Nakon što je u javnost izašla afera novogradiškog gradonačelnika Josipa Vukovića o krivotvorenju odluke gradskog vijeća o zaduživanju Grada Nova Gradiška za 10 milijuna kuna, za danas je bila sazvana sjednica gradskog vijeća na kojoj su vijećnici prema ideji nekih SDP-ovaca trebali retroaktivno glasati i usvojiti spomenutu odluku.

No, u uvodnom obraćanju predsjednika gradskog vijeća Mirka Golovrškog rečeno je kako je Josip Vuković odustao od prijedloga odluke o zaduživanju grada, te kako nema potrebe za održavanjem izvanredne sjednice s obzirom da je to bila jedina točka dnevnog reda. U tom trenutku predsjednik kluba vijećnika HDSSB-a Dubravko Gubić je rekao kako ima dopunu dnevnog reda na što je Golovrški dodao da nema nikakve dopune i da je ne može biti jer sjednica nije niti počela. To je izazvalo burnu reakciju kod vijećnika HDSSB-a koji su rekli kako je u pitanju silovanje demokracije i kršenje poslovnika.

Nakon ovog vrlo kratkog i neuspješnog svojevrsnog obračuna kod O.K. Corrala novinari su zatražili komentare vijećnika HDZ-a i HDSSB-a o ovom potezu gradonačelnka koji je očito povukao prijedlog odluke vidjevši kako neće biti dovoljno podignutih ruku koje će ga podržati u ovoj nakani da ponovno zaduži Novu Gradišku, iako je bilo kvoruma za održavanje sjednice. No, izgleda da je novogradiški gradonačelnik i gradski SDP u potpunosti izgubio političku moć u gradu.

 

Mirko Golovrški

 

„Ovo je silovanje demokracije u gradskoj vijećnici. Gradonačelnik nema kvoruma za izglasavanje i nasilno je prekinuo sjednicu, odnosno nije niti krenuo s njom iako smo tražili da se uvrsti u dnevni red njegova odgovornost. Vrlo dobro znamo da su novci na računu Grada već od svibnja, 10 milijuna kuna s kamatama od kredita koji je grad podignuo bez odluke gradskog vijeća. Danas smo trebali raspravljati o jednoj odluci koju je predsjednik gradskog vijeća potpisao da je donesena 11. travnja ove godine, a uopće sjednica nije održana. Dakle, danas smo trebali legalizirati jedan kriminal. Nikakvo čudo nije da su gradonačelnika napustili njegovi suradnici, odnosno zamjenici, a vjerujem i jedan dio gradskih vijećnika SDP-a. Bilo bi dobro da se nastavi rad i da gradonačelnik i predsjednik vijeća daju ostavku, a da njegova zamjenica koja još službeno nije razriješena te dužnosti preuzme mjesto gradonačelnika do izbora kako grad ne bi stajao ovdje gdje je sada.

Ovo je najzaduženiji Grad u Republici Hrvatskoj, te su samo u ovoj godini ušli u transakcije zaduženja s više od 35 milijuna kuna, a imaju 36 milijuna kuna proračun Grada. Iako je zakonska osnovica bila da se do 15. srpnja raspravi i usvoji izvješće o izvršenju proračuna za prvih 6 mjeseci, dva puta je sa sjednice točka skidana zbog netransparentnog rada i trošenja novca. Događa se da se na sjednicama u izvornim materijalima, od odluke na gradskom vijeću do objave u novogradiškom glasniku, naprave dopune kao što je bio slučaj da se jedan dokument dopunio s pravičnom naknadom, a riječ je o davanju svih objekata od vodnog značaja Slavči. A tu naknadu je odredio sultan (gradonačelnik) u visini od 24 milijuna kn. Gradonačelnik se ponaša kao sultan, kao da je samo njegova riječ bitna. U 3 i pol godine nisu ništa napravili u Gradu Nova Gradiška, osim što su grad katastrofalno zadužili.

