U uvodnoj raspravi 14. Europskog tjedna regija i gradova istaknuta je uloga strukturnih fondova EU-a u savladavanju izazova s kojima se EU suočava.

Bruxelles, 12.listopada 2016. Stotine lokalnih i regionalnih čelnika uključujući i župana Brodsko-posavske županije Danijela Marušića, sastalo se u Bruxellesu 10. listopada uz prisutnost vodećih čelnika EU-a čime je započeo 14. Europski tjedan regija i gradova (EWRC).Pod naslovom „Regije i gradovi za održiv i uključiv rast” i u zajedničkoj organizaciji Europskog odbora regija (OR) i Europske komisije, najveće događanje o regionalnom razvoju još jednom je okupilo nekoliko tisuća osoba koje su sudjelovale u 130 radionica i više od 150 lokalnih događanja diljem Europe.

Tijekom rasprave na visokoj razini, članovi OR-a, kao političke skupštine lokalnih i regionalnih čelnika EU-a, naglasili su hitnu potrebu za boljim političkim vodstvom, jednostavnijim propisima EU-a i većom fleksibilnošću u cilju premošćivanja investicijskog jaza od 50 milijardi eura, hvatanja u koštac s regionalnim nejednakostima i stvaranja usklađenije i inovativnije Europe. Glavna tema rasprave bila je kako poboljšati korištenje sredstava iz strukturnih fondova (ESIF) vrijednih 454 milijarde eura, čemu treba pridodati sufinanciranje država članica u iznosu od 183 milijarde eura za razdoblje 2014. – 2020.

Tijekom svog uvodnog govora predsjednik Europskog odbora regija Markku Markkula istaknuo je da, ako se žele savladati ovi veliki izazovi, Europa treba biti svjesna svojih nedostataka i zajedničkim snagama iznaći zajedničke odgovore. „Želimo li premostiti investicijski jaz od 50 milijardi eura i osigurati otvaranje radnih mjesta i ostvarivanje rasta za sve, trebamo biti iskreni i pragmatični.Europi je potrebna inovativna kohezijska politika, ali trebamo stati na kraj suviše složenim propisima EU-a i smanjiti troškove provedbe.Kako bi ovo ulaganje od 637 milijardi eura ispunilo očekivanja, potrebno je da EU i nacionalne vlade ubrzaju provedbu kohezijske politike i izradu odvažne strategije radi usklađenosti s drugim izvorima financiranja, poput Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), od čega bi koristi imale sve države, regije i gradovi.Kohezijska politika i Plan ulaganja za Europu temelje se na jedinstvenim, ali ne i oprečnim pristupima.Trebaju se međusobno nadopunjavati i djelovati u sinergiji.”

Članovi OR-a i čelnici EU-a vodili su žustru raspravu o mogućem obustavljanju financiranja iz europskih strukturnih i investicijskih fondova za Španjolsku i Portugal kao posljedici nedovoljnog ulaganja napora nacionalnih vlada u pogledu smanjivanja deficita. Španjolski i portugalski članovi izrazili su duboku zabrinutost koju također dijele lokalni čelnici i zastupnici u EP-u iz cijele Europe.

Raspravljalo se i o načinima pojednostavljivanja kohezijske politike s naglaskom na posebna poboljšanja predložena u mišljenju koje je izradio Petr Osvald (CZ/PES). O tom mišljenju glasovat će se na plenarnom zasjedanju OR-a 11. listopada.

Hrvatskoj je za financijsko razdoblje 2014. – 2020. iz ESI fondova dodijeljeno 10,7 milijardi eura, što iznosi 2529 eura po stanovniku. Kada se tome pridoda nacionalni doprinos od 1,9 milijardi eura, Hrvatska raspolaže ukupnim proračunom od 12,6 milijardi eura koje će se uložiti u razna područja, kao što su istraživanje i inovacije, zapošljavanje, obrazovanje, socijalna uključenost, javna administracija, civilno društvo, infrastruktura i zaštita okoliša.

Povodom otvaranja Europskog tjedna regija i gradova župan Dubrovačko-neretvanske županije i član Odbora regija Nikola Dobroslavić osvrnuo se na aktualna pitanja kohezijske politike te je izjavio: „Pozdravljam inicijativu Europske komisije o pojednostavljenju postupka provedbe Europskih strukturnih i investicijskih fondova, kao i pokretanje rasprave o tom pitanju. Činjenica je da postupci korištenja ESI fondova iz godine u godinu postaju sve složeniji, čime ti fondovi postaju teže dostupni, unatoč tome što predstavljaju temeljni alat kohezijske politike – jedne od ključnih politika EU-a. Smatram da lokalnim i regionalnim vlastima – koje su često krajnji korisnici ovih fondova – a posebno onima s bogatim vlastitim iskustvom treba dati priliku da aktivno sudjeluju u postupku pojednostavljenja. Kohezijska politika mora postati učinkovitija, a to se može postići prvenstveno boljim korištenjem strukturnih i investicijskih fondova.”

Izvor: OVDJE

no images were found

 

Komentari
Prethodni članakGoveđe meso i mlijeko smije u BiH!
Sljedeći članakSutra: prikupljanje pomoći za bolesnog dječaka Josipa