Ova tri crvena poluinteligenta, s neskrivenom prepotentnošću, koja se osjeti u javnom demantiranju „medijskih objeda” i tajnom pljuckanju forumskih kritičara, u stvari, bezobrazno poručuju svim oponentima: Možete nam popušit’. Vlast je pri nami, a šarža iza nas.

„Uzalud vam trud svirači” pjevuši esdepeovo društvo u ćošku ohlađene novogradiške ‘Enigme’: Zlatko Zebić, Mirko Golovrški i Josip Vuković, dok posljednjih šest tjedana čitaju, slušaju i gledaju, ne samo na ovom portalu, reakcije na njihovo krivotvorenje odluke Gradskog vijeća, kojom su, zaobilazeći odsutnost vijećničke potpore, kod Vukovićeve poslovne partnerice, Tijane Hajling-Bilić, u Hypo Alpe- Adria-banci iz Slavonskog Broda, zadužili Grad za novih 14,6 milijuna kuna.

 

Ili preciznije rečeno, ova tri crvena poluinteligenta, s neskrivenom prepotentnošću, koja se osjeti u javnom demantiranju „medijskih objeda” i tajnom pljuckanju forumskih kritičara, u stvari, bezobrazno poručuju svim oponentima: Možete nam popušit’. Vlast je pri nami, a šarža iza nas.

A je li zaista tako? Hoće li zaista vrh SDP-a, na čelu s glavnim tajnikom i nositeljem liste za V. izbornu jedinicu, Igorom Dragovanom, ignorirati i ovu svinjariju mangupa iz vlastitih redova te na taj način kontaminirati cijelu stranku? Je li istinita kuloarska priča da je zamjenica novogradiškog gradonačelnika, dr. Ljepša Rakas Vujčić, zvala Predsjedništvo SDP-a i nagovijestila svoju ostavku,  ako se ovo ne riješi, jer ne želi kompromitirati ni sebe, ni svoju obitelj, ni struku kojoj je predana, a da joj je potpredsjednica stranke i Vlade, Milanka Opačić, navodno, kazala – neka se smiri, jer da će Dragovan sve srediti s Linićem

Istina jest, kaže novogradiški predsjednik HDSSB-a, Josip Mikšić, da je njegov imenjak, gradonačelnik Vuković, na Rokovo u 11 sati, pozvao trojicu gradskih vijećnika HDSSB-a – svoje koalicijske partnere, dakle – te ih zamolio neka se odazovu na sljedeću sjednicu Gradskog vijeća i retroaktivno glasaju za Odluku o zaduženju Grada. Jer, uvjeravao ih je Vuković, Dragovan je poručio neka se Odluka donese, makar i retroaktivno, a sve ostalo je njegova briga.

 

Samo ta jebena Odluka Gradskog vijeća, nedostaje

Jebena, zbog toga što je ona, u stvari, potpuno marginalna u cijeloj priči. Bitno je da su oni, putem svojih drugova u Vladi, osigurali suglasnost za zaduženje Grada. Bitno je da oni imaju ideju kako novac potrošiti. Zadaća vijećnika nje cjepidlačiti sa sidrom demokracije – procedurom – i time opstruirati „razvoj novogradiškog gospodarstva i zapošljavanje” koje oni i ovim kreditom osiguravaju, kao da poručuju novogradiški lideri SDP-a.

Naime, oni još uvijek misle kako su u Socijalističkoj Jugoslaviji. Još uvijek misle kako se u Komitetu, temeljem ‘diskrecionog’ prava partijskog sekretara odlučuje o mjestu i obujmu gospodarskog razvoja, a ne temeljem tržišnih okolnosti i poduzetničke pameti.

 

Dok država, kao ‘loš gospodar’, rasprodaje i ono što prodavati ne bi smjela, da imalo pameti ima – banke, telekom, monopolne tvrtke – novogradiški šampioni grade tvornice u kojima se može ostvariti vrlo mala dodana vrijednost, kao na primjer pilane, parketarije… i pritom još, praveći gubitke, zadužuju gradsku imovinu.

Kao da vidim bivšeg druga Golovrškog kako se smješka, češka bradu i s Vukovićem raspoređuje kreditna sredstva koja su dobili(!) dan poslije Odluke Vlade o dopuštenju da se zaduže. Dakle, dok mi raspredamo kako je odluka o kreditu krivotvorena, dok drugi traže da se ona poništi, a treći podnose kaznene prijave, oni nam poručuju –  Psi laju, a karavana ide dalje. Novac je stigao, a gdje ćemo ga utrošiti sami ćemo odlučiti.

I stvarno, traženih 10 milijuna kuna kredita, Hypo Alpe-Adria-bank prebacila je, navodno 28. lipnja, Zagrebačkoj banci (za Grad Gradišku) a pisala 14,6 milijuna zaduženja (glavnica + kamate + obrada kredita). Iako je Vuković, tijekom animiranja HDSSB-ovih vijećnika, iznosio podatak kako je 4,6 milijuna prebačeno gradskoj tvrtki ‘Industrijski park’, pouzdani izvori tvrde da nije govorio istinu. Naime, kaže taj izvor, 12. srpnja, ‘Drvnoj industriji Nova Gradiška’ (DING) prebačeno je 700 tisuća kuna, a Vukovićevoj tvrtki ‘Plin instalacije’ 200 tisuća kuna. Iako su kreditna sredstva trebala biti strogo namjenska – devet mijijuna za hale, a jedan milijun kuna za cestu. Gdje se, ovih sedam tjedana, nalazi ostali novac nitko ne zna, osim Vukovića, Golovrškog i njihovih operativnih pajdaša, dakako.

Ipak, nije za vjerovati kako Igor Dragovan, Tihomir Jakovina, ili netko treći od drugarica i drugova iz Zagreba, zna za sadržaj višekratnih prijevara. Jer, kad bi znali bili bi suučesnici, a kad ništa poduzeli ne bi, nakon što su saznali, bili bi pokrovitelji. Zbog toga je za očekivati njihovo skoro javno i službeno očotovanje kako SDP ‘misli ozbiljno’ i ‘pošteno’ provoditi predizborna obećanja te kako neće sudjelovati u nikakvim marifetlucima i protuzakonitim radnjama, niti im biti pokrovitelji, ma tko ih provodio.

Autor: Jerko Zovak

Komentari
Prethodni članak19. memorijal “Hrvatski sokoli” Laze
Sljedeći članakNe boj se buke, to što svira to su ruke