Ova sjednica ne može biti izvanredna nego redovita. Ali zašto bi to bilo tako kad je gradonačelnik sultan i bit će kako on kaže. Mi smo očekivali izvanrednu sjednicu na kojoj bi se gradonačelnik povukao sa svog mjesta i da će na njegovo mjesto doći zamjenica i da će predsjednik gradskog vijeća koji je potpisao dokument o kojem uoće nije raspravljano, a koji je težak 10 milijuna plus kamate, dati neopozivu ostavku, ne samo na mjestu predsjednika gradskog vijeća nego i vijećnika, jer to je nemoralno. Ne znam što rade kod nas institucije, ali ono što su oni uradili nema nigdje u svijetu. Danas nisu svojim koalicijskim partnerima dozvolili da uvrste u dnevni red jednu točku. Nisu ni počeli sjednicu, nego vidjeli da nemaju svojih 10 ruku ili 10 potrčaka i jednostavno su pobjegli glavom bez obzira sa sjednice“, rekao je gradski vijećnik HDZ-a Mato Bilonjić.

 

HDSSB-ovci šokirani

 

„Klub vijećnika HDSSB-a i cijela gradska organizacija stranke htjela je izraziti svoj stav koji je dogovoren i htjeli smo kao prvu točku dnevnog reda uvrstiti Odlučivanje o utvrđivanju odgovornosti gradonačelnika i predsjednika gradskog vijeća. Temeljem svih natpisa i svega ovoga što se događalo mislimo da su dijelom odgovorni i nanijeli štetu građanima ovoga grada i samom gradu kao instituciji“, izjavio je predsjednik kluba vijećnika HDSSB-a Dubravko Gubić. Na pitanje novinara da li su još uvijek u koaliciji sa SDP-om i kakvi su daljni planovi Gubić je rekao da je sve jasno rečeno pokušajem stavljanja spomenute točke na dnevni red sjednice.

 

„HDSSB je danas htio raspravljati o onome o čemu bruji cijela Hrvatska, dakle o odgovornosti za novonastalo stanje u gradu u svezi krivotvorenja isprava, obmanjivanja javnosti i Vlade RH, ako je to uopće obmanjivanje jer je u pitanju dogovor, ali neka to utvrde sami SDP-ovci među sobom. HDSSB je htio jasno i glasno progovoriti o tome kako je riječ o krivotvorenju dokumenata, ugovaranju s bankom prije nego što je natječaj zaključen i svim ostalim manipulacijama koje su rađene u proteklih nekoliko mjeseci, te prebacivanjem novca banke na račun Grada Nova Gradiška. Dakle, prekršeno je niz zakonskih regula koje su za raspravu i ostavku i gradonačelnika Josipa Vukovića i poglavito predsjednika gradskog vijeća Mirka Golovrškog jer ovako se ne može raditi, dakle izvan zakona kao na Divljem Zapadu ili čak Dalekom Istoku u Bangladešu.

Ovakav način rada, sazivanje, pa otkazivanje sjednice neprimjereno je u civiliziranim zemljama. Nova Gradiška pod ovakvim rukovodstvom i manipulacijama koje se rade, gdje je HDSSB govorio kritički i prije o tome, ali opet smo zbog koristi građana Nove Gradiške putem nekakvih zaduživanja i u Slavču i nekih drugih projekata donekle šutjeli i trpjeli, ali ovo je zaista prevršilo svaku mjeru“, izjavio je novinarima saborski zastupnik HDSSB-a i predsjednik Županijske organizacije HDSSB-a Brodsko-posavske županije Boro Grubišić.

 

Ipak, za kristaliziranje ove cijele situacije morat ćemo pričekati još jedan dan kada se očekuje dolazak u Novu Gradišku glavnog tajnika SDP-a Igora Dragovana koji bi trebao donijeti „zajedničku“ odluku o tome kako ovu zapetljanu situaciju, najbezbolnije po stranku, raspetljati i riješiti. Vjerujemo da mnogi koji žele dobro i SDP-u i Novoj Gradiški sada misle „čekali smo godinama, možemo još i jedan dan“.

 

S obzirom da u priopćenju kao glavni razlog stoji neusaglašen stav među koalicijskim partnerima, kontaktirali smo vijećnike HDSSB-a kako bi utvrdili da li je zaista to jedini razlog. Dobili smo odgovor da je koordinacija stranaka SDP i HDSSB bila prošlog četvrtka na kojoj su vijećnici HDSSB-a vrlo jasno iznijeli svoj negativan stav prema zaduživanju Grada Nova Gradiška. Dakle i na koordinaciji vijećnici HDSSB-a rekli su da neće glasati za kreditno zaduženje i dodatno opterećenje Grada.

Autor: Nikola Knežević

Komentari
Prethodni članakPožari, krađe, ali i jedna pronađena granata
Sljedeći članakA sad svi na spavanje – ringišpil odlazi iz grada!