Tihomir Jakovina, predsjednik ŽO SDP-a(Foto: AP/SBplus)

Županijski odbor SDP-a predložio je Gradskom odboru SDP-a pokretanje stegovnog postupka protiv Stribora Valente ‘zbog nanošenja štete ugledu stranke, kršenja statuta, zakulisnih igara i pritiska na članove’.

SLAVONSKI BROD – Nakon što je sinoć zamjenik predsjednika brodskog Gradskog odbora, Stribor Valenta, u sjedištu stranke u Slavonskom Brodu, predao službeni zahtjev za sazivanje izvanredne Konvencije županijske organizacije SDP-a, danas se o tom događaju očitovao Tihomir Jakovina, predsjednik ŽO SDP-a Brodsko-posavske županije:

– Obzirom na veliki broj upita koje sam imao, vezano za sinoćnji događaj, odlučio sam sazvati tiskovnu konferenciju. Odgovorit ću na Vaša pitanja i dat ću očitovanje kao predsjednik ŽO SDP-a.

Vrlo kratko za uvod. Zakulisne igre i igrokaz kolege Stribora Valente je nešto što je potpuno nepotrebno i nešto što nije ni način ni pravilo rada SDP-a. Trebate to shvatiti i u svjetlu predstojećih unutarstranačkih izbora, odnosno izbora za predsjednika SDP-a, i za stranačku Konvenciju na državnoj razini – s jedne strane, a s druge strane kao neostvarene osobne ambicije kolege Valente koje nemaju veze sa SDP-om i sa demokratskim načinom odlučivanja i funkcioniranja u stranci. Jučer ste imali tu tiskovnu i prijedlog za sazivanje izvještajno – tematske Konvencije. U isto vrijeme, odnosno u 18 sati, bila je sjednica predsjedništva ŽO SDP-a na kojem je sedam nazočnih članova predsjedništva (od ukupno njih 11) jednoglasno donijelo cijeli niz odluka. Između ostaloga donijeli smo i odluku o sazivanju Županijske konvencije koju sam predložio i inicirao. Naime, naša je statutarna obveza, jednom godišnje, održati Konvenciju. Jednoglasno smo donijeli odluku da to bude 23. travnja ove godine. Odluka o sazivanju je donesena i jer rasprava, dogovor i argumentacija stajališta je nešto što mi u SDP cijenimo i njegujemo i to je način na koji želimo raditi.

Zakulisne igre, podmetanja, spletkarenje nisu način na koji smo navikli raditi niti ja niti većina kolega u SDP-u i to ćemo i u buduće smatrati neprimjerenim. Ono što je legitimacija našeg rada, i mog osobnog rada u Vladi RH-a u protekle četiri godine, jesu najveći broj projekata i najveća ulaganja u gradu Brodu, u Brodsko posavskoj županiji, u Slavoniji – u odnosu na proteklih 40 godina. Govorimo tu o velikim projektima koji su došli isključivo zalaganjem cijele Vlade: od podvožnjaka, kružnih tokova, velikih ulaganja u vodoodvodnju, od Sveučilišta, granične policije, od aktivacije u ovoj krizi s izbjeglicama u smislu Zimskog kampa… Sve su to projekti koji su bili i koji su dovedeni u Slavonski Brod na dobrobit ovoga grada i njegovih građana i sa ciljem poticanja gospodarstva, zapošljavanja i zadržavanja Brođana u svom gradu te zajedničkom radu na boljitku ovoga grada. Tako rade ‘esdepeovci’, tako radi Vlada Zorana Milanovića, tako sam radio i ja kao član te vlade, tako radi i većina ‘esdepeovaca’ i to nam je najvažnije. Ostalo eventualno što trebamo riješiti, što možemo riješiti, što trebamo raspraviti raspravljamo na stranačkim tijelima. Ne preko medija, ne prepucavanjem ne podmetanjem, ne pokušavanjem zauzimanja određenih pozicija za osobne interese, nego u cilju daljnje demokratizacije stranke.

