi bez dodatnih provizija.

Bila je ovo prilika da se naglasi i sve ono što je učinjeno od strane aktualne gradske vlasti: obnova Gradskog muzeja koja je u fazi unutarnjeg uređenja. Kako je istaknuto, projekt je ukupne vrijednosti oko dva i pol milijuna kuna, od čega dio troškova sufinancira Ministarstvo kulture, Grad i Županija. Uređene su i pojedine gradske ulice, dječja igrališta, vezna cesta u Slavonskoj uici. Javnost je izviještena i o skorom početku rada gradskog klizališta koje bi s radom trebalo krenuti u subotu, 5. prosinca, a uz blagdane Grad će prigodno darivati i djecu u potrebi s iznosom od dvije tisuće kuna.

Vijećnik HSP-a dr. “Ante Starčević” Dario Marenić upitao je što je s izmjenom štetnih azbestnih ploča na Društvenom domu i Domu zdravlja te uputio prijedlog da se gradski vijećnici odreknu dnevnica sa današnje sjednice Gradskog vijeća kako bi se kupile igračke za Dječji vrtić “Radost”.

Rješenje bi trebala donijeti energetska obnova Društvenog doma, Dječjeg vrtića “Maslačak” te Gimnazije. Projekti će se kandidirati Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i europskim fondovima.

Vijećnik SDP-a Marijan Radić i ovoga je puta iskoristio prigodu naglastiti da je dosadašnja Vlada najviše uložila u razvoj Grada u njegovoj povijesti.

Prema najavama gradonačelnika Željka Bigovića, Nova Gradiška bi u sljedećem razdoblju trebala imati učinkovitu led rasvjetu, a nabrojao je i niz drugih projekata na kojima će raditi.

Vijećnik SDP-a Igor Mokricki pozdravio je ideju otvorenja klizališta u Novoj Gradiški, ali se pri tome upitao: – Kada sam prije dvije godine iznio ovu ideju, bio sam podvrgnut javnom ruglu i podsmijehu. Što se sada dogodilo, otkuda je sada ova ideja dobra?! Nije dugo čekao na odgovor gradonačelnika Bigovića koji ga je podsjetio na stanje gradske blagajne i financijski trenutak u kojemu se Grad toga trenutka nalazio.

Očekivano, više pozornosti gradskih vijećnika ipak je izazvala točka dnevnog reda u kojoj je prezntiran Nacrt proračuna Grada Nove Gradiške za 2016. godinu s projekcijama za 2017. i 2018. godinu.

HDZ-ova Ana Subić u ime Kluba vijećnika HDZ-a, HSS-a i HSP-a dr. Ante Starčević osvrnula se na projekte koje je aktualna gradska vlast realizirala u proteklom periodu. Kako je istaknula, kritično je razdoblje iza nas. Obveze se podmiruju, u potpunosti će biti vraćen kredit Hypo banci, prema dobavljačima je ostalo 670.000,00 kn neizmirenih obveza, a smanjuju se i ostale obveze. Pozornost je usmjerena prema učinkovitom korištenju sredstava EU fondova. Što se tiče proračuna za 2016. godinu, planira se izdvojiti 10 % više sredstava za udruge i sport nego u prošloj godini, planiraju se i sredstva za Studij sestrinstva te povećano izdvajanje za poticanje poduzetništva i zapošljavanje. Tu su, kako je istaknula Subić, povećana sredstva za kapitalna ulaganja: za gradski bazen dva milijuna kuna, ulaganja u Centar za mlade i još jedno dječje igralište.

Očekivano, na sve izneseno, reagirao je Klub vijećnika SDP-a i HDSSB-a sa svojim viđenjima Proračuna.

Prema SDP-ovom Vinku Grgiću, nacrt Proračuna nije donio ništa novo. Bez novih je sadržaja, i po Grgiću, osim rekonstrukcije Doma u Ljupini, “prepisivanje prošlog Proračuna”.

Upitao je zašto nisu planirani dugoročni projekti te se zapitao o vjerodostojnosti izvora investicija za ulaganje. Kako je istaknuo, ulaganje u Centar za mlade obećano je i u prošloj godini, no uloženo nije ništa. Upitao je i za vremenski okvir završetka obnove Gradskog muzeja te, po njemu, parcijalnu obnovu Doma u Ljupini za koju neće biti dovoljno predloženih 300 tisuća kuna.

– Mažete nam oči s dva milijuna kuna za gradski bazen, smatramo da je ova stavka proračuna predimenzionirana i ima politički prizvuk – dodaje Grgić. Uputio je i konkretne prijedloge: umjesto ovih sredstava omogućiti djeci nižih razreda besplatne udžbenike, povećati “kvotu” besplatnog ljetovanja djece u Starom Gradu na Hvaru, urediti dvorane u vrtiću, povećati sredstva Savezu sportova na 1.200.000,00 kn, urediti gradski park.

U ime Kluba HDSSB-a svoje viđenje gradskog proračuna iznio je predsjednik Gradskog vijeća Josip Mikšić. – Što se tiče gradskog bazena tražimo realnije planiranje. Proračun za 2016. godinu planiran je u iznosu 56.633.226,00 kn, realnije bi bilo planirati oko 40 milijuna kuna. Smatramo da je proračun prenapuhan , neće biti u potpunosti realiziran, a nerealno planiranje u konačnici znači i nezmirivanje obveza.Smatramo da treba preispitati sve prihode, a tek onda planirati rashode jer ovakav proračun nije realan. Oslanjati se na sredstva fondova i države uvijek je riskantno – zaključio je Mikšić.

Uslijedila je i pojedinačna rasprava. HDZ-ova Ljiljana Ptačnik založila se se za povećanje sredstava koja se dodjeljuju učenicima koji postižu uspjehe na državnim natjecanjima te povećanje sredstava za tehničku kulturu i i Turističku zajednicu. HDZ-ov Miroslav Prpić smatra da su prijedlozi SDP-a previše socijalno usmjereni, te se založio za povećanje sredstava udrugama u kulturi,a po njemu prisutna je i svojevrsna estradizacija grada koja rapidno ide prema gore.

Na kraju se obratio i gradonačelnik Bigović te pozvao gradske vijećnike, na kako on reče, izražavanje kreativnosti kod donošenja Proračuna u vidu amandmana.

Sljedeća će sjednica Gradskog vijeća (izuzev one svečarske, uz Dan grada) biti održana do početka božićnih blagdana, hoće li biti suglasja oko donošenja Proračuna preostaje nam vidjeti.

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakSutra Frankovci održavaju tribinu
Sljedeći članakPrometna nesreća u Novoj Gradiški, u tijeku uviđaj / Foto