„Sinoć sam do 23:30 igrao na karte. Kući sam došao u ponoć manje kvarat. U ponoć manje pet kažem: Edi šta ćeš sada leći, ajde u Petrinju brate mili, pomozi ljudima. Cijelu noć vozio i rano ujutro bio tu. I tako stojimo na asfaltu, bilo je šest i petnaest kad najednom kao da hodam po moru. Gledam lokvu vode, a ona se mreška kao da su ribe u njoj”, priča Edi Simunić iz Splita. Na pitanje novinara, što je dovezao unesrećenima, kaže ništa: „Došao sam iz emotivno-ljudskog razloga. Donio sam sebe”.
Edi je tek jedan od stotine volontera koji su samoinicijativno nakon razornog potresa pristigli na Banovinu ponuditi pomoć, staviti se na raspolaganje organizacijama ili udrugama koje brinu o ljudima nakon elementarnih nepogoda.

Cijela Hrvatska, ali i brojne europske zemlje ujedinili su se za Petrinju, Sisak, Glinu, Hrvatsku Kostajnicu i druga mjesta pogođena potresom. Ceste i parkirališta puna osobnih automobila, kombija i dostavnih vozila, teretnjaka i šlepera registracijskih pločica iz Dubrovnika, Šibenika, Imotskoga, Osijeka, Slavenskog Broda, Pule, Rijeke, Varaždina, Virovitice i drugih gradova, Slovenije…

Tako izgleda slika nastradalih područja danas. Svatko nastoji pomoći koliko može i zna. Svojevrsnoj „rijeci dobrote” pridružili su se i brojni Novogradiščani i žitelji šireg novogradiškog kraja. Kako su objavili na svom fb profilu, i vjernici su na misi prikupili znatna sredstva koja će donirati ljudima nastradalim u potresu:

– Naša Župa je još jednom pokazala veliko srce. Za žrtve potresa na sisačkom i petrinjskom području u jednom danu skupili smo više od 16.000 HRK. Bravo – kaže župni vikar u župi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije vlč. Marko Dušak.

 

Komentari
Prethodni članakPoslastica za mališane: U Kino Nova Gradiška stiže “Medo sa sjevera – ključevi kraljevstva”
Sljedeći članakTRAŽIŠ POSAO?! Raznolika ponuda poslova na području županije…