Bruxelles, 7. -9. listopada 2013. „Otvoreni dani – Europske regije i gradovi na putu prema 2020″ naziv je manifestacije na čijem je uvodnom predavanju glavni govornik bio predsjednik Europske komisije José Manuel Barosso, dok se predsjednik Europskog parlamenta Martin Schultz okupljenima obratio video porukom u Bruxellesu.

Tim povodom u Bruxelles je otputovao i brodskoposavski župan Danijel Marušić koji je sudjelovao u radu 103. plenarnog zasjedanja Odbora regija.

 

Prvog dana zasjedanja raspravljao se o provođenju programa kohezijske politike za razdoblje od 2014. do 2020. godine, dok je drugog dana održavanja sjednice predsjednik Autonomne zajednice Galicije Alberto Núñez Feijóo izvijestio o preporukama za bolju upotrebu financijskih sredstava, a raspravljalo se i o nacrtu proračuna EU za 2014. godinu, Europskoj strategiji za plastični otpad u okolišu, Strategiji EU-a za prilagodbu klimatskim promjenama, Akcijskom planu za konkurentu i održivu automobilsku industriju u Europi te smjernicama za transeuropske telekomunikacijske mreže.

 

Vodila se rasprava i o urbanom i ruralnom partnerstvu i upravljanju, stajalištu lokalnih i regionalnih vlasti o plinu i nafti iz škriljevca i gustih formacija te o povećanju europskog prirodnog kapitala. Posljednjeg dana plenarne sjednice na dnevnom redu bila je rasprava o paketu mjera EU za socijalno ulaganje, Akcijskom planu za razvoj poduzetništva 2020., o dugoročnom financiranju europskog gospodarstva te rasprava o pomorskom prostornom planiranju i integriranom upravljanju priobalnih zona, a bit će izabrani i članovi Predsjedništva.

 

Podsjetimo, Odbor regija čiji je član i župan Marušić, osnovan je Ugovorom iz Maastrichta 1992. godine kao tijelo koje na europskoj razini predstavlja lokalnih i regionalnih vlasti. Danas Odbor regija ima 352 člana iz 28 država članica, a predlažu ih vlade država članica, dok ih imenuje Vijeće Europske unije na obnovljivi mandat od četiri godine.

Autor: BPŽ/Radiong

Komentari
Prethodni članakKandidati za predsjednika brodsko-posavskog Županijskog odbora SDP-a su: Tihomir Jakovina, Tihomir Biščević i Tomislav Opačak.
Sljedeći članakSvjetski dan mentalnog zdravlja-10.listopada