Zahvaljujući interesu liječnika, ostalih stručnjaka različitih profila koji će svoj dio posla obavljati besplatno te novogradiškoj općoj bolnici, danas (16. listopada) je počeo trudnički tečaj kakav pohađaju sve buduće majke u svim većim gradovima u Hrvatskoj. Teme su “Oralna higijena u trudnoći” i “Uloga primalje u fiziološkom porođaju i dojenju.”

Prema ideji UNICEF-a, usvojenoj od strane resornog ministarstva, tečaj će zainteresiranim roditeljima ponuditi niz tema koje će im koristiti kako bi se lakše snašli u roditeljskim ulogama.

Kako smo saznali u razgovoru sa koordinatoricom programa “Rodilište – prijatelj djece”, pedijatricom Dubravkom Klobučar,  novogradiški tečaj  provodi se po UNICEF-ovim smjernicama, besplatan je  za sve  polaznike, a svi predavači, stručnjaci različitih profila (pravnik, pedijatar, ginekolog, psiholog,primalja, fizioterapeut…) posao educiranja budućih roditelja provode volonterski. Neki od njih prošli su   i dodatnu edukaciju u Osijeku.

Tečaj će roditeljima ponuditi desetak tema vezanih uz trudnoću, porođaj, novorođenče…

1997. godine rodilište u Novoj Gradiški je steklo naziv “Rodilište – prijatelj djece”, a u tijeku je relicenciranje istoga. Koordinatorica programa “Rodilište – prijatelj djece”, Dubravka Klobučar, se nada da će obnoviti taj naziv, a da bi se to ostvarilo potrebno je zadovoljiti neke kriterije. Jedan od njih je upravo  održavanje trudničkog tečaja.

S današnjim temama “Oralna higijena u trudnoći” te “Uloga primalje u fiziološkom porođaju i dojenju” upoznale su dr. Silvija Kovačević Lovrić te dipl. primalja Martina Slišurić.

Radionice će biti organizirane  svaki utorak u 13,30  u prostorijama Hrvatskog liječničkog zbora u Novoj Gradiški, a sve buduće majke i očevi su dobro došli.

Sve informacije zainteresirani mogu pronaći na web stranicama bolnice i u trudničkoj ambulanti.

Autor: Vanja Tutić

 

 

Komentari
Prethodni članakOtvorena Godina vjere
Sljedeći članakNovogradiška Udruga udovica sudjelovala na Susretu udovica hrvatskih branitelja