Svečano je sinoć bilo u restoranu „Slavonski biser” gdje su se okupili udomitelji, članovi Udruge udomitelja djece Brodsko posavske županije Leptirić. Uz sadašnje članove, skupštini su se odazvali i bivši članovi te gosti, a svima njima su željeli odati priznanje i zahvaliti za sve ono što su činili proteklih 16 godina u udruzi.

Kako je istaknula Katarina Bojšić, predsjednica Saveza udruga udomitelja Republike Hrvatske i Udruge udomitelja djece Leptirić Brodsko posavske županije, udruga je osnovana 17. veljače 2005. godine u Novoj Gradiški. Tom prigodom pokrenuta je inicijativa za izradu Zakona o udomiteljstvu. Već 7. i 8. siječnja 2006. godine održana je UNICEF-ova konferencija o udomiteljstvu gdje su se svi sudionici složili da treba izraditi poseban Zakon o udomiteljstvu. Krenuli su sastanci po udrugama udomitelja diljem Hrvatske, a u radnu skupinu za izradu ovoga zakona ušla je i Katarina Bojšić:

– 2007. godine Zakon o udomiteljstvu stupa na snagu, a 2008. godine osnovan je Savez udruga udomitelja upravo u Novoj Gradiški, a ja postajem prva predsjednica Saveza. Počinjemo s aktivnostima, uspijevamo ostvariti osobnu naknadu za rad udomitelja i pravo na dječji doplatak smještenih korisnika. Također, uspjeli smo riješiti da opskrbnina za korisnike ne bude prihod udomitelja. Organiziramo druženja članova Saveza udruga udomitelja, brojne radionice, izlete…

Naša djeca sudjeluju na dječjim olimpijadama, obilazimo udomitelje…

2010. godine tražimo izmjene Zakona o udomiteljstvu i to članka gdje se traži srednja stručna sprema za obavljanje udomiteljstva budući je praksa pokazala da ima dosta udomitelja samo s osnovnom školom, ali koji su itekako kadri obavljati ovaj plemeniti posao. Uspjeli smo u ovoj nakani, a 2018. godine sudjelujemo u izradi novog Zakona o udomiteljstvu u kojem se konačno udomitelj priznaje kao zanimanje.

Sudjelovali smo i u projektu Irske na temu deinstitucionalizacije domova za djecu, ugošćujemo njihove voditelje, ali i cijelo vrijeme radimo na edukaciji udomitelja. Naša udomljena djeca sudjeluju u projektu „Zajedno do doma” koji provodi Svjetski savez mladih Hrvatska. Zahvaljujemo se svima koji su nam pomogli u radu, a posebice želim zahvaliti svim ovim hrabrim ljudima koji časno i plemenito obavljaju posao udomitelja. Biti udomitelj je nešto posebno, osjećaj je neopisiv, a najveća nam je nagrada kada znamo da smo od djece koju smo udomili stvorili ljude i da nam se uvijek rado vraćaju – s osmijehom kaže Katarina Bojšić.

 

Komentari
Prethodni članakOdržana konferencija u okviru projekta “Nabava komunalnih vozila”
Sljedeći članakAplikacija koja povezuje poljoprivrednike i kupce