Da nije tradicije utkane u kosti, priča iz davnina ispričanih uz plamen kamina, da nije ljubavi prema baštini i svemu onome od čega smo sazdani, ne bi bilo ni nas.Jer, zbog tradicije smo to što jesmo, ona je naša prošlost, sadašnjost i naša budućnost, vrijednost, koja će, sudimo li po viđenome, živjeti i dalje.

 

Potvrdili su to i članovi Kulturno umjetničog društva Rešetari i na ovogodišnjem, tradicionalnom Božićnom koncertu, ( nedjelja, 23.prosinca ),  kao i mještani koji su čitavoj priči pružili značajnu brojčanu, ali i svaku drugu podršku, uz, naravno, čelne ljude općine koji rad društva kontinuirano, u skladu s proračunskim mogućnostima i financijski prate.

Jer, kako reče te večeri načelnik Zlatko Aga, folklorna baština je ona vrijednost koju moramo nastojati sačuvati, ali i naš svojevrsni izvozni džoker u rukavu, adut po kojemu ćemo uskoro, u šarolikoj europskoj obitelji, biti egzotični, jedinstveni i prepoznati. Tradicija se ove godine u Rešetarima nastojala čuvati i kroz sve četiri Adventske nedjelje, obnovom starog, pomalo zaboravljenog  mjesnog običaja, paljenja advenstkih svijeća u središtu Rešetara.

 

Božićni koncert je i ove godine, sedmi puta  za redom, bio svojevsrsni poklon i najljepša božična čestitka mještanima, te  je, uz standardni repertoar društva, kao i ranijih godina,  mještanima općine  predstavio i pomalo zvučnija imena. Tu su ulogu ovaj puta na sebe preuzeli dečki  okupljeni u tamburaški sastav Bosutski bećari. Koncertu se pridružila i vokalna pjevačka skupina Lira iz Starog Petrovog Sela, kao i sve prepoznatljivija i omiljenija muška pjevačka skupina KUD-a Drežnika.

 

Posebno raduje činjenica kako je među članovima Kuda svake godine sve više mladih, koji su, istinska garancija očuvanja baštine. Svi su oni,  bez obzira na godine i dužinu staža u društvu dali dio sebe u organizaciji koncerta, ističe predsjednica Irena Cindrić.

 

Bunjevački plesovi kao najatraktivniji i publici omiljeni bili su sjajan uvod u božićnu večer, iako se našlo tu i dubrovačkih tipičnih poskočica poput  linđa, slavonskih i prigorskih plesova, ali i naznaka nekih novih koreografija koje su, tek u pripremi, a bit će i svojevrsno iznenađenje za publiku nekih novih njihovih nastupa.

Garancija i potvrda uspjeha svakog ovakvog koncerta definitvno je zajedničko kolo nakon službeog djela. Evidencija i dokaz su tu, u fotografijama.

 

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakBožićni ciklus vremena se nastavljas “Tamburicom”
Sljedeći članakMinistar Jakovina među svojima