– Možete li komentirati kritiku gospodina Zdravka Ronka – da je u ovoj izbornoj kampanji bilo osobnog soliranja što je izazvalo zbunjenost birača. Iako niste prozvani osobno, dalo se iščitati kako se ta tvrdnja mogla odnositi i na Vas? bilo je prvo novinarsko pitanje.

– Kolega Zdravko Ronko je netko tko iza sebe ima zavidne rezultate u SDPu i dva mandata saborskog zastupnika. Bio je i koordinator V. izborne jedinice i prvi na listi i morat će zapravo u argumentiranoj analizi izbornih rezultata na neki način sumirati, odnosno obrazložiti zašto su rezultati bili ispod očekivanih. Dobili smo četiri saborska zastupnika, ostvarili rezultat koji je slabiji nego onaj iz 2007. i 2011.godine, kada sam ja bio koordinator za V. izbornu jedinicu i kad je model i način rada u kampanji bio potpuno drugačiji. Smatram da smo mogli puno bolje i da smo neke stvari mogli bolje odraditi. Nas 14, kao kandidati na listi, mogli smo biti više uključeni u samu kampanju, ali to je stvar analize samih izbornih rezultata. Vidimo da je ovdje lista MOST, koja je zapravo najveća prevara izbora 2015. godine, dobila dva mandata kao treća opcija, gdje je prvi na listi dobio nekih 130 glasova u svojoj općini. Znači, glasovi su išli na ime našeg sugrađanina Drage Prgometa, koji je i bio lider mosta u gradu Zagrebu, a dijelom zbog nezadovoljstva birača kao protestni glasovi. Glasovi koji su nosili dva mandata, a dobar dio tih glasova je zapravo na prošlim izborima glasovao za SDP. Treba napraviti jednu dobru analizu, da si ovo više ne dozvolimo bez obzira na novi izborni sustav i zakon, gdje postoji mogućnost preferencijalnih glasovanja. Predkampanje i kampanje se rade ozbiljno i studiozno mjesecima. Jedan dio vas je pratio kampanje 2007. i 2011. kad je ovaj prostor živio, kad je bilo jako puno akcija i događanja, predstavljanja lista i humanitarnih i sličnih događaja. Nažalost, u ovoj kampanji smo promijenili način rada u V. izbornoj jedinici i to je dijelom razlog slabog izbornog rezultata.

– Uskoro, u Novoj Gradiški predstoje izvanredi izbori za gradonačelnika i vijećnike gradskog vijeća. Kako će ova unutarstranačka previranja odraziti se na te izbore te zna li se tko će tamo biti kandidat SDP-a za gradonačelnika?

– Gradska organizacija Nove Gradiške će dati prijedloge i liste za Gradsko vijeće. Imaju moju maksimalnu podršku kao predsjednika ŽO i podršku Predsjedništva. Maksimalno ćemo pomoći kolegama u Novoj Gradiški da ostvare što bolji rezultat. Ova zbivanja neće se ‘preliti’ na tamošnju organizaciju jer su oni uklonili bilo kakvu mogućnost rasprave na tu temu obzirom da su im sada prioritet skorašnji izbori. U krajnjoj liniji, ni na gradskoj organizaciji u Brodu, a koja je bila u srijedu, nije prošao taj prijedlog deset općinskih organizacija, s kojih dolazi nekih 250, od ukupno oko 1500, članova SDP Brodsko-posavske županije. Ne želim ispitivati jesu li potpisi i njihovo prikupljanje napravljeni prema protokolu i proceduri. Mi smo kao predsjedništvo dali prijedlog o održavanju županijske Konvencije. Županijski odbor će to za desetak dana i potvrditi jer sasvim je normalno da se nakon gradskih i općinskih Konvencija radi županijska. Zakazat ćemo to za 23. travnja, a kroz veljaču i ožujak bit će odrađene sve Konvencije općinskih i gradskih organizacija na kojima će biti izabrani i delegati. Dakle, za desetak dana ćemo imati Županijski odbor na kojem ćemo donijeti odluku o sazivanju županijske Konvencije, što je u skladu sa statutarnim rokom od 30 dana u kojem moramo donijeti odluka o sazivanju.

– Je li povratak Mate Gavrana moguć bez obzira što je sam otišao iz SDP-a?

