Proljetne i ljetne večeri su postale nezamislive bez komaraca. Osim kemikalija, u borbi protiv komaraca mogu nam pomoći biljke koje ih tjeraju svojim mirisom. U svojim vrtovima, voćnjacima, dvorištima, balkonima ili terasama možemo uzgajati razne biljne vrste koje će djelovati na komarce, ali i druge štetne kukce. Ružmarin, bosiljak, lavanda, neven, menta, melisa, timijan, kinesko grožđe, limunska trava, mačja trava, ageratum su najbolji izbor da se zaštitimo od komaraca.

Ružmarin

Komarci ne podnose miris ružmarina. Dovoljno je teglicu s ružmarinom postaviti na prozorsku dasku i komarci neće ulaziti u prostoriju, posebno kada je ružmarin u cvijetu. Miris ružmarina će biti intenzivniji ako protresemo biljku, a time i učinkovitiji. Osim toga, lišće ružmarina će vam pomoći da ublažite svrbež i upalu od uboda komaraca. Od eteričnog ulja ružmarina možemo napraviti preparat protiv komaraca.

Bosiljak

Na balkonima i terasama okružite se biljkama bosiljka, jer je bosiljak najjači repelent. Bosiljak će svojim mirisom otjerati komarce, ali i druge insekte. Ako vas komarac ugrize protrljajte to mjesto listovima od bosiljka, smanjit ćete svrbež. Danas postoje brojne sorte bosiljka koje će svaki prostor uljepšati svojom bojom, mirisom i izgledom.

Lavanda

Osim što će lavanda svojim mirisom otjerati komarce ona će vas smiriti i djelovati pozitivno na vaše raspoloženje. Pored živih biljaka koje uzgajamo u borbi protiv komaraca može nam pomoćisuha lavanda.

Limunska trava

Limunska trava odlikuje se lijepim limunastim mirisom i možemo je pronaći kao sastav mnogih repelenata protiv komaraca. Odlično uspijeva u teglicama.

Neven

Neven je još jedna biljka koja svojim mirisom tjera razne insekte. Ukoliko želite biljku koja će cijelo ljeto cvjetati i ukrašavati prostor svojim cvjetovima onda je neven pravi izbor. U vrtovima i dvorištima neven se sam zasijava. Svojom mirisom neven će otjerati  komarce i druge insekte, adjeluje na nematode i druge štetnike u zemljištu.

Menta

Osim komaraca menta će svojim mirisom otjerati mrave, buhe i razne druge insekte. Buketići suhe mente imaju neugodan miris za miševe.

Melisa

Melisa osim što odbija komarce svojim mirisom može se iskoristiti i poslije ugriza. Dovoljno je da zgnječeni list pritisnete na mjesto uboda i on će manje svrbjeti. Ako sok iz listova kapnete na mjesto uboda svrab će u potpunosti nestati.

Mačja trava

Za ljubitelje mačaka odličan je izbor mačja trava koja će svojim mirisom otjerati mnogobrojne insekte. Ljudi koji ne vole mačke neka izbjegavaju uzgoj mačije trave, jer je ova biljna vrsta neodoljiva mačkama.

Kinesko grožđe

Kinesko grožđe odlikuje se limunastim mirisom. To je višegodišnja biljka i štitit će vas od komaraca tijekom više godina, a budući da naraste i do 10m možete je iskoristiti za formiranje mjesta za odmor u hladovini krošnje.

Ageratum

Ageratum ili goruća ljubav je jednogodišnja cvjetnica koja djeluje na reproduktivne sposobnosti odraslih jedinki. Boja cvjetova može biti plava, bijela ili ljubičasta. Cvjetanje traje do prvih jesenjih mrazeva. Vaše dvorište ili balkoni će biti zaštićeni od komaraca tijekom dugog vremenskog perioda.

Izvor: Agroklub/ Foto:Ilustracija 

Komentari
Prethodni članakMaturantima Gimnazije Nova Gradiška svečano uručene svjedodžbe
Sljedeći članakJESU LI IZBORI U SDP-U NAMJEŠTENI? Kazneno prijavila protukandidata zbog krivotvorenja