Još jedna u nizu javnih tribina po kojima su novogradiški volonteri postali prepoznati i na sebe preuzeli prosvjetiteljsku misiju organizirana je večeras ( utorak, 23.listopada) u prostoru novogradiške Gradske vijećnice.

O cijepljenju, kao postupku koji je svijet riješio brojnih bolesti ili globalnoj uroti farmaceutske industrije i medicinskog establišmenta,  progovorila je žena koja hrabro  ruši ustaljene medicinske dogme, iako je i osobno liječnica i dio sustava s kojim se razračunava, već poznata našim sugrađanima, dr.Lidija Gajski.

Iako su donedavno pacijenti, ali i stručnjaci vakcinaciju odnosno  cijepljenje, još od doba Louisa Pasteura, doživljavali revolucionarnim postupkom koji je čovječanstvo spasio od globalnih epidemija velikih boginja ili difterije, posljednjih se godina javlja sve značajnija kritična masa intelektualaca, znanstvenika, pa i medicinara, koji opravdanost cijepljenja propituju, smatrajući ga svojevrsnim terorom farmaceutskih industrija koje “drmaju” prostorom medicine i znanosti. I dr.Lidija Gajski ulazi u takvu skupinu, koristeći stručna strana istraživanja, vlastitu medicinsku praksu, ali i niz argumenata.

Ono što je apsurdno, a što definitivno govori protiv cijepljenja kao opravdanog postupka koji liječnici primjenjuju, uglavnom na zdravim osobama, je nedostatak kvalitetnih i opsežnih medicinskih istraživanja, kao i relevantnih istraživanja provedenih na značajnom uzorku. Niz je argumenata u korist cijepljenja, ali isto toliko i protiv njega, jer, stručnjaci u posljednje vrijeme tvrde kako bi neke od najstrašnijih bolesti prošlih stoljeća, ionako same s vremenom iščezle zbog poboljšanih životnih i medicinskih uvjeta, ali i napretka medicine. Protivnici cijepljenja prvenstveno se baziraju na obavezna cijepljenja od niza bolesti propisana kalendarom cijepljenja i namijejenjena novorođenčadi, tvrdeći kako je od njih više štete nego medicinske koristi. Slična je stvar i s obaveznim, nedavno uvedenim cijpljenjem protiv influence, tvrdi dr.Lidija Gajski.

 

Kao i u svojim prijašnjim predavanjima posvećenim lijekovima ,  fabriciranju bolesti, ali i okretanju medicine ka prostoru zdravih ljudi, obzirom kao su oni bolesni već iscrpljeni, govoreći o cijepljenju, dr.Lidija Gajski ušla je u onaj opasniji prostor urota, upoznavajući publiku s farmaceutskim lobijima, koji su, nedozvoljeno, ušli i u prostor znanosti i praktičnog liječenja, a vlade im se i politike, zbog isprepletenih interesa, ne mogu oduprijeti. Kao i u  svakoj drugoj djelatnosti, novac i profit su, na žalost oni koji upravljaju svijetom, a mi smo oni koji smo pred sustavom nemoćni. Upravo u taj prostor ulazi i industrija cjepiva koju podržava masa liječnika.Na sreću,još uvijek ima onih, poput dr.Lidije Gajski koji su spremni progovorit na glas o manjkavostima sustava .Jer, kaže Lidija Gajski, liječnici danas ne liječe bolesti, nego su samo produžena ruka industrije, te tako dugoročno, od zdravih pacijenata, stvaraju bolesnike.

Kako se oduprijeti sustavu i ostati normalan, kako odbiti nametnuto cjepivo, posebno kada je riječ o vašoj djeci, pitanje je na koje je, u podužoj raspravi nakon predavanja, odgovorila sjajna predavačica.Iako su pojedine grupe cjepiva upisane u obavezan kalendar cjepljenja za novorođenčad i roditelji, ukoliko to odbiju, mogu biti novčano kažnjeni, regulativa roditelju dozvoljava da se pozove na Zakon o zaštiti prava pacijenata, kao i Zakon koji kaže kako pacijent ima pravo tužiti liječnika ukoliko ga prisili na bilo koji postupak protiv njegove volje. Dakle, sve ovisi o vama i vašoj spremnosti da se uhvatite u borbu sa sustavom i krutom administracijom.

Kako je sve bliže vrijeme masovnog cjepljenja protiv sezonske gripe, a i resorno Ministarstvo će, po  običaju krenuti u masovnu medijsku kampanju kojom će promovirati učinkovitost cjepljenja, odluka je ponovno na svima nama.

Odlučite sami imate li veće koristi ili štete od cijepljenja i da li je bolje, prirodno, negdje na toplom, uz puno tekućine i dobru knjigu. gripu odbolovati u krevetu, bez cjepiva, ili, poslušati obiteljskog liječnika, pa platiti ono što vam pripada kao osiguraniku zdravstvenog sustava.Trebalo, ne trebalo…

I ova  je javna  tribina, unatoč malom broju posjetitelja, pokazala kako novogradiški volonteri, uz svoju  primarnu volontersko-humanitarnu misiju, znaju prepoznati trenutak i sugrađanima ponuditi odgovore koje svi, potajno postavljamo.

Autor: Simonida Tarbuk

 

 

Komentari
Prethodni članakTaekwondo Kup Nove Gradiške
Sljedeći članakPočela adaptacija gradskog dječjeg vrtića “Radost”