Izaslanstvo ŽO HSS-a Brodsko-posavske županije zapalilo je svijeću svojim osnivačima, učiteljima i vođama hrvatskog naroda Antunu i Stjepanu Radiću povodom njihovih rođendana . Rođeni su 11. lipnja, Antun 1868., a Stjepan 1871., ali nauk, ideje i vizija su još uvijek aktualni.
HSS-ovci vođeni idejama radićevštine svjesni su da se Hrvatska danas nalazi u izazovnom vremenu u kojem je potrebno uskladiti nacionalni identitet i globalizam koji je postao način življenja mladih ljudi.
Zaključili su da se tradicija treba čuvati kroz očuvanje nošnji, narodnih običaja, glazbe i folklornih manifestacija, ali tradiciju bespogovornog pokoravanja nekakvim „zajedničkim europskim“ vrijednostima ne. Možda najpoznatiju Radićevu rečenicu ‘ne srljajte kao guske u maglu’ izrečenu u trenutku kada su hrvatski političari žurili s ujedinjenjem u državu SHS bez prethodno dogovorenih uvjeta treba staviti u današnji kontekst. Rečenica je bila ‘proročanska’ i nažalost opravdala izrečeno, a Hrvati su potpunu samostalnost u odlučivanju postigli tek nakon Referenduma o samostalnosti Hrvatske 1991., a Hrvatska neovisnost je obranjena Domovinskim ratom. HSS je pacifistička stranka koja ne želi ratovima rješavati geopolitičke probleme koji danas nisu mali. Predsjedništvo HSS-a je iz tog razloga donijelo odluku da HSS-ovi zastupnici u Saboru neće prihvatiti bezuvjetni ulazak Finske i Švedske u NATO jer HSS smatra da se trebaju dogovarati uvjeti i tako zaštititi nacionalne interese, a hrvatski nacionalni interes jesu Hrvati izvan Hrvatske, prije sveg a najranjivija populacija Hrvata u BIH. Zato poručuju danas „ne srljajmo kao guske u maglu“ jer nakon što se donesu brze odluke vođene globalizmom i nekom „tuđom“ geopolitikom možda će biti kasno, možda ćemo zauvijek izgubiti Hrvate kao konstitutivni narod u BIH.
HSS-ovci inspiraciju za donošenje odluka pronalaze u djelima i govorima prvog obrazovanog hrvatskog politologa i svog osnivača Stjepana Radića, a zahvalu mu pokazuju obilježavanjem važnih datuma iz njegova života i djelovanja , na obilježavanju rođendana izaslanstvo su činili zamjenik predsjednika HSS-a Davor Vlaović i predsjednica ŽO HSS-a Klara Šćuka u pratnji članova ŽO HSS-a.

 

Komentari
Prethodni članakSvjetski dan darivatelja krvi: „Darivanje krivi je čin solidarnosti; Darujte krv i spasite život“
Sljedeći članakOdržano 8. natjecanje zaprega “Konji bili, konji vrani”