Aktualni sat u ponedjeljak održane 20. sjednice Županijske skupštine Brodsko-posavske županije i ovoga je puta donio niz pitanja iz djelokruga rada Brodsko-posavske županije. Izdvajamo neka od pitanja:

Milan Mateša

 1. Po kojem se to Zakonu i zakonskom članku moralo uređivati nazive o ustrojstvu i djelokrugu rada upravnih tijela Brodsko posavske županije te druga pitanja značajna za njihov rad?
 2. Zašto je baš ovakav prijedlog Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Brodsko posavske županije zakonit, a ne recimo u županijama Sisačko moslavačkoj i Dubrovačko neretvanskoj ili nekoj drugoj županiji koja ima ispostave upravnih odjela van sjedišta županije?

Vijećnik će odgovor dobiti u pismenom obliku

Anto Žagrić: 

 1. Nakon nešto više od godinu dana otkako je Inspektorat zaštite okoliša izdao rješenje o prenatrpanosti  odlagališta otpada u Davoru, te vezano uz pitanje o sanaciji na koje mi je odgovoreno da se ide u proširenje, odnosno izgradnju još jedne kazete, zanima me dokle se stiglo s tim poslom?
 2. Zanima me što je posljedica toga da smo županija koja na jednog umirovljenika ima jednog radnika ili obratno, da li je to smanjenje broja radnih mjesta ili povećanje broja umirovljenika?
 3. Koliko  u našoj županiji  imamo domova za starije i nemoćne i kakvo je stanje u njima?

Vijećnik će odgovor dobiti u pismenom obliku

Dragica Vučković: 

 1. Ovih dana je ministrica Divjak izjavila da ako se situacija s koronavirusom pogorša ići će se u online nastavu i u školama i na fakultetima. Pitam jesmo li mi spremni za to i koliko naših područnih škola ima internet ili laptope za pratiti nastavu?
 2. Koje mjere predostrožnosti poduzima naša županija da se bolest koronavirusa ne bi rasplamsala i širila i d li  su razmatrane moguće lokacije na kojima bi u slučaju potrebe mogli otvoriti karantene za izolaciju te kako je Stožer predvidio vlastitu  prevenciju vezano za ulazak i izlazak ljudi u Bosnu i Hercegovinu zbog virusa?
 3. S obzirom da se već godinama na natječaj za zapošljavanje ginekologa na puno radno vrijeme nije javio niti jedan kandidat, a brodski ginekološki timovi imaju po šest tisuća pacijenata pitam imaju li pacijentice adekvatnu zdravstvenu zaštitu i što se planira po tom pitanju učiniti ?

Privremena pročelnica Anica Vukašinović: Za opremanje  informatičkom opremom zacijelo znate da su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u zadnjih par godina opremile škole, u okviru projekta e-škole u razdoblju od dvije godine. Rečeno nam je da će u suradnji s Ministarstvom sve škole biti opremljene informatičkom opremom. Dakako, Brodsko posavska županija i u okviru svojih planiranih decentraliziranih sredstava ima određena sredstva kojom pratimo opremanje naših učionica informatičkom opremom gdje ona nisu planirana putem Ministarstva.

Zamjenik župana Stjepan Bošnjaković: Odgovorit ću na pitanja vezana uz koronavirus, a  tema je i problematika i globalna i nacionalna i županijska. Mi kao županijski Stožer civilne zaštite smo poduzeli i organizirali sve mjere predostrožnosti i slijedimo preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje je donijelo preko Državnog stožera Civilne zaštite te se sve preporuke prosljeđuju i završavaju kod svih onih na koje se odnose i bilo da se radi o odgojno obrazovnim ustanovama vrtićima osnovnim i srednjim školama fakultetima bilo da se radi o ustanovama socijalne skrbi poput domova zdravlja. Proveli smo i realizirali niz preventivnih mjera izvršena i dezinfekcija sva tri granična prijelaza na području Brodsko posavske županije dakle ovih zatvorenih objekata i samih djelatnika misli se na djelatnike granične policije carine i sanitarne inspekcije. Isto tako provodi se i edukacija djelatnika granične policije njih oko 350 Epidemiolog županijskog Zavoda za javno zdravstvo. Prošli tjedan je provedena edukacija samo zaštitnog djelovanja za ravnatelje osnovnih i srednjih škola. Danas se provodi isto takva edukacija za autoprijevoznike koji su u međunarodnom prijevozu također izloženi. Nabavili smo na tim graničnim prijelazima i kante za infektivni otpad, riješili način za zbrinjavanje infektivnog otpada. Jedno vozilo Zavoda za hitnu medicinu izdvojeno samo za prijevoz potencijalno sumnjivih osoba ili potencijalno zaraženih osoba u izdvojene jedinice naše brodske Bolnice. Slijedimo sve te upute i naputke Stožera civilne zaštite. Uredno održavamo sjednice županijskog Stožera dnevne briefing.

