PROPITUJU I/ILI RUŠE JAKOVINU? ‘Na Gradskom odboru slavonskobrodskog SDP-a jeste bila egal situacija. Ali, lako je kupiti par uhljeba u gradskom tijelu, međutim, organizacija je puno veća, petsto-šesto članova, odnosno tisuću i pol u Županiji, to ne možete pokupovati’.

SLAVONSKI BROD – U slavonskobrodskoj ‘Noći muzeja’ ponajbolji program priredili su lideri deset brodsko-posavskih općinskih odbora SDP-a. Putem svog opunomoćenika, zamjenika predsjednika brodskog Gradskog odbora, Stribora Valente, u sjedištu stranke u Slavonskom Brodu, predali su službeni zahtjev za sazivanje izvanredne Konvencije županijske organizacije SDP-a.

Tim činom, brodsko-posavska organizacija SDP-a iskoračila je u izvanredno stanje, a izvanredna stanja ne voli nitko, najmanje ih žele monolitno ustrojene političke stranke i njihovi lideri. Naime, svako izvanredno stanje ima svoje uzroke, a u strankama oni obično leže u nezadovoljstvu vođenih što, posljedično, u opasnost dovodi samog vođu.

Mada je Valenta k tajniku brodsko-posavskih SDP-ovaca, Dragutinu Gojkoviću, po mraku došao predati dokumente inicijative, očito, svoju namjeru nimalo skrivao nije. Da jeste, pred ulazom ne bi  ga dočekali  brodski novinari kojima se on, na tom mjestu, ‘s nogu’, obratio  te na njihova pitanja strpljivo odgovarao.

– Ovo je inicijativa općinskih organizacija za sazivanjem Županijske konvencije. Dakle, u gradskim i općinskim organizacijama vlada veliko nezadovoljstvo načinom rada i rezultatima već duže, a ne samo na zadnjim parlamentarnim izborima. Mi smo imali prošle jeseni jednu Županijsku konvenciju gdje je, na žalost, bila zabranjena rasprava. Tako je režirao predsjednik Županijske organizacije (Tihomir Jakovina  op.a.) gdje članovi organizacije nisu mogli iskazati svoje mišljenje o načinu rada. Upravo iz tog razloga sačekali smo da prođu izbori, inicirali smo ovu statutarnu mogućnost da sazovemo izvanrednu Županijsku konvenciju, gdje bi članstvo i organizacije mogli reći što misle o ovakvom načinu rada. Što i kako dalje. Županijski odbor se u izbornoj godini sastao samo dva puta. Nama se organizacije masovno pasiviziraju i gase, dakle, vlada totalni nerad. Čuo sam neki dan jednu ružnu riječ – da je ovo inicijativa za rušenje Jakovine. Dakle ne. Ovo je inicijativa za građenje svega onog što je srušio predsjednik Županijske organizacije ovakvim načinom rada, kazao je Valenta, čekajući novinarska pitanja.

Što očekujete dalje? bilo je prvo pitanje.

– Statut je jasan. Nakon ove inicijative, predsjednik Županijske organizacije ima 30 dana da sazove Konvenciju. A, ako ju ne sazove, u ime ovih organizacija, sazvat ću ju ja kao ovlašteni predlagatelj.

Zašto ovako iznenada, vešeras?

– Nije iznenada. Ove organizacije su proteklih tjedan – dva održavale svoje općinske odbore, a inicijativa večeras je samo u tajništvu, prema tome, nije baš preko noći, a danas smo odlučili predati ju službeno da rokovi teku.

Prije dva tri dana imali ste sastanak Gradskog odbora Slavonski Brod, na kojem je bilo osam za i osam protiv ove stvari … jeste li skupili dovoljno…?

– Po Statutu stranke, dovoljna je ili jedna četvrtina članstva ili jedna četvrtina temeljnih organizacija Županijske organizacije. Ovdje je deset općinskih organizacija, a sedam je dovoljno. Ovo je deset za početak, a sljedeći tjedan priključit će se još neke organizacije koje nisu imale svoje općinske i gradske odbore. Na Gradskom odboru Slavonskog Broda jeste bila egal situacija. Lako je kupiti par uhljeba u gradskom tijelu, međutim, organizacija je puno veća, petsto-šesto članova, odnosno tisuću i pol u Županiji, to ne možete pokupovati.

Podržava li cijela brodska organizacija ovu inicijativi i hoće li to odraziti se na vaš rad u Gradskom vijeću?

– Organizacija je velika. Dakako da neki podržavaju Tihomira Jakovinu iz osobnih razloga. Zasigurno, nitko ne može biti zadovoljan takvim načinom rada. Čovjek je praktično bio negdje drugdje, nije bio ovdje, dakle, nije mogao raditi, rada nije bilo. Ovo ne može utjecati na rad Gradskog vijeća. Ovu inicijativu podržava gotovo cijelo predsjedništvo Gradskog odbora. Klub vijećnika u Gradskom vijeću o tome nije raspravljao jer to nije bila tema, ali to ne može utjecati na rad gradskih vijećnika s obzirom da je ovo interna stranačka stvar.

Kako će se ova izvanredna Konvencija brodsko-posavskog SDP-a reflektirati na Konvenciju na državnoj razini, koja slijedi u travnju?

– Teško je reći kako će rokovi teći. Ova inicijativa može desiti da sazrije pred izbore na državnoj razini, a može se desiti da se dogodi i nakon njih. E sad, što će se na što reflektirati, ovisi o tajmingu.

U Gradu se špekulira o povratku Mate Gavrana u stranku?

– Čuo sam špekulacije. Mislim da nije riječ samo o povratku Mate Gavrana, nego mislim da je to jedan novi trend otvaranja vrata stranke svima, i novim članovima, i onima koji su to nekad bili.

Jel’ to znači i Željko Rački?

– Ja kažem, vrata su otvorena svima, bez obzira na ime i prezime.

S obzirom da je Tihomir Jakovina, neki dan, dao javnu potporu aktualnom predsjedniku stranke Zoranu Milanoviću za njegov ponovni izbor na tu funkciju, ima li ova inicijativa kakve veze s tim?

– Ovo nije svrstavanje jednoj ili drugoj opciji na državnoj razini. Ovo je inicijativa lokalnog karaktera. Među ljudima koji stoje iza ove inicijative ima onih koji podržavaju jednu opciju i onih koji podržavaju drugu opciju. Dakle, nećemo se razvrstavati po tom pitanju – zaključio je Stribor Valenta i otišao u ured stranke.

Izvor: SBplus A.P./J.Z.

Komentari
Prethodni članakKamo ovog vikenda: “Noć muzeja”, Smotra folklora “Županija igra i pjeva”, pokladno jahanje..
Sljedeći članak“Demokracija, život u oblacima”, izložba fotografija Miroslava Pišonića