Ni recesija, ni najavljeni smak svijeta, očigledno, ne mogu skršiti snagu crnice slavonske i moć čovjeka ravnice, jer, unatoč crnim ekonomskim prognozama, lošem stanju na burzama i sveopćoj depresiji, novogradiški božićni sajam, Advent u našem gradu, pokazao je kako su tradicija, nada u bolje sutra, ali i želja za čuvanjem običaja starih, jači od svih oluja.

Kako je i najavljeno, najveći novogradiški božićni sajam, danas su, točno u podne, praćeni starogradskim napjevima članova Hrvatske pjevačke skupine “Slavča” svečano otvorili direktorica Turističke zajednice grada ( glavni organizatori sajma ), Dinka Matijević, predsjednik Gradskog vijeća grada domaćina, Mirko Golovrški, te u ime čelnog čovjeka županije, pročelnik za poljoprivredu, Željko Burazović.

 

Na ugodno iznenađenje organizatora, ali i posjetitelja, ovogodišnji, šesti po redu Advent u našem gradu, okupio je najveći broj izlagača iz svih krajeva Hrvatske, te što je posebno značajno u regionalno-turističkom smislu, predstavnike svih pet slavonskih županija. 70-ak izlagača, obrtnika, poduzetnika, vlasnika Obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava, čuvara tradicije i slavonskog naslijeđa sjajan su zalog za budući gospodarski zamah županije, ali i Slavonije kao zajedničke europske regije, istaknuli su čelni ljudi grada i županije, predstavljajući sadržaje ovogodišnjeg Adventa.

 

Najmlađi Novogradiščani, polaznici Dječjih vrtića, svečanom su otvorenju podarili čarobnu notu zimske bajke, dok su gosti iz Slavonskog Broda, demonstratori programa Živuće povijesti, u prostor Društvenog doma donijeli duh zaboravljenih  godina  Slavonije i Austro Ugarske monarhije.

 

Mirisi, boje, čarolije i okusi čekaju vas sve do nedjelje, 23.prosinca u Društvenom domu, ali i na frekvenciji Radija Nova Gradiška. Bit će i prilike za kupovinu jedinstvenih darova, degustaciju najukusnijih delicija, kapljicu-dvije najboljih slavonskih vina i rakija, druženje s Djedom Božićnjakom, ali i susrete s dragim prijateljima, dok će žene, okružene šarenilom u kojemu se, ionako, najbolje osjećaju, pronaći trenutak i za najnovije tračeve. Uostalom, od kada je svijeta i vijeka, sajmovi, posebno oni Božićni ,bili su idealna kulisa za druženja i saznavanje najnovijih informacija.  Ukoliko u čari Adventa niste uronili već danas, prvoga dana, vodimo vas tamo  uz pomoć fotografije. Osim toga, sve ono najzanimljivije o novogradiškoj božićnoj bajci saznajte u izravnom prijenosu Radija Nova Gradiška.

 

Autor : Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakFotkaj srcem i pomozi
Sljedeći članakDan poslije ili najsvetiji dan u godini/ nešto poput kolumne