– Netko tko ima iza sebe i reference i dobre političke rezultate nikada nije upitno da se vrati i to vrijedi za sve članove koji se nisu okaljali o ugled, nanijeli štetu ili na bilo koji drugi način umanjili ugled ili radili protiv statuta SDP-a. Takvi se uvijek mogu vratiti. To je bespredmetno pitanje ili licitiranje s time da je netko nekome nešto sprječavao. Dapače, ja se s Matom Gavranom znam čuti i sada i nikada nije bilo zle krvi bez obzira što sam ga ja naslijedio na mjestu županijskog predsjednika. Ali su bili izbori tek nakon što je Mato dao ostavku. Dakle, tu nije bilo zakulisnih igra, podmetanja, šalabahtera u ruci i slično.

– Kažete kako Valenta ovo radi za osobnu korist. Možete li ocijeniti njegov rad i doprinos ugledu SDP-a u posljednje vrijeme?

– Dozvolit ćete da to napravimo na stranačkim tijelima. To je red, pravo i obveza da se o takvim stvarima raspravlja na stranačkim tijelima. Jučer smo kao županijsko Predsjedništvo, također jednoglasno, uputili prijedlog GO o eventualnim stegovnim postupcima protiv svojih članova. Uputili smo prijedlog da održe GO i da rasprave o donošenju odluke o tome kako i na koji način će gospodin Valenta više ostati ili neće ostati član SDP-a.

– Je li ovo njegova samoinicijativna odluka ili pod nečijim patronatom?

– Ne bih špekulirao, to nisam nikada radio. Uvijek sam otvoren i za razgovor i za argumentiranu raspravu o problemima u stranci ili novim idejama o novim projektima na kojima trebamo raditi, ali na tijelima stranke. To se ne radi po birtijama, ne radi se na pijaci, ne radi se po javnim poduzećima, ne radi se iza leđa svojih stranačkih kolega, nego se radi na tijelima stranke. Imamo općinske i gradske organizacije, imamo županijski Odbor, županijsko Predsjedništvo i na tim tijelima se neke stvari trebaju dogovoriti i argumentirano raspraviti.

– Jeste se čuli s predsjednikom GO SDP Robertom Lujićem i kakav je njegov komentar na ove događaje?

To ćete morati vidjeti s kolegom Lujićem. Ja sam u srijedu bio na gradskom Odboru, na koji se pozivam kao predsjednik županijske Organizacije. Dnevni red koji sam dobio, nije bio isti onome koji me dočekao jer je u međuvremenu nadopunjen. Rasprava je bila otvorena, kolegijalna, oštra, i na kraju se tajno glasovalo o prijedlogu i inicijativi predlagatelja gospodina Stribora. Na kraju na gradskom odboru prijedlog nije prošao.

– Kakva su očekivanja od Županijske konvencije?

– Ja se nemam čega plašiti. Nemam se razloga plašiti rasprave sa svojim kolegama. Nikada neću svoje kolege prozivati da su nekorektni da su orkestrirani, ili – čini mi se kako sam na nekom od portala pročitao izraz – da su neki ‘uhljebi’. Kolega Valenta je zadnji čovjek koji bi trebao govoriti o tome ili nekoga etiketirati kao uhljeba.

Na poseban upit SBplus-a upućen predsjedniku ŽO SDP-a, Tihomiru Jakovini: “Što je motiviralo Predsjedništvo Županijskog odbora da brodskom Gradskom odboru SDP-a predlože provođenje stegovnog postupka protiv Stribora Valente?” Jakovina je kazao: “Zbog nanošenja štete ugledu stranke i kršenja Statuta zakulisnim igrama i pritiskom na članove. Problemi unutar stranke trebaju biti rješavani na stranačkim tijelima, a ne po birtijama, na pijaci, ne pritiscima na one koji rade drugačije i ne iza leđa svojih stranačkih kolega”. 
Komentari
Prethodni članakOldtimer klub “Clasic 99” postavio izložbu povodom Noći muzeja!
Sljedeći članakNova Kapela: Martina Poverk iz Bebrine najljepša je djevojka Brodsko posavske županije