Sljedeća srijeda, 19. prosinac 2012. godine, biti će jedan od najvažnijih datuma u novijoj hrvatskoj povijesti kada će se konačno objaviti Registar hrvatskih branitelja i nadajmo se riješiti problem onih koji godinama u ime “pravih” i časnih hrvatskih branitelja primaju vojne mirovine koje nisu niti zaslužili, te tako oštetili “džep”, kako hrvatskih građana, tako i državne blagajne.

Ministarstvo branitelja objavit će u srijedu, 19. prosinca, Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Preduvjet za to bile su zakonske izmjene prihvaćene proteklog petka u Saboru Republike Hrvatske. U 12,30 u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu Registar će predstaviti ministar branitelja Predrag Matić. Svoje će ratne putove, uz Matića, objaviti i ministri obrane i unutarnjih poslova Ante Kotromanović i Ranko Ostojić, priopćilo je ministarstvo.
Izmjenama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji omogućuje se dostupnost u elektroničkom obliku imena branitelja i jednog roditelja, prezimena, godine i mjesta rođenja, dani sudjelovanja i pripadnost sektoru.

 

Registar hrvatskih branitelja objavit ćemo toga dana i na portalu www.radiong.hr, te tako omogućiti našim čitateljima, hrvatskim braniteljima i pravnim službama da zajedno detektiraju tzv. “lažnjake” koji godinama primaju vojne mirovine na temelju lažnih predstavljanja, a na štetu onih “pravih” hrvatskih branitelja koji su stvorili hrvatsku državu. Nažalost, neki od branitelja koji su branili ovu državu upravo zbog tih “lažnjaka” godinama nisu mogli dobiti ne samo vojnu mirovinu, nego i status branitelja.

Objava Registra hrvatskih branitelja svakako je jedan od najvažnijih trenutaka u novijoj hrvatskoj povijesti, a hoće li opravdati svoju važnost i hoćemo li konačno saznati pravu brojku onih koji su branili i stvorili Republiku Hrvatsku, saznat ćemo sljedeće srijede.

Autor: Nikola Knežević

 

 

Komentari
Prethodni članakPravi razlozi zimske trakavice U HŽ-u
Sljedeći članakVRA “Šagovina” 21 godinu kasnije