Nakon 13 županija koje su već podnijele Vladi RH zahtjev za sanaciju svojih javnozdravstvenih ustanova u utorak će o istoj temi raspravljati i vijećnici brodsko-posavske županijske Skupštine, izvan zakonom propisanog roka za podnošenje zahtjeva. Zahtjev za sanaciju slavonskobrodske i novogradiške bolnice, u kojima radi nešto manje od 1300 uposlenih težak je ukupno 103,5 milijuna kuna.

Prema financijskoj dokumentaciji koja će se naći na klupama vijećnika a prema slovu zakona čini i obavezni prilog Zahtjeva, dugovanja slavonskobrodske bolnice iznose 76,5 milijuna kuna od čega je dospjelih obveza 35,3 a nedospjelih 41,2 milijuna kuna. Istovremeno, potraživanja Opće bolnice J.Benčević iznose 62,1 milijun kuna.

U slučaju novogradiške Opće bolnice dugovanja na kraju 2012.g. iznose 27 milijuna kuna, od čega je 14 milijuna dospjelih obveza. Potraživanja, najvećim dijelom od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), iznose 11,7 milijuna kuna.

Kao i u svim drugim javnim zdravstvenim ustanovama recept za minus, ili bar njegovo pravdanje prema Vladi, uglavnom je isti – smanjeni mjesečni limiti i potraživanja u najvećem dijelu od HZZO-a za izvršene usluge.

Što se tiče obveza Opće bolnice Nova Gradiška najveće stavke čine dugovi za lijekove i sanitetski materijal, od čega za skupe lijekove 964,6 tisuća kuna, za ostale lijekove 4,49 milijuna kuna a za sanitetski materijal 6,92 milijuna kuna.

Sanacija ili stečaj

Nakon što županijska skupština odobri zahtjev, resorno ministarstvo predlaže Vladi pokretanje postupka te ako nema razloga za njegovo odbacivanje Vlada donosi i formalnu odluku, određuje način sanacije, imenuje sanacijskog upravitelja te tročlano sanacijsko vijeće. U roku od 10 dana od odluke Vlade ministar Rajko Ostojić donosi naputak o izradi sanacijskog programa kojeg je sanacijsko Vijeće dužno napraviti u roku od 30 dana a Vlada ga potvrđuje u roku od 3 mjeseca. Program sanacije provodi se jednu godinu.

Najveću buru formalnih osnivača i vlasnika javnih zdravstvenih ustanova i dalje izaziva odredba po kojoj se županije moraju odreći osnivačkih prava za vrijeme provedbe sanacije te još dvije godine nakon “ozdravljenja”. Bez iznimke, svi se dosadašnji zahtjevi prema Vladi temelje na zahtjevu županija za zadržavanjem broja uposlenih, opsega posla i broja odjela a isto je javno obećao i ministar Ostojić. Najglasniji od župana koji su poprijeko gledali na odricanje od osnivačkih prava, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, čak je kod javnog bilježnika ovjerio posebni dokument – nakon što je potpisao zahtjev za sanaciju koprivničke bolnice – kojim povlači svoj potpis ukoliko sanacija zahvati broj uposlenih, smanji opseg usluga bolnice prema građanima ili krene ka spajanju bolnica.

Alternativa sanaciji je redoviti stečajni postupak s prethodnom blokadom, neisplaćenim plaćama, oštećenim vjerovnicima… S obzirom na financijsko stanje bolnica i cijelog sustava koji godinama glavinja između “starog” socijalnog modela solidarnog zdravstva i “modernog” tržišno orijentiranog modela po kojemu je zdravstvo luksuz, priželjkivani model sanacije od strane županija teško da u škarama već dobro skresanog državnog proračuna može izbjeći mjere klasičnog stečaja. Štednja, rezovi, štednja, rezovi.

Autor: radiong.hr

Komentari
Prethodni članakVečeras smo gledali “Čaroliju odrastanja” (photo)
Sljedeći članakJoš jedna pobjeda starogradiške “Save” u pripremama