Zamjenik župana Damir Mirković: Brodsko posavska županija nije izuzeta iz cijele Republike Hrvatske koja ima problem s liječnicima ne samo sa ginekolozima, nego i s više specijalizacija. Ono što Brodsko posavska županija i njezine institucije čine u suradnji s domom zdravlja je da pokrivaju taj nedostatak na tržištu ginekologa s vanjskim liječnicima koji su pokriveni ugovorima koji rade za domove zdravlja,  a ono što mi u ovom trenutku smo pokrenuli kao nekakvu srednjoročnu mjeru je i stipendiranje studenata medicine koje na taj način pokušavamo zadržati na području Brodsko posavske županije.

Mario Pejić: 

 1. Pitanje se odnosi na raspodjelu vatrogasnih vozila u sklopu projekta Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske a koja su dodijeljena Brodsko posavskoj županiji i koje je Vatrogasna zajednica Brodsko posavske županije trebala dodijeliti krajnjim korisnicima odnosno DVD ima i javnim vatrogasnim postrojbama. Koji su bili kriteriji za dodjelu? Upitno je da li su ovi DVD ovi predloženi za dodjelu vatrogasnih vozila upoznati s financijskim obvezama glede održavanja vozila registracija kasko osiguranje godišnji servis podvozja godišnji servis nadogradnje i godišnji servis pumpe te su za to u svojem godišnjem proračunima planirali sredstva kao i da raspolažu s adekvatnim prostorima za smještaj takvih vozila?

Zamjenik župana Stjepan Bošnjaković: Prije nešto više od godinu dana u veljači 2019. godine sve županijske Vatrogasne zajednice stigao je upit odnosno traženje prijedloga da se dostave prijedlozi za četiri vatrogasna društva dakle DVD ili Javne vatrogasne postrojbe, a radi se o projektu koji se zove modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske koji se preko Ministarstva unutarnjih poslova financira iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija dakle sredstvima Europske unije u stopostotnom iznosu. Svih 20 hrvatskih županija trebala su dobiti  četiri vatrogasna vozila malo i veliko šumsko i auto cisternu i slijedom toga je otišao prijedlog prema Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici. Negdje su sva četiri promijenjena.  Slijedom toga zatražen je podataka kako je do promijene došlo, službenim putem prema Ministarstvu unutarnjih poslova i Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici.

Željko Norac: 

 1. Naime 2015. godine grad Slavonski Brod i naša županija bili su odnosno tu je bio sagrađen kamp za prihvat izbjeglica a i tadašnje migrante. Danas smo svjedoci jednog novog puno većeg migracijskog vala pa me zanima imamo kakvih spoznaja da se nešto može desiti u Slavonskom Brodu i  na koji način smo pripremljeni  za moguće scenarije?

Zamjenik župana Stjepan Bošnjaković: Ova situacija s koronavirusom nam je u fokusu pažnje aktivnosti i pozornosti,  ali krajičkom oka  promatramo i što se događa u Turskoj odnosno na turskoj granici. Globalno se naravno radi o odnosima Turske i Europske unije da sad ne ulazim u te detalje te Stožer civilne zaštite polako razmatra i te opcije. Mi sada na mikro razini odnosno na županijskoj razini tu nemamo nikakvih aktivnosti kao što ste rekli 2015.

Zlatko Bunjevac: 

 1. Zašto je ukinut Županijski upravni odjel za poljoprivredu u jednoj poljoprivrednoj županiji?
 2. Kakve veze ima veliko reciklažno dvorište otvoreno nedavno u Sisku s našim RCGO „Šagulje?
 3. Imali  novih saznanja o Specijalnim vozilima grupacije Đuro Đaković?

Župan Danijel Marušić: Odjel za poljoprivredu ne samo da je smanjen nego je u ljudstvu i pojačan te im pridodan i dio djelatnika iz Ureda državne uprave. Tako da je to stvar ustroja koji je donesen te taj objedinjeni upravni odjel za gospodarstvo i poljoprivredu ima dva odsjeka koji funkcioniraju.

Što se tiče Đure Đakovića odnosno Specijalnih vozila oni sada imaju novu  upravu i oni provode svoje aktivnosti sukladno svim onim ranijim dogovorima zajedno sa svima nama i s Vladom u smislu prelaska problema koje su imali. Ja nemam neke nove informacije da se nešto događa dramatično osim da oni provode one programe koje su mi predstavili kao da je bio problem u vezi vozila.

Direktor RCGO „Šagulje Josip Grgić: Što se tiče reciklažnog dvorišta imamo Zakonom o održivom gospodarenju otpadom i Planom gospodarenja otpadom definirane obveze aktivnosti jedinica lokalne samouprave. Znači to su aktivnosti reciklažnih dvorišta i skupljanje otpada za što su zaduženi gradovi i općine, a temeljem Zakona su definirane naše obveze kao jedinica regionalne samouprave. Izgradnjom Centra za gospodarenje otpadom će se zbrinjavati dio miješanog komunalnog otpada i ostatni dijelovi izdvojenog komunalnog otpada dok su jedinice lokalne samouprave –  komunalci prije svega zaduženi za skupljanje i dalje zbrinjavanje komunalnog otpada.

 

Komentari