Smatrajući i danas kako je Predsjednik dr.Franjo Tuđman jedini istinski hrvatski predsjednik, čovjek bez kojega ne bi bilo suvremene, samostalne i slobodne Hrvatske, članovi Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata, predvođeni profesorom Antom Vukšićem, svoju su radnu godinu i ovaj puta simbolično zaključili upravo uz današnji datum, važan za nacionalnu povijest.

Iako su  Božić i vrijeme Adventa vrijeme tuge i bolnih sjećanja, koja su i danas, 20-ak godina kasnije prisutna poput žive rane, članovi Udruge roditelja poginulih branitelja, istaknuo je predsjednik, danas su istovremeno i tužni i ponosni. Tužni, jer su ostali bez sinova, ponosni, jer je njihova žrtva omogućila novu, sretniju Domovinu svima. Tradicionalno božićno druženje upriličeno danas ( ponedjeljak, 10.prosinca ) ,  u nazočnosti prijatelja, suradnika, dragih ljudi i poznanika, počelo je, kao i ranijih godina, zajedničkim sjećanjem, ali i odavanjem počasti na središnjem spomen obilježju u gradu, te kod biste prvog hrvatskog Predsjednika, dr.Franje Tuđmana.

Udruzi roditelja, kao i ranijih godina,  pridružili su se članovi brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, članovi Specijalne policije, Udruge udovica, predvođene ovogodišnjom dobitnicom nagrade Grada, Vjekoslavom Karešin, najmlađe, ali sve aktivnije udruge djece poginulih branitelja, članovi Udruge 121.brigade pukovnije, na čelu s predsjednikom, pukovnikom Matom Modrićem, kao i voditeljica Tima za psihosocijalnu pomoć, magistrica kliničke psihologije, Ljiljana Lukačević, žena koja je, izravno, ali i neizravno, slušajući i “vidajući rane duše” svih ovih godina sudjelovala u  aktivnostima i životnim nedaćama članova Udruge, pomažući im da prošlost lakše i s manje boli ostave iza sebe.

Kako je tijekom neformalnog druženja, ali i trenutaka dostojanstvenog sjećanja istaknuo predsjednik Udruge, Ante Vukšić, ovakvi susreti su prilika za čuvanje prošlosti i slavne povijesti, jer, poznato je, samo čuvajući povijest, možemo planirati i bolju i sretniju budućnost. Upravo su datumi poput današnjeg ( godišnjica smrti predsjednika Franje Tuđmana ), prilika za  svojevrsnu reviziju, jer značajni datumi i događaji na svojoj težini u povjesnom smislu dobivaju na značaju tek s odmakom vremena.

A, sada je, s distancom, ali i u svjetlu najnovijih haških odluka, cijelom svijetu jasno kako je Hrvatska vodila obrambeni i oslobodilački rat. U tom smislu i svi mi, roditelji poginulih hrvatskih vitezova, možemo biti ponosni, iako će rane uvijek boljeti, rekao je predsjednik Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata, profesor Ante Vukšić.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakZadnja godina obilježavanja VRA “Šagovina”?
Sljedeći članakŽOK “Nova Gradiška” jesenski prvak kolo prije kraja polusezone