“Svuda sam te tražila.Osim u svom srcu.Sve sam bila, Svuda sam te tražila,A ti si već bio nađen.Sanjala sam da Te osvojim Svojim stradanjem,Da Te zaslužim dugim hodočašćem: Nisam te htjela bez plaće i truda. Osim Tebe…” Stihovi su to, velike Vesne Krmpotić, posvećene Božanskom, žene koja je duhovnost tražila i otkrivala u nekim, drugim, nama udaljenim sferama i religijama, i na kraju, pronašla svoj mir.

Naša Vesna Krmpotić, žena koja stvara u okviru vlastitog, tradicionalnog, kršćanskog naslijeđa, ne zalazeći u nepoznato, ali ga otkrivajući ga, svoje je pjesme Božanskom, predstavila sinoć ( srijeda, 28.studenoga ) u prepunoj Gradskoj knjižnici, i tako Novogradiščanima, diskretno, ali moćno, priuštila ugodnu večer. Riječ je o  Evici Kraljić, samozatajnoj, smirenoj, toploj i skromnoj umjetnici, s opusom, koji je sve, osim skroman.

Od amaterskih, skromnih i stidljivih početaka, do svjetskih nagrada i priznanja, od jednostavne poezije, do egzotičnog haiku stiha, preko romana za djecu, drama, ali i kazališnih komada, Evica Kraljić, u svemu što stvara, otrkiva i nalazi duhovnost, snagu vjere i ljubav prema ovozemaljskom, ali i onom eteričnom, nepoznatom.

Kako kreativnost nikada ne ide sama, Evica je, s vremenom otkrila i slikarsku žicu, pa se, jednako uspješno, okušala i u slikarstvu,iako je us tihovima, kaže jača ( koliko vrijedi u oba kreativna izraza,  potvrđuje i prateća likovna mapa, jedinstveni način ilustracije stiha Evice Kraljić za koji se pobrinuo veliki Tomislav Petranović), ali i onim, uvjetno rečeno prozaičnim aktivnostima-majke, supruge, vrtlarice. Otkrivajući nepoznato i duhovno u svemu, autorica je s vremenom, “nabasala” i na neke nove slikarske tehnike koje je naš Puco Pintarić proglasio istinskom umjetnošću, što je, svakako, relevantan sud i pravi kompliment, obzirom od koga dolazi.

Uz pomoć glazbe, koja također pjeva Božanskom, večer su potpunijom učinili članovi Vokalnog sastava Lira iz Starog Petrovog Sela, ljudi koji su nam predstavili svojevrsni domaći gospel, iako su kvalitetom i rangom vrlo blizu i onom svjetskom žanru. Upravo su Evičini stihovi bili inspirativni za glazbenike Lire, ali i dekana novogradiškog dekanata, velečasnog Pericu Matanovića, koji im se, u jednoj skladbi i pridružio na gitari.

 

Iako je Mjesec hrvatske knjige prošao, večer poezije i glazbe, večer druženja s vjerom, stihom, glazbom  i kistom, pravi je poklon članovima novogradiške knjižnice, ali svim Novogradiščanima uz nadolazeći rođendan grada. Jer, što je bolji i snažniji poklon od LJUBAVI same?

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članak
Sljedeći članakNakon hajke, u koju su se uključili i neki njegovi članovi, novogradiški SDP u lokalne izbore ide jači i odlučniji