Običaj prije samog blagdana Uskrsa je blagoslov hrane. Izvanredne okolnosti poput ovih kakve vladaju zbog pandemije traže prilagođavanje novim uvjetima. Župnik župe Vrbje vlč Željko Volarić izvršit će posvetu uskrsnih košarica na način da će svako domaćinstvo pred svoju kuću iznijeti košaricu, a župnik će iste posvetiti hodajući od kuće do kuće. Radi se o selima i ne postoji šansa da se netko zarazi. Blagoslov hrane u župi Vrbje bit će na Veliku subotu, a izvršit će se na slijedeći način:
Župnik će u župnoj crkvi u 14:00 sati sam moliti blagoslov, a potom će proći kroz mjesta i blagosloviti mještane i hranu.
 
Nakon molitve u crkvi krenut će sljedećim pravcem: Ulica Svetog Roka-Ulica braće Radić-Ratarska ulica-Bodovaljci-Ulica kralja Tomislava-Sičice.
 
Uskrsna košarica je košarica od pletenoga pruća u kojoj se nosila hrana na uskrsni blagoslov. Sadržaj košarice različit je prema običaju određenoga kraja. Nakon što bi domaćica košaricu prekrila stolnicom, najčešće bi u nju stavila uskrsnu hranu, kao što je pogača (kruh), sirnica, pecivo (pince, vrtanj ili pletenica), pršut ili šunka, kuhana jaja (pisanice ili oguljena), mlijeko i sir, vino, sol i šećer, razni začini (kao hren), povrće (kao listovi bijeloga i crvenoga luka)…
Negdje su domaćice za blagoslov pripremile samo toliko jaja koliko je članova u obitelji (računajući ponekad i odsutne), a ponegdje se računalo i pokojne članove koje su poznavali. Osobito su domaćice tih dana pripremile mliječna peciva i pletenice, štrukle sa sirom, kolače od dizanog tijesta, sirnice, gibanice, torte, medenjake, razne sitne kolačiće u obliku zečića, kokica i pilića.
 
Izvor: facebook
Komentari