Da su nagrade ove godine, zaista otišle u prave ruke, potvrđuje i dobitnica MEDALJE GRADA o čijim ćemo zaslugama, u nastavku teksta. Ona, je, unatoč životnoj tragediji i boli koja, poput ostalih, s vremenom ne prolazi i ne zarasta, skupila snage i u zajedništvu sebi sličnih, pronašla način kako pomoći.

Visokim priznanjem uz Dan grada, ove se, godine okitila i Vjekoslava Karešin, dugogodišnja predsjednica Udruge udovica branitelja Domovinskog rata, žena koja od 1997.godine aktivno promiče dignitet i vrijednosti Domovinskog rata, čuva uspomenu na supruga, ali i sve druge, poznate i anonimne supruge koji su život položili za slobodnu zemlju.

Osim čuvanja nacionalnih svetinja, predsjednica Udruge u svom radu ispunjenom entuzijazmom,  skrbi i o članovima obitelji smrtno stradalih hrvatskih branitelja, aktivno surađujući s brojnim drugim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, ali i Udrugama civilnog društva. Nekoliko uspješnih mandata potvrđuje kako Udrugu vodi prava osoba, žena koja sve svoje aktivnosti obavlja volonterski.

Vlastitu tragediju i intimnu bol pretvoriti u snagu, nije mala stvar. Dodajte tome i osjećaj empatije, suosjećanje za sve one oko sebe, ali i činjenicu kako vas jedino oni koji su doživjeli nešto slično, najbolje mogu razumijeti , i dobit ćete formulu za uspjeh, ali i prepoznatljivost. Dok se brojne druge slične Udruge, zbog vlastitih objektivnih ili manje objektivnih razloga,  okupljaju vrlo rijetko, uglavnom uz važne obljetnice iz Domovinskog rata, Vjekoslava Karešin je shvatila kako je psihološka, društvena i socijalna dimenzija itekako važna, ako ne i presudna.Upravo stoga, Udruzi je, dala i osobni, ljudski pečat, te je pretovorila u mjesto na kojemu se članice osjećaju kao u vlastitom domu.

Iskoristiti potencijale i skrivenu kreativnost članica, kroz razgovor, stručnu pomoć, sposobnost slušanja, ali i traženja odgovora na brojna pitanja, mogla je jedino Vjekoslava Karešin, potvrdit će i njene prijateljice, brojne članice Udruge udovica poginulih branitelja Domovinskog rata, Nova Gradiška. Zbog svega toga, udruga je kroz godine posala prepoznata i izvan lokalnih okvira.

Edukativne i kreativne radionice, stručna usavršavanja, kontinuirano praćenje svih zakonskih regulativa, stalna borba za prava branitelja, članova njihovih obitelji, posebno djece, stambeno zbrinjavanje, mogućnosti nastavka školovanja, studiozno i minuciozno, albumsko pohranjivanje  vrijednosti novije nacionalne povijesti, putovanja kao način učenja, ali i brižljivog skupljanja uspomena o Domovinskom ratu, zajednička sportska i kulturna druženja- sve su to aktivnosti koje je nagrađena predsjednica Vjekoslava Karešin  uvela u redovan plan rada Udruge,  učinivši članicama, godine samoće podnošljivijima i ugodnijima.

Osim toga, Vjekoslava Karešin jedna je od predsjednica koja je, u suradnji i stalnoj komunikaciji s predsjednicama Udruga iz brojnih hrvatskih gradova, sudjelovala na niz konstruktivnih rasprava prilikom izrade novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja, komentirajući i predlažući niz ideja o tomer kako poboljšati  njihov pravni položaj. I to nije sve-upravo je na inicijativu članica novogradiške Udruge udovica, predvođene agilnom predsjednicom, nastala ideja o izradi jedinstvenog registra spomenika i spomen-obilježja iz Domovinskog rata, radi održavanja, čuvanja i zaštite spomen-soba, memorijalnog groblja u gradu-heroju, Vukovaru, kao i brojnih drugih, poznatih i nepoznatih središnjih ukopnih mjesta hrvatskih branitelja.

Članice novogradiške udruge, vođene sigurnom rukom Vjekoslave Karešin, niz su godina uspješne i u sportskim natjecanjima, posebno kuglanju, što su demonstrirale i ove godine u Gospiću,  gdje su u konkurenciji 20 gradova, osvojile prvo mjesto.

Spomenimo kako zahvaljujući razumijevanju, osluškivanju potreba svojih članica ( kako materijalnih, tako i onih intimnih, duboko skrivenih ), Vjekoslava Karešin za svoje je prijateljice i ove godine organizirala zajednički odlazak u Zagreb, na Božićni koncert u Ciboni.Jer, koliko god bile aktivne na društveno-javnom planu, kada stignu dani Adventa i kada se vrata obiteljskog doma zatvore, udovice poginulih branitelja Domovinskog rata, za blagdanskim stolom, ostaju same, sa svojom boli i sjećanjima. Upravo stoga, Božićno je vrijeme, vrijeme kada nam svima treba zajedništvo. Nagrađena predsjednica, Vjekoslava Karešin, laureatkinja ovogodišnje Medalje grada, toga je, itekako svjesna.I stoga je nagrada u pravim rukama.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakŽupanijski vijećnici posljednji put ove godine na okupu
Sljedeći članakNovogradiška Suvenirinica – putovanje u u uspomenu Hrvatske