Subota, 25. kolovoz 2012. godine, pamtit će svi i taj će datum biti zauvijek upisan u povijesti obitelji Serdar, ali i hrvatskog konjičkog galopskog sporta. Naime, obitelj Serdar iz Okučana osvojila je Memorijal Alije Izetbegovića u Bihaću, te su tako sada u istoj godini osvojili 3 najjače utrke u regiji i napravili ono što nitko još nije.

U Bihaću na Hipodromu Bakšaiške bare održane su konjičke galopske utrke. To je dan koji ljubitelji galopskog sporta u Bosni i Hercegovini čekaju cijele godine, jer se u sklopu programa održava i najjača utrka sezone u BiH – Memorijal Alije Izetbegovića.

Ovo je bio 9. po redu Memorijal i poseban po mnogočemu. Naime, Memorijal je osvojio konj hrvatskog vlasnika Ive Serdara iz Okučana “Artisto” (naslovna fotografija). Riječ je o utrci na 2400 metara koju je “Artisto” odradio bez ikakvih problema i s lakoćom osvojio Memorijal u sedlu odličnog Jana Havlika.

Tako je obitelj Serdar nakon Kupa predsjednika Republike u Beogradu i Memorijala dr. Franje Tuđmana u Sinju (dvije od tri najjače utrke u regiji) osvojila i onu treću najjaču utrku u Bihaću. To nije postigao nitko u povijesti galospkog sporta u našoj regiji, a pogotovo kad je riječ o hrvatskim vlasnicima grla. Postoji i interna šala u krugovima ljubitelja galopskog sporta kako su Serdari osvojili “Dayton”, a zaista osvojili su ono najbolje što se moglo osvojiti u regiji i sada idu u pohod na europske galopske utrke. Do kraja sezone njihova grla trebala bi se natjecati u Austriji i Mađarskoj.

Ono po čemu će se pamtiti prošla subota je i to što nisu osvojili samo Memorijal u Bihaću, nego i još dvije utrke na Hipodromu Bakšaiške bare. U “Utrci Grada Bihaća” na 1950 metara za starija grla pobjedila je kobila “Classic Gem”, dok je u utrci “Meggle d.o.o.” na 1400 metara za dvogodišnja grla pobjedio “Trifun

Valentin”. Oba grla jahao je Jan Havlik koji je pokazao da je jedan od najboljih jockeya u regiji.

Moramo čestitati i trenerima Serdarovih grla Tajani Grdak iz Zagreba i Bojanu Šendekoviću iz Šapca, a pogtovo treneru “Artista” Miroslavu Kolaru. Odradili su vraški posao ove sezone kako bi obitelj Serdar bila na samom vrhu galopskog sporta na ovim prostorima. To se i ostvarilo, a jedino žalosno u ovoj priči je što se o ovom sportu na našem području malo priča, dok se u zadnje vrijeme kao i u sve sportove uplela politika koja je bila i rezultat sramote na Derby utrci ove godine u Beogradu kada je Serdarovom grlu “Tahir šesti” oduzeta titula pobjednika iako je prvi stigao u cilj. No, kada se postignu ovakvi rezultati, politika ide u drugi plan, a pravda pobjeđuje.

Čestitke obitelji Serdar na postignutim rezultatima, pogotovo u onom dijelu kada su bez obzira na sve prepreke išli u svaku utrku uzdignute glave i s ponosom, te su tako danas tu gdje jesu – na samom vrhu galopskog sporta u regiji. Dokazali su da se trud i zalaganje isplati, samo treba biti uporan.

Autor: Nikola Knežević

Komentari
Prethodni članak11. susreti povratničkih folklornih skupina RH u Okučanima
Sljedeći članak“Debeli” – “Mršavi” 5:2