Danas je u našem gradu (15. listopada) obilježen Dan zdrave dojke u organizaciji novogradiščanske udruge “Kap ljubavi” čije su članice u prolazu za gradsku tržnicu dijelile jabuke i letke sa korisnim informacijama i savjetima namijenjenim ženama svih dobi i prikupljale dobrovoljne novčane priloge.

Rak dojke najučestaliji je oblik raka u žena u svijetu. Procjenjuje se da ima 1,38 milijuna novo oboljelih i preko 458 500 umrlih svake godine. U Europi je, po posljednjim podacima, 450 322 novooboljelih i 139 829 umrlih godišnje. Europa Donna utemeljila je, za sve europske žene, a najviše za djevojke, 15. listopada Dan zdrave dojke kao godišnji podsjetnik na važnost čimbenika koji se odnose na način života, a koji mogu utjecati na zdravlje dojke u budućnosti te spriječiti rak dojke i ulogu koju ima rano otkrivanje u borbi protiv raka dojke.

Kampanja  Dana zdrave dojke 2012. pod motom “Učini zdrave izbore” podsjetit će žene da bavljenje tjelesnom aktivnošću, održavanje normalne tjelesne težine i zdrava prehrana mogu pomoći očuvanju zdravlja njihovih dojki.

Preporuke koje slijede su kratak pregled onoga što možete poduzeti “za zdravlje svojih dojki”. Sve je više dokaza o vezi između tjelesne aktivnosti i manjeg rizika od raka dojke. Procjenjuje se da neaktivnost uzrokuje 10-16 % svih slučajeva raka dojke.

Prekomjerna tjelesna težina uzrokuje nastanak raka dojke kod 25-31 % slučajeva. Budite vitki i održavajte  indeks tjelesne mase između 18,5 i 24,9.

Iako istraživanja nisu povezana s posebnim načinom ishrane za rizik od raka dojke, pokušajte se hraniti zdravo.

Mamografija je općenito prihvaćena kao najbolja metoda za rano otkrivanje raka dojke, dok tumor još nije opipljiv.

 

Pokušajte primjeniti ove savjete i svakako potaknite sebe i svoje prijateljice da počnu sa zdravijim načinom života i  naglasite im važnost ultrazvučnog pregleda dojki ili mamografije.

Udruga “Kap ljubavi” broji 38 stalnih članica, a sastaju se svakog prvog ponedjeljka u mjesecu u 16 sati, u prostorijama liječničkog zbora u novogradiškoj bolnici i svi ste pozvani .

Autor: Vanja Tutić

Komentari
Prethodni članakDemanti tvrtke Clarum d. o. o.
Sljedeći članakRaskid koalicijskog sporazuma između OO HSS-a i HSLS-a Rešetari