Sveukupno 808 stabala zasađeno je na području Brodsko-posavske županije tijekom akcije „Zasadi drvo, ne budi panj”, održane 25. i 26. listopada. 

– Na taj smo način svi zajedno ostavili dobru poruku i trag na našoj jedinoj i jedinstvenoj Zemlji planeti na kojoj živimo. U vjeri da će ova inicijativa živjeti kao i svi mi zajedno, do nekog novog susreta u nekoj novoj građanskoj inicijativi, srdačno Vas sve pozdravljam. – poručio je Vehid Ibraković, koordinator Akcije za grad Slavonski Brod koji je najmasovniju kolektivnu sadnju ‘odradio’ na Poloju koji je dobio nove drvorede i više od 250 novih budućih stabala.

Jasen, hrast lužnjak, katalpa, javor, lipa, sofora, ruj i pitomi kesten – sve su to različite vrste sadnica uzgojenih u Srednjoj školi „Matija Antun Reljković” koja je sveukupno zasadila 251 novo stablo, uz pomoć Srednje medicinske škole i ostalih suradničkih ustanova.

Stotinu komada javora, jasena, hrasta i bora niknulo je tijekom dva dana i na površini Nove Gradiške, Ljupine i ŠRC „Slavča”.

Lijeska te stare sorte dunje i mušmule, čak 55 takvih sadnica, posađeno je u školskom dvorištu Osnovne škole „Ivana Brlić Mažuranić” na Budainci, a četiri su sadnice završile u Područnoj školi Brodski Varoš i jednako toliko oko Područne škole u Gromačniku.

Dragalić je također bogatiji za 60 komada hrasta lužnjaka i starih sorti voća, a Tomica za 15 lijeski i 20 sadnica bijelih domaćih smokvi.

U sadnji je među aktivnijim školama bila i Gimnazija „Matija Mesić” koja je na području Poloja zasadila čak 37 stabala – za svaki razred i poneku školsku udrugu ili grupu po jedno. Malo je za njima zaostala Podružna škola Laze čiji su učenici s nastavnicima u školskom dvorištu zasadili 28 stabala trešnje, šljive, kajsije, višnje, oraha, breskve, lješnjaka, javora, tamarisa, forzicije pa čak i – banana. U svakom slučaju, kroz nekoliko će se godina generacije koje dolaze, imati čime osladiti.

I slavonskobrodski su studenti bili vrijedni pa je Veleučilište na Pokušalištu u Slobodnici udahnulo život za 20 budućih stabala lijeske i pet javora.

Svako to zasađeno stablo, znak je ujedinjenosti i želje za boljim sutra pa i simbolički pokušaj unošenja promjene i spašavanja planete. Amazonska prašuma, kroz nekoliko je tjedana požara, zauvijek u dimu izgubila daleko više i pluća su zemlje bila u velikoj mjeri uništena, no ovakve će akcije pomoći u regeneraciji planeta.

Izvor: Sbplus

Foto: Sbplus

Komentari
Prethodni članakProjekt virtualna dječja kartica za sve obitelji s djecom
Sljedeći članakŽupan potpisao ugovore za višemilijunske bespovratne potpore